Hirdetés
Utánpótlás

Svédország ellen debütál az U18-as Európa-bajnokságon a magyar válogatott:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Ahogy arról beszámoltunk, kezdetét veszi Krétán az U18-as Európa-bajnokság. Szombaton 15 óra 45 perctől Svédország ellen kezdenek a magyar lányok. Ismerkedjünk meg az első riválisunkkal.

A svédek ezen generációja kevésbé volt szem előtt, hiszen tavaly kihagyták a leány FIBA Challenger tornákat. Ráadásul ők Oroszország és Fehéroroszország kizárása után tavasszal kapták meg a lehetőséget, hogy az A-divízióban a legjobbak között mutathassák meg magukat. A Covid előtti utolsó teljes nyáron, 2019-ben az U18-as B-divíziós Európa-bajnokság negyedik helyén végeztek. Éppen lemaradtak a feljutásról. Természetesen a mostani generációra abból az eredményből nem lehet következtetni. A jelenlegi együttest hét 2004-es, négy 2005-ös és egy 2006-os születésű fiatal alkotja.

A svédek már túl vannak egy nagyobb tornán idén nyáron. Június 29. és július 3. között Finnországban szerepeltek az északi államok U18-as bajnokságán (U18 Naisten Pohjoismaiden Mestaruuskilpailut) és azt veretlenül nyerték. Norvégiát (92-47), Izlandot (95-58), Dániát (82-65), Finnországot (79-78) és Észtországot (78-50) verték. A finnek elleni mérkőzésük olyan szempontból érdekes, hogy itt a csoportban is találkoznak majd.

Az előbb kiemelt tornán a mérkőzéseiken átlagban 85.2 pontot dobtak 49.8%-os mezőnymutatóval. Ki kell emelni, hogy átlagban közel 8 triplát jegyeztek a találkozóikon. Maradva a statisztikáknál, 49.2 lepattanót gyűjtöttek be és abból 18 volt támadólepattanó. Bár természetesen a finnek elleni presztízscsatát leszámítva nagy tudáskülönbség mellett zajlottak az összecsapásaik, a számok alapján így is szépen kirajzolódnak a svédek erényei. Egy pillanatra nem szabad lebecsülni a csapatukat. Még a háború előtt, amikor elkészült a B-divíziós Európa-bajnokság beosztása, ők egyértelműen a feljutás egyik esélyeseként jelentek meg.

Bár U18-as Európa-bajnokságra készülünk, de mégis egy 2006-os születésű játékossal kezdjük a felvezetést. Ő nem más, mint a 198 cm magas Tilda Trygger, aki a svéd női kosárlabdázás egyik nagy tehetsége jelenleg. Neki az előbb említett északi tornán Izland ellen például 19 pont, 12 lepattanós dupla-duplája volt. Az Egyesült Államokban a Michigan State hallgatója lesz a középiskolai tanulmányai végeztével. A svédekre általánosságban is jellemző, hogy nagyon sokan tanulnak a tengerentúlon. Az itt látható keret többsége is elkötelezte már magát. Ha így fejlődik, Trygger azokat a hagyományokat viheti tovább, amit például Louice Halvarsson is képvisel.

Négyes poszton is erősek lehetnek a 2004-es születésű Edessa Noyan révén. A 187 cm magas játékosnak a Södertälje BBK színeiben a svéd élvonalban 20 perc alatt 7.4 pont, 6.6 lepattanó átlaga volt az elmúlt évadban. Sokat számít azon játékosok tapasztalata, akik hazájuk elitjében edződnek hétről hétre. Ennek a generációnak ugyanis jóval kevesebb válogatott tornája volt, mint amennyivel a Covid előtt egy U18-as Eb-re érkeztek a lányok. Egyébként 17 pont, 9 lepattanó átlaggal  Edessa Noyan volt a legeredményesebb játékosuk az északi államok már oly’ sokszor emlegetett U18-as bajnokságán.

A csapat motorja pedig a 169 cm magas irányítójuk Saga Eklöv, aki az egyik svéd élcsapat a Norrköping Dolphins játékosa. Neki a légiósok mellett kevesebb szerep jut, de így is közel 10 percet átlagolt. Az északi csapatok bajnokságán pedig a nyár elején 10.4 pont, 6.2 gólpassz átlagot szorgoskodott össze.

A statisztikák és az elérhető benyomások alapján egy klasszikus svéd stílust képviselő együttest láthatunk majd. Jó magas játékosokkal, határozott irányító játékkal és várhatóan távolról is sokat vállalkoznak. Hogy ez mire lesz elég, azt jelen pillanatban senki nem tudja megmondani. Előzetesen arra lehet számítani, hogy a meghatározó nemzetek topcsapatai mögött nagyon kiélezett versenyfutás lesz

Hirdetés