Hirdetés
Magyarország

Új játékosokkal bővült a Vasas Akadémia kerete:

:

Hirdetés

Ahogy azt a Vasas SC hírül adta, a következő szezonban három új játékos is erősíti majd a Vasas Akadémia élvonalbeli női csapatát. Caliya Robinson, amerikai idegenlégiós, Törökországból, Pusztai Petra Diósgyőrből, illetve Dúl Terka az U18-as csapatból érkezik az NBI/A-s együtteshez.

Robinson, aki a Mersin egyetemi csapatában játszott az elmúlt idényben, a nyáron Sepsiszentgyörgyre igazolt Brianna Fraser helyét veszi át. Az Aluinvent DVTK-val tavaly az Euroliga-selejtezőjében, majd az Európa-kupában is szerepelt Pusztai Petra számára a pasaréti igazolás valójában visszatérés a gyökerekhez, hiszen a 22 éves játékos az Akadémián ismerkedett meg a sportág alapjaival, mielőtt tizenhat évesen az ELTE-BEAC Újbuda színeiben bemutatkozott volna a női élvonalban. A juniorok közül pedig Dúl Terka került fel a Milos Pavlovic által irányított felnőtt csapathoz idén nyáron, és többéves szerződést írt alá az Akadémiával.

Fotó: FIBA.Basketball

Könnyen alkalmazkodom az új kihívásokhoz, ezért izgatottan és pozitívan várom a magyarországi bemutatkozásomat, jóllehet az ország és a nyelv egyaránt ismeretlen a számomra. Legjobb tudásommal kívánom erősíteni a Vasas Akadémiát, úgy gondolom, hogy a játékintelligenciámmal és a győzni akarásommal tudom majd a legtöbbet hozzátenni az együttes teljesítményéhez. Azon leszek, hogy bátorítsam a fiatal csapattársaimat és együtt a maximumot hozzuk ki a szezonból

– mutatkozott be a Vasas Akadémia honlapján Caliya Robinson. A 24 éves, 193 centiméter magas center, a georgia-i Bulldogs egyetemi csapatában kosárlabdázott, amikor 2019-ben az Indiana Fever WNBA-s együttese draftolta. Ezt követően igazolt Európába, ahol eddig Spanyolországban, Romániában és Törökországban is játszott.

Fotó: redandblack.com

Az U18-as leányválogatott tagjaként vett részt a nyári korosztályos Challenger-tornák sorozatában Dúl Terka, aki szülei révén szinte beleszületett a sportágba, nővérével Dúl Pankával lényegében a kosárlabdapálya szélén nőttek fel. A fiatalabbik kislány azonban mást is kipróbált, a CSO-KO Teniszsuliban örömmel kergette az apró sárga labdát a salakpályán.

Akkoriban táncoltam is a kosárlabdával és a tenisszel párhuzamosan, míg végül döntenem kellett, és én inkább a csapatjátékot és a családi hagyományokat választottam – emlékszik vissza a gyermekkori válaszútra, Dúl Terka, aki az első hivatalos labdapattintásokat még a BSE-nél tette meg, ám az általános iskola végén átigazolt a Vasas Akadémiára, amit a mai napig nem bánt meg. – Akkor már a nővérem is Pasaréten játszott, ám leginkább az befolyásolt a váltásban, hogy magasabb szintű edzésmunkát tudjak végezni, s ezáltal egyre jobban és jobban fejlődjek. Ezek az elvárásaim végül be is igazolódtak, ami most ebben a szerződésben öltött testet. Nagyon örülök, hogy lehetőséget kapok a felnőtt csapatnál, bár bevallom, kicsit meglepett, hogy ennyire számítanak rám a Vasas Akadémián. Nagyon fiatalnak érzem még magam, de minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy rászolgáljak a bizalomra. Persze az is igaz, hogy ezért a szerződésért dolgoztam eddig minden áldott nap

Ahogy arról a honlapon is beszámolt a Vasas Akadémia együttese, Terka még csak jövőre fog érettségizni, így a gimnáziumi tanulmányaival próbálja majd összeegyeztetni a felnőtt csapat programját. Ez valószínűleg nem okoz majd problémát neki, hiszen az akarat megvan hozzá. Az U14-estől kezdve valamennyi korosztályos válogatottban lehetőséget kapó játékos a nemzetközi mérkőzéseken nemcsak élményekkel, de tapasztalatokkal is gazdagodott, igaz a nyári Challenger-tornán egy sérülést is összeszedett. Ráesett a csuklójára, amely egyelőre még akadályozza abban, hogy a labdás edzéseket is megkezdje.

Szerencsére nincs törés, de még fáj egy kicsit, úgyhogy egyelőre keményen kondizom. A bajnokságban már annak is örülnék, ha két perceket kaphatnék a vezetőedzőtől, de ezt az első évet azért még elsősorban tanuló szakasznak tekintem a karrieremben. Az elmúlt egy évben a dobások pontosságában fejlődtem a legtöbbet, egyébként jól passzolok és irányítom a többieket, s többnyire higgadt maradok a legforróbb pillanatokban is. Az irányítói posztot szeretem a leginkább, s azt, hogy a felnőtteknél itt többen is előttem állnak, nem hátránynak, hanem éppen ellenkezőleg, tanulási lehetőségnek tartom. Az élvonalhoz ugyanis bátrabbnak és határozottabbnak kell lennem, fel kell vennem a felnőttek ritmusát, akik gyorsabbak és erősebbek, mint a korosztályos játékosok. Ebben a jó szellemű és hangulatú csapatban azonban ez biztosan sikerülni fog

– foglalta össze az új idénnyel kapcsolatos elvárásait Dúl Terka, aki optimistán és lelkesen várja első élvonalbeli idényét a Vasas Akadémián.

Fotó: FIBA.Basketball

Köszönjük a tájékoztatást és a közreműködést a vasassc.hu honlapjának!

Hirdetés