Hirdetés
Magyarország

Újra munkában a Vasas Akadémia – Papp Diát kérdeztük:

:

Hirdetés

Hétfőn hosszú kényszerszünetet követően újra munkába állt a Vasas Akadémia. A csapat irányítóját Papp Diát kérdeztük az elmúlt időszak történéseiről és a visszatérés nehézségeiről.

Október 14-én léptetek utoljára pályára. Mi történt azóta a csapat életében? 

Lejátszottuk a mérkőzést a BEAC otthonában, majd utána még volt egy edzésünk. Ezt követően jelentkeztek az első tünetek több társamon. Teszteltek minket és kiderült, hogy a csapatunk 90%-a pozitív eredményt produkált.

Jött a karantén és nagyon sokáig mindenkinek otthon kellett maradnia. Ketten-hárman lettünk negatívak. Az önkéntes karantén után, amikor engedélyezték, mi elkezdtünk mozogni. Ez értelemszerűen egyéni képzés volt, hiszen másra ilyen kevés játékossal nem lehetett mód.

Mikor tudtátok elkezdeni a csapatedzéseket teljes kerettel?

Még most sem teljes a keretünk. Egyik játékosunk vérképe olyan értékeket mutatott, hogy ő még egy hét pihenőre szorul. Egy másik játékosunkat pedig sajnos komolyabban támadta meg a vírus és csak december elején térhet vissza. Őket leszámítva viszont mindenki negatív és egészséges, így hétfőn kezdhettünk el hivatalosan együtt edzeni.

Azért (is) jött nektek nagyon rosszul ez a leállás, mert kifejezetten extrán kezdtétek a szezont. Három idegenbeli győzelmet ünnepelhettetek. 

Igen, nagyon örültünk annak, hogy jó ritmusban kezdtük a bajnokságot. A Cegléd otthonában bravúrgyőzelmet arattunk. Azért is sajnáljuk a többhetes leállást, mert jó ritmusban voltunk és ezt szerettük volna tovább vinni. Nagyon bízom benne, hogy tudjuk ott folytatni, ahol abbahagytuk.

Kicsit kanyarodjunk vissza az évad elejére, miben látod a jó kezdés okát?

Én azt tapasztalom, hogy nagyon jó a csapatunk kémiája. Már az első edzés után érződött, hogy az öltözőben is kiváló a hangulat. A mérkőzésekre egyénileg és csapatszinten jól sikerült a felkészülés, ilyen téren is jó munkát végeznek az edzőink. Fegyelmezettek vagyunk az edzéseken és próbáljuk a maximumot kihozni belőlük. Nincsenek nagy nevek a csapatban, de talán pont ez az egységesség a titka, hogy ilyen jól tudunk működni a pályán.

Fotó: Vasas Attila / vasassc.hu

Saját helyzeted miként látod? A nyári nyilatkozatodban elmondtad nekünk, hogy mit vársz a csapatváltástól. Hogy érzed, ez kezd beigazolódni?  

Én úgy érzem, hogy kezd beigazolódni. Még nem mondom azt, hogy 100%-ban igen, de jó úton vagyok abba az irányba, amit nyáron beszéltünk és megvalósítsam a terveimet csapatszinten, illetve egyénileg is. Az út jó, visszaszereztem az önbizalmamat. Ehhez kellettek a csapattársaim, akik maximálisan bíznak bennem, hisznek abban, amit csinálok. Nagyon jó érzés újra ilyen lendülettel játszani. Nem szeretnék letérni erről az útról.

Mondtad, hogy reméled a leállás után tudjátok ott folytatni, mint október elején. Kicsit olyan ez a mostani szituáció a szempontotokból, mint ha egy új szezon kezdődne. 

