Hirdetés
Hirdetés
Utánpótlás

Új évadban a Soproni Darazsak Akadémia kadett csapata – Seres Évával beszélgettünk:

:

Fotó: Soproni Darazsak Sportakadémia

Hirdetés

Ahogy az a Veres Judittal készítettet interjúnkban is említésre került, megkezdődtek a tétmérkőzések az utánpótlás bajnokságban. A hétvégén sor került a Nemzeti Leány Kadett Bajnokság selejtezőire is, ahol a Soproni Darazsak Sportakadémia csapata három mérkőzésen is győzedelmeskedett, bebiztosítva ezzel a csoport első helyét. A csapat vezetőedzője, Seres Éva adott egy kis betekintést, hogy mik is zajlanak a kulisszák mögött.

A Soproni Darazsak Sportakadémia tavaly a kadett korosztályban a harmadik helyen végzett, megszerezve ezzel a bronzérmet. “Jelenleg, ebben a korosztályban dolgozom, ahol A és B versenyző csapata is van a Sopronnak. A tavalyi év aranyérmet szerzett serdülői közül, idén nagyon sokan kerültek hozzám az U16 B csapatba. Őket egészítettük ki 2oo6-os játékosokkal és olyan fiatalokkal. akiket most iskoláztunk be, tehát akik most kerültek az egyesülethez. Így, jelenleg fele-fele arányban vannak 2006-os és 2007-es születésű gyerekek a csapatban.” – mondta lapunknak Seres Éva.

Az elmúlt évben egymást követő két korosztályára is büszke lehet a soproni sportakadémia, hiszen a kadett mellett a serdülő korosztály is remek szezont zárt, aranyérmet ünnepelhettek. “Idén elsőszámú célnak azt tűztük ki, hogy a játékosokat fejlesszük. Emellett, ha minél jobb évet tudunk zárni – mert olyan jól dolgozik együtt a csapat – az eredményesség sem utolsó szempont. Ám elsődleges mindenképpen a gyerekek fejlődése.” – tette hozzá a soproni szakember.

Fotó: Soproni Darazsak Sportakadémia / Pados Noel

“A különbség az A és a B csapat között egyszerű. A B csapatot úgy kell elképzelni, hogy ők főként első éves kadettok, 2007-esek, illetve, ahogy azt említettem, azok a játékosok is idetartoznak, akiket még be kell szoktatni, akiknek még meg kell tanítani a rendszerünket. Azt tudni kell, hogy az sportakadémiának sok tehetséges 2006-os születésű játékosa van, akik nyílván a felsőbb korosztályban, köztük az U16 A csapatban versenyeznek. Ez így az ideális, hiszen mindegyik játékos azt kapja, ami fejlődése érdekében a legoptimálisabb.” – fejtette ki a csapatok közötti differenciát Seres Éva, majd folytatta további gondolatmenetét arról, hogy az alapképzésen kívül miben részesülnek még e korosztály játékosai:

“A csapat edzései mellett tartunk egyéni képzéseket is, melyben főként a tehetségcsoportosok részesülnek. Ezek az egyéni képzések nem csak a kosárlabdát takarják, hanem ide tartoznak egyben a kondicionális, illetve a korrekciós foglalkozások. Ez mind jelen van csapat szinten is, és bele vannak építve a délutáni edzésprogramba. Így próbáljuk felkészíteni a gyerekek testét a nagy terhelésre, amit a szezon során kapnak. Elsősorban testileg kell készen állniuk, hiszen anélkül nincs fejlődés.”

Az első kadett forduló alkalmával az akadémia együttese a BEAC Sporttelepen győzte le a Dávid Kornél KA/ A-t, a Szegedi KE/ A-t, majd a BEAC-Újbuda KA/ B-t. “Ez volt a selejtező első köre, ami annyit jelent, hogy csoport első automatikusan főtáblára került. A csoportok második helyezettjei játszani fognak egy újabb selejtezőt, hogy főtáblára tudjanak jutni. A mi esetünkben volt pár sérült játékos, illetve beteg, így utaztunk Budapestre. Ezt tekintve, nem voltam száz százalékig biztos abban, hogy mire leszünk képesek. Az egy héttel korábbi hazai felkészülési tornán, megmutatták a lányok, hogy hatalmas szívük van. Sok esetben sok hibával, de szívüket-lelküket beleadva, játszottak és küzdöttek. Ezt láttam múlt hétvégén is a meccseken. Háromból két mérkőzésen nagy arányú győzelmet tudtunk aratni, és végül a Szeged és köztünk dőlt el, hogy ki lesz a csoport győztese. Úgy gondolom, hogy az elején meg voltunk illetődve – 18 ponttal vezetett az ellenfél – de a lányok nem adták fel. Keményítettünk a védekezésünkön és szerzett labdákból sok könnyű kosarat tudtunk dobni, végül megfordítottuk úgy a mérkőzést és nyolc ponttal tudtunk nyerni. Nekem ez is azt mutatja, hogy mennyire motiváltak a lányok, és ez egy óriási dolog. Arról nem is beszélve, hogy mindenki pályára tudott lépni és hozzá tudott tenni a csapat sikeréhez.” – mesélte a vezetőedző a hétvégén történteket, majd kitért arra is, hogyan fog folytatódni a kadett csapat számára a szezon:

