Hirdetés
Magyarország

Újabb magyar bajnoki előtt a veretlen Sopron Basket:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Vasárnap 18:30-tól a Sopron Basket a Ludovika-FCSM Csata együtteséhez látogat a 6. forduló alkalmával. A találkozó előtt Laczka Miklóst, a Sopron Basket másodedzőjét kérdeztük a Schio elleni sikerről és a Csata elleni találkozóra való felkészülésről.

Október 24., vasárnap 
18:30 Ludovika-FCSM Csata – Sopron Basket
Budapest, Ludovika Aréna
Játékvezetők: Frányó Péter, Fodor Attila, Lengyel Ádám József (Sarkadi-Nagy Ágnes)

Az Euroliga 3. fordulójában a Sopron Basket hazai pályán aratott 67-58-as sikert a Familia Schio ellen, így nem csak a magyar bajnokságban, de nemzetközi porondon is veretlenek. Ám nem volt egyszerű dolga a soproni együttesnek, a találkozó félidejében is még egál volt a mérkőzés.

“A győzelem kulcsa talán megint az egységességünkben rejlett, illetve abban, hogy a nehéz pillanatokban is mindig volt valaki, aki tudott lendíteni a csapat játékán. Voltak nagyon jó egyéni teljesítményeink, Határ Betti 25 pont, 12 lepattanó dupla-duplával zárt, de mellette Gabby Williams és Fegyverneky Zsófi is szép teljesítményt nyújtottak. A védekezésünkre azt tudom mondani, hogy ahogy teltek a percek a meccs folyamán, úgy javult a védelmünk is. Azt gondolom, hogy ezeknek köszönhetően, egy idő után el is fáradt a Schio.

Ezen kívül, amit mindenképp ki kell emelni az az, hogy tegnap szenzációs volt a hangulat a csarnokban. Nem tudom, hogy mikor volt utoljára ennyire hangos az Aréna, és ezt óriási élmény volt megélni. Köszönjük mindenkinek, aki kilátogatott a mérkőzésre!”

A két csapat teljesítményét összehasonlítva, a százalékok alapján akkora különbség nem látszódott a két résztvevő csapat között, szinte fej-fej mellett haladtak. Ami mégis szembetűnő, az a gyorsindításokból (11-3), illetve a belső posztról (36-14) szerzett pontok száma volt, melyből mind a kettőt a Sopron Basket nyerte. Ebből Határ Bernadett vette ki leginkább a részét – akiről az origo.hu azt írta, hogy “világklasszis teljesítményt nyújtott” – hiszen ahogy azt Laczka Miklós is említette, egymaga 25 pontig, és 12 lepattanóig jutott.

“Mindenképpen része volt a tervnek az, hogy a palánk alól – a festékből – megpróbáljunk minél több pontot dobni. Ezt elsősorban blokk-leválások kapcsolatából tudtuk elérni, másrészt pedig gyorsindításokból, illetve az egész meccsen nagyon agresszívan támadtuk a gyűrűt. Ebből kifolyólag sok kiharcolt fault-unk is lett. Ez mind főleg azért volt fontos, mert az ellenfelünk játékstílusához képest ez teljesen más volt. Ők sokkal inkább hagyatkoztak külső dobásokra, az esetek többségében a betöréseik után is középtávoli dobásokkal fejezték be az akciókat. Ezért is jött ki nagyon a két csapat stílusa közötti különbség. Talán ezzel a kemény, fizikális játékkal tudtuk őket szépen lassan felőrölni.” – fogalmazott a szakember. 

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A Familia Schio elleni mérkőzésen 7 emberes rotációval sikerült a Sopron Basket-nek nyernie, mely pontosan három játékossal volt kevesebb, mint amennyi az olasz együttes rendelkezésére állt. Czukor Dalma, Jelena Brooks, illetve Briann January is a sérültek közé tartozik, illetve az új amerikai légiós, Shey Peddy sem érkezett még meg Magyarországra. Négy kulcsember hiányában a soproniak másodedzőjét kértük, hogy mondjon pár szót, hogy – ahogy halad a csapat előre – mennyire érzékelhető a sérültek hiánya.

“Azt gondolom, hogy ennek köszönhetően csak felértékelődik a sikerünk, hiszen a Schio-nak ez a teljes csapata volt, mi pedig hiányolunk még játékosokat. Azt látni kellett, hogy a kulcsemberek náluk is nagyon sokat játszottak, és ezt meg is említettük mérkőzés közben a játékosainknak. Ők is ugyanúgy fáradnak, nekünk viszont meg kellett mutatnunk, hogy – főleg hazai pályán – teljes mindegy, hogy hányan vagyunk, mi ezt jobban bírjuk.

Összességében azt lehet mondani, hogy persze, érezhető, hogy fárad a csapat, és kevesebb embert rotálunk, de ezzel nem szabad foglalkoznunk. Ami elvehetetlen, és egyenesen szenzációs a játékosaink részéről az az, hogy ezzel ők sem foglalkoznak, és keresztül nyomják magukat ezeken a nehéz helyzeteken. Jelenleg ennyien vagyunk, ezt kell tudnunk valahogyan menedzselni, és eddig ez sikerült is. Így megyünk tovább.” – mondta Laczka Miklós.

A következő kihívást a Sopron Basket számára a Ludovika-FCSM Csata jelenti, akik ellen vasárnap lépnek pályára Budapesten. A fővárosiak utoljára az Európa Kupa alkalmával léptek pályára az Orman Genclik otthonában, ahol vereséget szenvedtek. Ezt megelőzően a Szekszárd ellen mérkőztek meg magyar bajnokin, mely során egy nagyon szoros első félidőt sikerült játszaniuk, de végül azt a küzdelmet is elvesztették. 

“A Csatáról azt kell tudni, hogy egy nagyon komoly támadópotenciállal rendelkező csapat, főleg hazai pályán. A múlt héten a Szekszárd ellen idegenben is egy szenzációs első félidőt produkáltak. Nekünk megint csak ahhoz kell nyúlnunk, ami az eddigi győzelmeink kulcsa is volt. A védekezésünknek kell a leginkább rendben lennie, tehát ezzel fogunk legfőképpen foglalkozni. Szeretnénk lelassítani a támadójátékukat. Emellett persze tudjuk, hogy a védekezésükben is vannak olyan elemek, amikre fel kell készülnünk, hiszen náluk is van a repertoárban pár dolog.” – fejezte ki magát a soproniak másodedzője, aki a következőképpen fejezte be gondolatmenetét:

“Jelenleg nem érzi úgy a szakmai stáb, hogy szükség lenne bármilyen csapat szintű változtatásra. Itt nem kell nagy dolgokra gondolni, de talán majd akkor kell alakítanunk a dolgokon, amikor kiegészülünk néhány új játékossal. Bizonyos taktikai elemekre akkor majd nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, illetve kicsit szélesítenünk kell a repertoárunkat. Jelen pillanatban viszont nem gondolkodunk ilyenekben, hiszen eddig szerencsére mind a magyar bajnokságban, mind pedig az Euroligában veretlenek vagyunk.”

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

 

Hirdetés