Hirdetés
Archivum

Uļjana Semjonova 60 éves:

:

Hirdetés

Március 9-én ünnepli 60. születésnapját Uļjana Semjonova, minden idõk legeredményesebb nõi kosárlabdázója.

Nagyon nehéz egyes sportágakban arról beszélni, hogy ki volt minden idõk legjobb sportolója. Különösen igaz ez a nõi kosárlabdára, ahol az Egyesült Államok megerõsödésével és a nõi szakág látványos tengerentúli felfuttatásával az 1986-os világbajnokság óta egyértelmûen új fejezet kezdõdött. Mégis mondhatjuk, hogy Uļjana Semjonova a nõi kosárlabdázás legmeghatározóbb egyénisége.

A pályafutása során szovjet színekben szereplõ 213 cm magas lett center 15 szovjet bajnoki címet nyert a TTT Rigával, 11 alkalommal hódította el csapatával a Bajnokcsapatok Európa Kupáját (BEK), válogatott szinten pedig tízszeres Európa-bajnok, háromszoros világbajok és kétszeres olimpiai bajnok.

Semjonova 22 éves pályafutásából 20 szezont a TTT Riga csapatában töltött és végül a 80-as évek végén két évet szerepelt nyugat-európai csapatokban. Az 1987/88-as évadban a spanyol Tintorettót erõsítette, majd a következõ évben a Valenciennes színeiben pattogtatott Franciaországban. Semjonova 18 éven át volt szovjet válogatott és ez idõ alatt egyetlen tétmérkõzést sem veszítettek.

A kiváló center válogatottbeli pályafutása méltatlanul ért véget. Az 1986-os világbajnokság elõtt pár héttel a csapatorvos telefonon értesítette, hogy a szakmai stáb nem tart igényt a szolgálataira. Igaz, ez volt az a torna, amikor az amerikaiak már egy verhetetlen együttessel érkeztek és ezzel a szovjetek dominanciája végleg megszûnt. Valószínûleg Semjonovával a soraikban is hasonló eredmény született volna.

Semjonova pályafutása alatt összesen 45 érmet szerzett és a tétmérkõzéseken több mint 15000 pont került a neve mellé. A centerklasszis számtalan rekordot tart, melyek közül többet valószínûleg soha nem fognak túlszárnyalni. Az egyik ilyen, hogy 1975-ben az olasz Geas ellen egy BEK mérkõzésen 54 pontig jutott.

A kiváló centert 1970 és 1985 között 12 alkalommal választották meg Lettország legnépszerûbb sportolójává. 1993-ban pedig az elsõ nõi játékos lett, akit beválasztottak a Naismith Memorial Basketball Hall of Fame-be.

Hirdetés