“Nagyon meg vagyok elégedve a jelenlegi formánkkal, illetve teljesítményünkkel, ebben nagyon sok munka van. Ebben a korosztályban a gyerekeknek meg kell tanulniuk sok új technikai és taktikai elemet – ez még nagyon az út eleje – de ha így folytatjuk, akkor nagy fejlődést tudunk elérni a szezon végére. Jelenleg főtáblások vagyunk, ami azt jelenti, hogy meg kell várnunk a második selejtezőt. Ezt követően beosztják a csoportokat, és indulni fog az alapszakasz, oda-visszavágós rendszerben, de addig még sok munka vár ránk.”

A Soproni Darazsak Sportakadémia kadett csapata a hétvégi selejtezőn. A keret tagjai: Bába Kíra, Bugledich Réka, Fenyvesi Flóra, Iván Ramóna, Marosvölgyi Zsófia, Őri Sára, Pásztor Kata Ildikó, Plngár Réka, Raffay Dóra, Salamon Réka, Vajda Nóra.

Az utánpótlásban betöltött szerepe mellett, Seres Éva a soproni felnőtt csapat másodedzője is volt évekig. Erre való tekintettel kérdeztük a soproni szakvezetőt, hogy mondjon pár szót az utánpótlás és a felnőtt csapat kapcsolatáról – miként van a egyik hatással a másikra – hiszen a kadett korosztály végén már látható, hogy kik lesznek azok a játékosok, akikben van potenciál a felnőttek közé bekerülni.

“Az óriási dolog, hogy ezek a gyerekek – akik a sportakadémiánkon sportolnak – nap, mint nap láthatnak olyan játékosokat, akik az Euroliga élvonalához tartoznak, magyar válogatott húzóemberek, illetve WNBA-ben szerepelnek. Ez hatalmas motiváció az utánpótlás számára, hogy hova lehet eljutni. Kijárnak a mérkőzésekre, szurkolnak a csapatnak, hiszen sokuk példaképei lépnek pályára hétről-hétre.

A tehetségcsoportban is sok játékossal dolgozunk a mindennapokban. A fiatalok közül – ha már a kadett korosztályról beszélünk – kiemelném például Kókai Patríciát, aki nyáron az U16-os válogatottban is szerepelt, illetve a mai napig is lehetőséget kap, hogy eddzen a felnőttekkel. Ő az egyik példa arra, hogy milyen szorosan is kapcsolódik az utánpótlás a felnőtt csapathoz. Nyílván ezt szokniuk kell, hiszen egy teljesen más szintről beszélünk, de mi az utánpótlásban erre próbáljuk őket felkészíteni.

Amikor a felnőtt csapatnál voltam, akkor is a fő feladatomnak tekintettem a fiatalok segítését, illetve beillesztését. Az, és a mostani munkaköröm teljesen más, mégis mindkettőt nagyon szeretem, hiszen alapjaiban mindegyik arra vezethető vissza, hogy a gyerekeket fejlesszük és élsportolókat nevelhessünk belőlük. Ez az elsődleges, mely téren kibővültek a lehetőségeink az államilag elismert nemzeti sportakadémia címmel. Több területet is a legmagasabb szinten tudunk fejleszteni, hogy még több élsportoló kerüljön ki tőlünk. Sokkal több szakember-többek között dietetikus, pszichológus, erőnléti edző, gyógytornász tud dolgozni sportakadémiánk növendékeivel, akik az ő segítségükkel, iránymutatásukkal nap, mint nap átélik mennyire összetett is a kosárlabda, mint sport.”

Fotó: Soproni Darazsak Sportakadémia Facebook

Hirdetés