Hirdetés
Archivum

Újabb multisport esemény debütál 2019-ben 3×3-as kosárlabdával:

:

Hirdetés

2019 a debütáló multisport események éve lesz. A szeptemberben Los Angelesben megrendezésre kerülõ World Urban Games-rõl már nagy terjedelemben írtunk. Erre hazánk is pályázott, de végül Kalifornia lett a befutó. Októberben pedig San Diegóban kerül sor egy másik nagyszabású sportrendezvényre, az ANOC World Beach Games elsõ kiírására. Ezen a multisport eseményen szintén szerepel a programban a 3×3-as kosárlabda.

Az általunk korábban már részletesen bemutatott World Urban Games a Nemzetközi Sportszövetségek Szövetségének (GAISF) égisze alatt fut, méghozzá a tervek szerint hét sportággal, közte a 3×3-as kosárlabdával. A World Beach Games a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) rendezvénye lesz. Ezen az eseményen 15 sportág 17 versenyszámában mérik össze az erejüket a résztvevõk. Szintén szerepel a programban a 3×3-as kosárlabda, sõt ebben az esetben már a 16 csapatos nõi torna mezõnye is végleges.

Azt leszámítva, hogy a két nagyszabású multisport rendezvény anyaszervezete más, sok hasonlóság fedezhetõ fel. A World Beach Games esetében a neve is mutatja, hogy elsõsorban a vízparton játszható utcai sportok alkotják a profilját. A célja viszont szintén az, hogy a fiatal, feltörekvõ, 21. századi sportágaknak biztosítson megjelenési lehetõséget. Az ANOC egyértelmûen azt fogalmazta meg elvárásként, hogy meg tudjon szólítani olyan fiatalabb közönséget, akiket a tradicionális sportágakkal a hagyományos kommunikációs felületeken már nem tudnak elérni.

A World Beach Games kapcsán a NOB-hoz ezer szállal kötõdõ eseményrõl lesz szó. Igyekeznek felvezetni a 2020-as tokiói ötkarikás játékokon, ami már részben egy újgenerációs Olimpia lesz, debütáló sportágakat. Ebbõl a szempontból pedig a 3×3-nak is kiemelt szerep jut.

A World Beach Games-t október 10. és 14. között rendezik. A szervezõk 1300 sportolóra és közel 400000 kilátogató nézõre számítanak. A népes mezõny annak köszönhetõ, hogy az év végéig 44 nemzeti olimpiai bizottság jelezte részvételi szándékát. Közte van a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) is, mely elsõk között már tavaly májusban elnökségi határozatot hozott a részvételrõl. Hazánk strandkézilabdában komoly éremeséllyel száll harcba.

A NOB közremûködése abban is észrevehetõ, hogy a World Beach Games rangos médiapartnerre lelt. Õsszel írták alá az NBC televíziós társasággal az együttmûködési szerzõdést. Ennek keretében kiemelt színvonalú televíziós világadás készül és az Egyesült Államokban minden kiemelt piacon élõben láthatják majd a nézõk a legfontosabb történéseket. Talán ez a legfontosabb aspektusa az új multisport eseményeknek a 3×3-as kosárlabda szempontjából (is). Joggal reménykedhetünk benne, hogy végre sikerül elszakadni a szakág jelenlegi igencsak szûk közegétõl. Nagyon fontos a jövõ szempontjából, hogy ne csak azok találkozzanak a kosárlabda ezen mûfajával, akik a FIBA felületein egyébként is követik a történéseket.

A 3×3-as nõi kosárlabda tornát 16 válogatottal rendezik. Európából Franciaország, Hollandia, Oroszország és Ukrajna vesz részt az eseményen. A teljes mezõnyt Argentína, Brazília, Dominikai Köztársaság, Egyiptom, Franciaország, Hollandia, Indonézia, Irán, Kína, Mali, Mongólia, Oroszország, Togó, Uganda, Ukrajna és a házigazda USA nemzeti csapata alkotja.
 

A sportágak listája:

* Triatlon – Aquathlon
* Kosárlabda – 3×3
* Kerékpározás – BMX
* Sportmászás – Boulderezés
* Kézilabda – Strand kézilabda
* Karate – Egyéni Kata
* Vitorlázás – Kitefoil Racing
* Gördeszka – Park
* Labdarúgás – Strand labdarúgás
* Szörf – Shortboard és Longboard
* Úszás – Nyíltvizi 5km
* Tenisz – Strand tenisz
* Strandröplabda – 4 × 4
* Vízisíelés – Waterski Jump & Wakeboard
* Birkózás – Strandbirkózás

Bemutatkozó videók:

Hirdetés