Hirdetés
Archivum

U18-as EB 2015: Portugália ellen az A-divíziós esély megtartásáért:

:

Hirdetés

Szombaton 14 órától Portugália ellen lép pályára a magyar válogatott az U18-as A-divíziós Európa-bajnokságon a 13-16. helyért zajló küzdelmek alkalmával. A tét hatalmas, hiszen csak a gyõztes csapatnak maradt esélye vasárnap az A-divíziós tagság megõrzéséért játszani.

A magyar válogatott a Litvániától elszenvedett veresége után került abba a helyzetbe, hogy a 13-16. helyért játszhat. Ebben a negyedben a mieink mellett Portugália, Észtország és Lengyelország szerepel. A négybõl csak egy csapat, amelyik a 13. helyen végez, vívhatja ki az A-divíziós tagság megõrzését. Kicsit olyan a helyzet, mint labdarúgásban a tizenegyesek: itt már bármi történhet.

Aktuális riválisunk Portugália igen balszerencsésnek mondhatja magát, hiszen az A-B ágra került a tornán, így a nagyágyúk közül az elsõ csoportkörben Oroszországgal és Spanyolországgal, a másodikban pedig Franciaországgal és Olaszországgal is találkoztak. Ezen négy csapat alkotja az elõdöntõk mezõnyét a tornán. A spanyolokkal elmentek hosszabbításig, de a többieket is megszorongatták. Az oroszoktól elszenvedett 12 pontos vereségük volt a legnagyobb.

A portugál együttes legismertebb játékosa a bolgár származású Maria Kostourkova. A 190 cm magas center idén már ott volt az U20-as Európa-bajnokságon is, ott 9.3 pontot és 7.2 lepattanót átlagolt. A mieink ellen például 17 pontig jutott. Tavaly a portugálok az A-divíziós U18-as Európa-bajnokságon a 9. helyen zártak hazai pályán, akkor Kostourkova 13.9 pontot és 10.6 lepattanót átlagolt. Ugyanúgy dupla-duplát jegyzett, mint itt Celjében. Jelenleg 13.6 pontnál és 12.3 lepattanónál tart meccsenként.

Kicsit tájékozódva a mérkõzés elõtt a portugál oldalakon, az látható, hogy riválisunknál csalódottak a szereplés miatt. Ez a generáció egy évvel ezelõtt gond nélkül õrizte meg A-divíziós tagságát és a helyi kommentárok megjegyzik, hogy közel voltak az elõdöntõbe jutott négy csapathoz. Ettõl függetlenül nehéz megítélni ellenfelünk valós játékerejét. Kevés pontot kapnak mérkõzésenként, a legtöbb statisztikai mutatóban pedig a masszív középmezõnybe tartoznak. Nincs könnyû helyzetben csapatunk, hiszen egy 20 pontos elõnyrõl elveszített meccs után nehéz talpra állni. Szép feladat kivívni innen az A-divíziós tagság megõrzését, de hinni kell a lányokban és a szakmai stábban!

Hirdetés