Hirdetés
Archivum

Új szemléletet hozhat a WNBA frissen kinevezett vezetõje:

:

Hirdetés

A WNBA új komisszárja Cathy Engelbert a hétvégén a liga Las Vegasi All-Star gáláján szerepelt elõször nyilvánosan. A Deloitte-tél érkezõ vezetõ sok tekintetben új impulzusokat hozott. Ha a tervei megvalósulnak, abból sokat profitálhat a liga és ezen keresztül a nõi kosárlabdázás is.

Fotó: WNBA

Fotó: WNBA

Cathy Engelbert elsõ sajtótájékoztatója rögtön egy formabontó bejelentéssel indult, hiszen az USA Basketball igazgatóasszonya, Dawn Staley szövetségi kapitány, illetve Sue Bird és Diana Taurasi társaságában bemutatták az amerikai válogatott új versenynaptárát. Ebbõl kiderül, hogy a csapatnak novembertõl áprilisig több összetartása is lesz. Ez idõ alatt a résztvevõ játékosok értékelhetõ költségérítést kapnak és eközben egyetemi topcsapatokkal is bemutató mérkõzéseket rendeznek.

Ezzel a megállapodással mindenki nyer. Dawn Staley, szövetségi kapitány végre érdemi szakmai munkát folytathat. A program iránt elkötelezett játékosoknak nem kell Európába vagy Ázsiába szerzõdniük, így is lesz bevételük a WNBA holtszezonjában. Ráadásul a válogatott program lényegesen kisebb terhelést ad, mint egy európai topliga és az Euroliga. Ami lehetõséget biztosít a regenerálódásra. A WNBA pedig gyakorlatilag egész évben reklámot kap azzal, hogy sztárjai – várhatóan jelentõs médiafigyelem mellett – lényegesen nézettebb egyetemi csapatok ellen szerepelnek. Sokan Cathy Engelbert remek üzleti érzékét dicsérik.

Erre az üzleti érzékre a kollektív-szerzõdés (CBA) újratárgyalásakor is szükség lehet. A liga éppen a gála elõtt adott ki egy szûkszavú közleményt, hogy elõremutató egyeztetések zajlottak. Lényegében két sarkalatos pont van, amiben meg kell állapodniuk a feleknek. Az egyik a bérek helyzete. A ligában rendkívül alacsony az alapbér, ami a belekényszeríti a játékosokat a brutális terhelést adó európai és ázsiai szerzõdésekbe. A másik vitás terület pedig az utazás. Sûrû a versenynaptár és mivel az egyébként is veszteséges klubok semmilyen támogatást nem kapnak, sokszor hosszú, fárasztó utazás után érkeznek meg a csapatok a meccsekre. Nem egyszer a feldobás elõtt pár órával „beesve” a helyszínre. Ez sérülésveszélyes és a ligáról sem fest jó képet, ha fáradt, alul motivált vendégcsapat lézeng a pályán.

Marketingben is új irányt hozhat Cathy Engelbert, aki érezhetõen igyekszik kihozni a maximumot a nõi sport körüli felhajtásból. Magan Rapinoe, a közéleti szerepvállalásáról is ismert világbajnok labdarúgó, aki Sue Bird párja, például kis túlzással többet szerepelt a képernyõn a gála alatt, mint néhány keretben lévõ játékos. Nem véletlen, hiszen a nõk szerepének hangsúlyozása, a LGBTQ mozgalmak támogatása fontos cél kell hogy legyen a WNBA életében. Engelbert lehet az elsõ vezetõ, aki ezt tényleg felismeri.

Természetesen vannak kényes kérdések, amik mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Ilyen, hogy három igencsak kellemetlen ügy kirobbant az utóbbi hetekben. Odyssey Sims ittas vezetése még magyarázható annyival, hogy mindenki hibázhat. Natasha Howard és Riquna Williams erõszakos cselekedetei azonban már nem védhetõek. A családon belüli erõszak semmilyen formáját nem lehet elfogadni. Bár a liga belsõ vizsgálatot folytat az ügyekben, Williams-t például már el is tiltották, ez kevés. Sokkal határozottabb kiállást várt volna a sajtó. Engelbert ezt emelte ki, hogy elsõsorban a megelõzésre kell a hangsúlyt fektetni. Bármelyik játékos, akinek akár magánéleti vagy éppen alkohol-problémái vannak, még a nagyobb baj bekövetkezése elõtt bátran kérhessen segítséget. Legyen olyan szakember gárda a liga mellett, akihez fordulhatnak.

Hirdetés