Hirdetés
Archivum

Új utakon az amerikai válogatott:

:

Hirdetés

A WNBA szombati All-Star gálája elõtt tartott közös sajtótájékoztatót Cathy Engelbert, a WNBA új kommiszárja, az USA Basketball igazgatóasszonya Carol Callan, a szövetségi kapitány Dawn Staley és Sue Bird, illetve Diana Taurasi. Új versenynaptárt kapott az amerikai válogatott.

Fotó: WNBAFotó: WNBA

Az Egyesült Államok válogatottja eddig jellemzõen három egyhetes összetartással készült fel a világversenyekre. Általában kora õsszel, tavasszal (a WNBA szezon rajtja elõtt), illetve közvetlenül az adott világversenyt megelõzõ napokban tartott edzõtábort a szakmai stáb. Bár az egyéni képességek és a fizikális fölény miatt mindig az aranyérem legnagyobb favoritja USA nemzeti együttese, de azt is el kell ismerni, hogy klasszikus csapatépítésre ezek a rövid összetartások nem bizonyultak elegendõnek. Ebben jöhet most nagy változás.

2019. novembere és 2020. áprilisa között ugyanis rendeszeresen edzõtáborozik majd Dawn Staley vezetésével a válogatott. Nyolc játékos – Diana Taurasi, Sue Bird, Sylvia Fowles, Elena Delle Donne, Nneka Ogwumike, A’ja Wilson, Skylar Diggins-Smith, Chelsea Gray – jelezte, hogy végig a szakmai stáb rendelkezésére fog állni. A cél az edzõtábárokban, hogy kialakuljon egy összetartó alapcsapat. Ezen felül pedig egész szezonban az amerikai válogatott felkészülési meccseket fog vívni Divízió I-es egyetemek együtteseivel. Itt a nõi kosárlabda és a válogatott népszerûsítése is hangsúlyos szerepet kap.

Az amerikai válogatott szeptemberben részt vesz a 2019-es Amerika Bajnokságon és bár Világbajnokként alanyi jogon résztvevõ Tokióban, de az olimpiai selejtezõn is részt kell vennie tét nélkül Japánhoz hasonlóan. A válogatott bõ keretét a fentebb kiemelt nyolc klasszis mellett az alábbi játékosok alkotják:

Seimone Augustus, Tina Charles, Layshia Clarendon, Napheesa Collier, Diamond DeShields, Stefanie Dolson, Asia Durr, Allisha Gray, Brittney Griner, Tiffany Hayes, Jewell Loyd, Kayla McBride, Angel McCoughtry, Kelsey Mitchell, Tiffany Mitchell, Maya Moore, Chiney Ogwumike , Kelsey Plum, Katie Lou Samuelson, Odyssey Sims, Breanna Stewart, Brittney Sykes, Jasmine Thomas, Morgan Tuck, Sydney Wiese, Elizabeth Williams.

Hivatalos videó:

Hirdetés