Hirdetés
Archivum

Újabb lépcsõfokok megtételére készülnek Sopronban – Interjú Czukorné Hollós Annával:

:

Hirdetés

A szezon végén a Soproni Darazsak Akadémia elnöke és szakmai vezetõje Czukorné Hollós Anna értékelte a klub elmúlt évét. Emellett szóba kerültek a feladatok, a célok és a nyári válogatott események.

Fotó: Soproni Darazsak Akadémia

Fotó: Soproni Darazsak Akadémia

Forrás: Soproni Darazsak Akadémia Sajtóközlemény

Idén is ott voltunk az országos döntõkön, az éremgyûjteményünket azonban ezúttal nem sikerült gyarapítani. Hogy értékeled a mögöttünk levõ szezont?

Az alsó korosztályokban azt gondolom minden rendben volt! Igaz itt nincsenek országos döntõk, de a hazai és nemzetközi tornákon, melyeken részt vettünk, mind nagyon jól szerepeltünk. A felsõbbeknél idén nem kerültek el minket a sérülések, melyek érzékenyen érintették a serdülõ, kadett és junior csapatot. Ez is közrejátszott abban, hogy érem nélkül zártuk az országos döntõket.

Mik azok a pozitívumok, melyeket kiemelnél?

Azt feltétlenül, hogy az egyre nagyobb verseny ellenére idén is minden csapatunk ott volt az országos döntõn, mely rajtunk kívül csak a Csata DSE-nek sikerült! Szintén pozitív, hogy sok olyan nívós tornán jártunk szerte Európában, melyekrõl értékes tapasztalatokkal tértünk haza. Több, mint egy évtizedes nemzetközi kapcsolataink révén idén nem kevesebb, mint 15 tornára jutottunk el! Ugyancsak örömteli, hogy több játékost is adunk a válogatottakba. Dubei Debóra a felnõtt EB szereplés után már az U20-as csapattal készül, ahol Weninger Virág, Böröndy Dominika és Kocsis Fanni révén is képviselve vagyunk. Az U19/U18-as nemzeti együttesnek Varga Kamilla és Czukor Dalma, az U16-nak Cser Zsófia a tagja. Már úton van Kínába Balogh Júlia, aki pedig az U18-as 3×3 Világ-bajnokságon mérettetheti meg magát.

Ha már itt tartunk, Horváth József személyében egy edzõt is adunk az Universiade válogatotthoz. Mit vársz a nemzeti csapatoktól, illetve fiataljainktól a kontinenstornákon?

Remélem, hogy a saját játékosaink meghatározó szerepet tudnak betölteni. A válogatottakat nézve, bízom abban, hogy az U20-asok bejutnak a legjobb nyolc közé, ahol esélyük lesz éremért is játszani. Az U19/U18-asoktól, ha minden ideálisan alakul, akár egy nagyon szép, érmes eredmény is összejöhet. Az U16-osaknál nehéz jósolni, hiszen itt még nem ismerõs a mezõny, de remélhetõleg megõrzik A csoportos tagságukat.

A felnõtt csapat keretében is több fiatalunk kapott lehetõséget. Hogy láttad a szereplésüket, fejlõdésüket?

Nagyon örültünk annak, hogy sokan bekerültek a felnõtt együttes keretébe. Illetve annak is, hogy akiket kölcsön adtunk, gondolok itt Böröndy Dominikára és Kocsis Fannira, õk is szerepet kaptak a csapataiknál. Az érzésem ezzel együtt felemás. Egyik oldalról azt gondolom, hogy fejlõdtek, több lehetõséghez is jutottak, mint az azt megelõzõ évben. Ugyanakkor talán játszhattak volna többet, és több konkrét feladattal, illetve azokban a periódusokban, amikor a mérkõzéseken kevesebbet jutottak szóhoz, lehetett volna velük többet edzeni.

Augusztustól spanyol edzõi stáb érkezik a felnõtt csapat élére. Ebbõl mit profitálhat az Akadémia?

A most befejezõdött Európa-bajnokság is jól mutatja, hogy a spanyol nõi kosárlabda ellépett az európai mezõnytõl. Ez egyértelmûen azt mondatja, melyet évek óta mi is tapasztalunk, és nem véletlenül járunk a barcelonai Akadémiára évek óta tanulni, hogy a spanyol nõi kosárlabda olyan magaslatokba ért, melyet csak követni lehet! Ez egy óriási lehetõség, hogy ilyen magas kvalitású spanyol vezetõedzõ jön hozzánk két segítõjével, és szeretnénk tõlük a legtöbb tudást lehúzni. Évek óta tanulmányozzuk a spanyol utánpótlást, az ott folyó munkát, melyek alapján azt már látjuk, hogy miben járnak lényegesen elõttünk, és remélem, hogy most megkapjuk a kérdéseinkre azokat a válaszokat, hogy mit, mikor, és hogyan kell másként csinálnunk, hogy elinduljunk azon az úton, melyen õk haladnak.

Jövõre új korosztály-határok is jönnek a tini megszûntetésével. Mivel jár ez, milyen változtatásokat igényel akár a csapatok kialakítása, akár az oktatandó anyag terén?

