Hirdetés
Magyarország

Új néven folytatódik a munka Pécsett: NKA Universitas PEAC:

:

Fotó: Nemzeti Kosárlabda Akadémia

Hirdetés

Még szorosabb lesz az együttműködés a Pécsi Tudományegyetem és a pécsi női kosárlabda között, amelynek köszönhetően a név változik, a hagyományokkal és a célokkal azonban természetesen nem szakít a klub: mostantól NKA Universitas PEAC néven küzd majd a csapat a hazai és nemzetközi sikerekért, és építi tovább a pécsi kosárlabda-kultúrát. A cél az Euroliga! – olvasható a Rátgéber Kosárlabda Akadémia közleményében.

A Pécsi Tudományegyetem az oktatási, a kutatási és a gyógyítási alapfeladatok ellátása mellett elkötelezett a kultúra és a sport társadalmi jelentőségének felkarolásában. Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy a PTE és a Rátgéber Kosárlabda Akadémia között az elmúlt időszakban is széles spektrumú együttműködés zajlott. Most egy újabb területen kapcsolódott össze az egyetem a pécsi női kosárlabdázással: támogatói és reklámszponzori szerződés jött létre a felek között!

Az eddig PEAC-Pécs néven szereplő csapat új névvel folytatja a nemzeti bajnokság első osztályában és az Európa Kupában: mostantól az NKA Universitas PEAC együtteséért szoríthatnak a kosárlabdaszerető pécsiek.

– A Pécsi Tudományegyetem és a pécsi női kosárlabda között évtizedek óta tart az együttműködés – fogalmazott a Rátgéber Kosárlabda Akadémián megtartott sajtótájékoztatón prof. dr. Miseta Attila, a PTE rektora.

Bízunk benne, hogy az aláírással történő megerősítés nem csak formai változást hoz ebben a kapcsolatban, hanem tartalmi, lényegi, minőségi előrelépést is! Az egyetem aktívan részt vesz a sportolók egészségtudományi felmérésében, szeretnénk ezt is új szintre emelni. Ez a szerződés jó alapja lesz annak, hogy azokat az erőket, amelyeket az egyetem és a Rátgéber Akadémia meg tud mozgatni, még jobban tudjunk hasznosítani.

Az egyetem részéről Decsi István kancellár hangsúlyozta, mérföldkőnek tartja ezt a megállapodást. Azokat az értékeket, azt a fajta profizmust, munkát, ami az Akadémián tapasztalható, azt a céltudatosságot, kitartást, ami az itt sportolókat jellemzi, be szeretnék emelni az egyetemre. „Fontos megragadnunk ezt a lehetőséget, minél szélesebb területen kell együttműködnünk! Ez a szerződés hosszú távon garantálhatja azt, hogy az egyetem, a pécsi női kosárlabda és a Rátgéber Akadémia nemzetközi szinten is kiválóság legyen, a régió meghatározó ereje a sportban, az oktatásban, a kultúrában!”

Fotó: Nemzeti Kosárlabda Akadémia

A Rátgéber Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, dr. habil. Rátgéber László felvezetőjében hangsúlyozta, a legnagyobb hagyományokkal rendelkező sportág Pécsett továbbra is a női kosárlabda, amely egyben a legsikeresebb is, hiszen az előző szezonban az alapszakaszt az ötödik, a bajnokságot pedig a hetedik helyen zárták a pécsi lányok az élvonalban. Tele pécsi, vagy pécsi kötődésű fiatalokkal, az Akadémia növendékeivel, mint például a felnőtt válogatott Kiss Virág és Wentzel Nóra.

A Pécsi Tudományegyetem és az Akadémia nélkül ma már nem lenne pécsi női kosárlabda, megszűnt volna! – fogalmazott Rátgéber László.

Amikor az Akadémia terve megszületett, feltették nekem a kérdést: miért Pécsre kerüljön? Egyrészt azért, mert itt töltöttem életem legértékesebb egyharmadát, itt voltam a csapat vezetőedzője, másrészt pedig itt van a Pécsi Tudományegyetem! Az Akadémia olyan eszközparkkal, szürkeállománnyal tudja támogatni az egyetemet, az egyetemi oktatást, ami egyedülálló, a sporttudományoknak pedig szüksége van egy Forma–1-es csapatra: ez lehetne az NKA Universitas PEAC! A lányok jól kezdték a szezont, idegenben tizenhét ponttal győztek az Európa Kupában, s bízom benne, hogy a szerdai visszavágón sokan lesznek a sportcsarnokban, ahol visszahelyezhetjük a pécsi női kosárlabdát az európai kosárlabdatérképre! A célunk pedig az, hogy meginduljunk az Euroliga felé: elkötelezett vagyok az iránt, hogy ezt megvalósítsuk!

Pécs sportkultúráját nagyon könnyen megváltoztathatják, az Akadémia ezt már meg is tette, folytatta Rátgéber László. Olyan korábbi kiváló sportemberek dolgoznak jelenleg itt, mint az egykori válogatott Rausch Anikó, a kétszer az Év játékosának választott Sztojkovics Éva és Csák Magdolna, továbbá a szintén magyar bajnok és Euroliga-szereplő Anitics Lívia és Hartung Anita – mindez garancia arra, hogy visszahozzák a pécsi női kosárlabdázás régi hírnevét!

– Továbbra is keressük a stratégiai partnereket! A Pécsi Tudományegyetemben megtaláltunk egyet, nagyon hálásak vagyunk érte! Úgy érzem, ez még csak a kezdet – mondta Rátgéber László.

Az NKA Universitas PEAC-ot röviden így jellemezhetnénk: pécsi, fiatalos és sikeréhes. Nagyon fontos, hogy egy nagy tapasztalattal bíró, helyi kötődésű edző irányítja a lányokat Csirke Ferenc személyében. Szintén jelentős vonzerő a szurkolók számára, hogy sok pécsi, vagy pécsi kötődésű játékos található a keretben, zömmel olyanok, akik a Rátgéber Kosárlabda Akadémián pallérozódtak az elmúlt években – ilyen például a két felnőtt magyar válogatott kiválóság, Kiss Virág és Wentzel Nóra. Mellettük ott van a rutin Sarok Nikolett és Szücs Réka személyében, hogy aztán a négy légióssal (Nikola Dudásová, Ivana Brajkovic, Tyaunna Marshall, Chelsea Nelson), valamint az Akadémiáról érkező tehetségekkel (Bojtár Boglárka, Laczkó Sára, Selcova Ilina, Kötő Luca, Olawuyi Adenike, Csényi Anna) kiegészülve egy ütőképes, sokra hivatott keret induljon csatába mind a hazai, mind a nemzetközi porondon.

A csapatot működtető Kosárlabda Akadémia Sport Kft. 2011. évi megalakulását követően a sportvállalkozás tulajdonosi szerkezetében 2020. július 16-án az alábbi változások történtek. Addig a kft. többségi tulajdonosa Pécs MJV önkormányzata volt 51 százalékkal, a Rátgéber Kosárlabda Akadémia 25, a PEAC Sportegyesület pedig 24 százalékot birtokolt. Az új többségi tulajdonos a Rátgéber Kosárlabda Akadémia lett 70 százalékos üzletrésszel, 20 százalékos tulajdonos Pécs MJV önkormányzati tulajdonú cége, a PSN Zrt., továbbá 10 százalékkal tagtárs maradt a PEAC Sportegyesület.

Hirdetés