Hirdetés
USA

Új alapokra kerülhet az egyetemi sport finanszírozása az Egyesült Államokban:

:

Hirdetés

A világjárvány árnyékában egy nagyon fontos intézkedést jelentett be az Egyesült Államok egyetemi sportéletét tömörítő NCAA. A szervezet döntéshozó testülete (Board of Governors) elfogadta azt a javaslatot, melynek értelmében az egyetemi és főiskolás sportolóknak támogatókkal együttműködve engedélyezik, hogy bevételhez jussanak és különböző promóciókban is részt vehetnek.

Eddig az amerikai sportéletnek ez egy szürkezónája volt, komoly ellentmondásokkal a rendszerben. Hivatalosan amatőr státuszú sportolókról beszélünk. Sabrina Ionescu éppen a héten lett az Egyesült Államok legjobb amatőr sportolója, de közben óriási üzlet az egyetemi sport. A legnézettebb televíziós közvetítések jelentős része is hozzá fűződik és a nagy sportszergyártók is előszeretettel mozgolódnak a legjobb csapatok, legismertebb játékosok körül. Emlékezhetünk rá, hogy ősszel a Nike mennyire ötletesen oldotta Ionescu mezének forgalmazását és az mekkora sikert aratott.

A javaslat értelmében a sportolók jövedelmet kaphatnak harmadik fél által gyártott, nevükkel ellátott termékek után. A közösségi média megjelenésekért és ott végzett promóciós tevékenységért is pénzt kérhetnek. A javaslat azonban szélesebb körben “egyéb üzleti tevékenységet” és bármilyen “személyes megjelenésért” járó bevételt lehetővé tesz. Az egyetemi, főiskolai sportolók saját maguk és sportáguk azonosítására használható grafikai elemeket levédethetnek, de továbbra sem használhatják az egyetemi konferenciák vagy iskolájuk logóját és az azokhoz kapcsolódó védjegyeket.

Az intézkedés a 2021/2022-es tanévben léphet életbe.

Hirdetés