Mi is ugyanezzel poénkodtunk keserédesen, hogy akkor kezdjük újra a szezont. Úgy gondolom, hogy ez az öt hét leállás óriási játékéhséget produkált a játékosoknál és mindenki szeretné megmutatni, hogy mit tud. Ahogy elkezdtünk edzeni, én abszolút pozítívan élten meg a munkát. Megmondom őszintén rosszabb edzésmunkára számítottam, mert ez az öt hét a sportolók életében rengeteg.

Nagyon remélem, hogy tudjuk ott folytatni, de ehhez minden edzésen maximális koncentrációra lesz szükség, akár erőn felül teljesítve, kilépve a komfortzónánkból. Ha ezt edzésről edzésre megvalósítjuk, akkor képesek lehetünk abban a ritmusban játszani, ahol abbahagytuk. Ha az első mérkőzés még nehézkes is lesz, de talán a másodikkal már nem lesz probléma.

Ez egy ördögi kör, amiben vagytok. Mivel nagyon sok mérkőzésetek elmaradt, így ha november végén, december elején tudjátok is folytatni, sűrű lesz a naptár, hogy mindent pótoljatok és az onnantól megint rizikós. 

Sajnos nem tudtuk haladni a tervezett versenynaptár szerint, így nem lesz egyszerű az elkövetkezendő egy hónap. Ez valóban így van. Szerintem az edzői stáb ki fogja találni a regenerálódásra a megfelelő stratégiát és azt, hogy hogyan töltsük el tartalmasan a pihenőidőnket.

Feszített lesz a tempó és sok gimnazista fiatalunk van, akiknek még az iskolában is teljesíteniük kell ezzel párhuzamosan. Nem lesz egyszerű, de én bizakodva állok a folytatás elé.

A sok halasztott mérkőzés miatt eddig a bajnokság nem tudott reális képet adni. Talán a februári időszakra mindenki átesik a víruson, a betegek teljes erővel visszatérhetnek és bízzunk a vakcinában. Onnantól a szezon második fele már zökkenőmentesebb lehet. Nyilván ez az év a túlélésről szól, ezt mindenki elfogadta. Ezt az időszakot így kell szemlélni és reméljük, hogy a következő évek zökkenőmentesebbek lesznek.

Térjünk át a 3×3-as válogatottra, amelynek elmaradt az edzőtábora. Ezt, hogy élted meg?

Nagyon szomorú voltam, de megértettem. Sajnos nem tudtunk volna mit kezdeni ezzel a helyzettel. Van, aki karanténból jött ki éppen és örült, hogy a saját klubjához vissza tudott állni. Ezen felül a gyúrónkat elkérte a felnőtt válogatott Amszterdamba, így nem tarthatott volna velünk. Azt pedig egy plusz rizikó lett volna bevállalni, hogy gyúró nélkül edzőtáborozzunk. Ez még akkor is így van, ha nyilván nem lett volna 100%-os intenzitású az a pár nap.

Sajnos ezt az összetartást nem tudtuk abszolválni, de remélem, hogy a februári válogatott szünetben lesz lehetőségünk pótolni az elmaradt dolgokat.

Furcsa kettősség van bennem a 3×3-as válogatott kapcsán. Elfogadom az érvéket, de közben ott van, hogy jövő májusban olimpiai pótselejtezőt vívtok. A felkészülésre, minőségi összetartásra gondolom óriási szükség lenne.

Igen, főleg látva, hogy rajtunk kívül majdnem minden közvetlen ellenfél tudott edzőtáborozni. Gondolok itt a spanyolokra, franciákra, akik keményen dolgoztak ebben az időszakban. Szükség lenne nekünk is a közös edzésekre, minőségi edzésmunkával együtt töltött napokra, mert nem kis feladat vár ránk májusban. Mégis egy olimpiai selejtezőről van szó, ami nem minden évben adódik az ember életében. Én úgy gondolom, hogy februárban már mindenképpen meg kell szervezni egy összetartást.

Fotó: Vasas Attila / vasassc.hu

Hirdetés