Nagyon nehéz helyzetbe hozta a Szövetség ezzel a döntéssel a klubokat. A probléma többrétegû. Eddig 19 éves korig tartott az utánpótlás korosztály, mely most lecsökkent 18 éves korra. A magyar iskola-rendszer felépítésébõl kifolyólag, így több játékos kerül olyan helyzetbe, hogy még csak a középiskola 12. osztályába fog menni, de már nem tud hol kosárlabdázni, mert a felnõtt csapatokba még nem fér be, viszont az utánpótlásban történõ versenyzés lezárult elõtte. Ezzel a helyzettel a klubok nem tudnak mit kezdeni. A másik probléma, hogy a 2004-es korosztályú lányok gyakorlatilag csak egy évig lesznek most serdülõk, és a következõ évben már a kadett korba lépnek. Magyarán egy évük lesz arra, hogy a legátfogóbb, legösszetettebb kosárlabda anyagot megtanulják. A harmadik probléma, hogy a kenguru és a gyerek jamboree küzdelmek után nincs megfelelõ átmenet egy serdülõ országos döntõig.

Jelenleg több, mint 400 gyerek kosarazik az Akadémián, mely azt mutatja sikerült még egyet elõre lépni a széles bázis növelése terén. Mik lehetnek a következõ lépcsõfokok?

Nagyon örülünk, hogy ilyen sokan választják az Akadémiánkon történõ sportolást, kosárlabdázást. Évrõl évre növekszik a nálunk kosarazó gyerekek létszáma, az alsóbb korosztályokban egyre több csapat mûködik párhuzamosan egészen a serdülõ végéig. Ennek megfelelõen a tavaly használatba vett harmadik terem is teljes kihasználtsággal mûködik a Novomatic Arénában. Utána, a legfelsõbb szintekhez érve, a kadett és a junior korosztályokban az Akadémiának már egy-egy csapata van. A következõ évtõl kialakítunk egy regionális kiválasztó hálót, ami a régiónknál egy kicsit szélesebb körben kutatja a tehetségeket. Ennek egyik kulcsállomása lesz terveink szerint Szombathely, amely fiú vonalon magas szinten mûködik, és bízunk benne, hogy egy együttmûködési megállapodással az ottani kosárlabdázni vágyó lányoknak egy következõ lépcsõfok, egy célpont lehetünk.

Hogy látod az Akadémiánk helyét a honi nevelõ mûhelyek között?

A már korábban említett tény, hogy a Csata mellett csak mi tudtuk megõrizni a helyünket minden országos döntõben, azt gondolom önmagáért beszél. Ahogy az is, hogy az átfogó akadémiai auditon a legjobb eredményt értük el! Természetesen ezzel nem elégszünk meg, sokat dolgozunk azért, hogy ezt a szintet ne csak fenntartsuk, de tovább emeljük.

Török Zoltán részérõl elhangzott az évzárón hogy a kisterem tavasszal új borítást kap. Vannak további tervek, esetleg már folyamatban lévõk, melyek az utánpótlás, az Akadémia számára elõrelépést hoznak?

Nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egy ilyen magas szintet képviselõ felnõtt együttes mellett dolgozhatunk, velük szoros együttmûködésben, hiszen mindazok a technikai fejlesztések, eszközök, melyek a nagyok munkáját segítik, számunkra is rendelkezésre állnak. Gondolok itt a dobógép, centerképzõ-géptõl elkezdve, az elemzõ szoftvereken, gépeken keresztül egészen a rehabilitációs központig. A kisterem új parkettájával mindhárom termünk kifogástalan környezetet biztosít a magas szintû munkához. Az Oktatóközpontban pedig kialakításra kerül egy elõadó helység is, mellyel szintén egy régi álom válik valósággá.

Pénteken az utolsó saját szervezésû rendezvényünk, a Nyári Tábor is véget ért, jöhet a pihenés?

Idén már 20. alkalommal rendeztük meg sok gyermek részvételével a nyári táborunkat, de büszkék lehetünk arra is, hogy sok olyan, nagy hagyományokra visszatekintõ rendezvényünk van, melyek évrõl évre nagy sikert aratnak. Gondolok itt a Nyuszi és Mikulás Kupára, az augusztus végi szezont felvezetõ tornánkra, és most már ide lehet sorolni az Oviolimpiát, az Európa szerte nagy népszerûségnek örvendõ novemberi Bajnokok Tornáját, illetve annak tavaszi kistestvérét is, melyre mindig más korosztályt hívunk meg. Meg kell még említenem a szeptemberi iskolai Toborzóinkat és a felnõtt csapat Szezonnyitóját is. Nemzetközi kapcsolataink révén pedig ahogy már említettem beutaztuk szerte Európát! Ráfér a pihenés a csapatainkra, de nem sokat szusszanhatunk, hiszen a nagyobbaknak augusztus elsején megkezdõdik a felkészülés a következõ szezonra. Stábunk addig sem pihen, hiszen augusztus 5. és 13. között idén is U18-as Európa-bajnokságot rendezünk. Sok a teendõ, de biztos vagyok benne, hogy sikeres kontinenstornával öregbítjük tovább a város és a soproni nõi kosárlabdázás hírnevét. Sokat jelent ez az Akadémiánkon kosarazóknak is, akik aktívan kiveszik részüket a feladatokból, és ezáltal testközelbõl láthatják a legjobb utánpótlás nemzeteket. Rengeteget profitálnak ebbõl, és felejthetetlen élményekkel is gazdagodnak. Nem véletlen, hogy idén is örömmel jelentkeztek önkéntesnek! Bízunk benne, hogy tavalyhoz hasonlóan idén is sokan látogatnak ki az Arénába és szurkolnak a magyar válogatottnak! Addig is jó pihenést kívánok mindenkinek!

Hirdetés