Hirdetés
Archivum

Ukrajna ellen zárja a csoportkört a magyar válogatott:

:

Hirdetés

A magyar válogatott hétfõn 12 óra 30 perctõl Ukrajna ellen zárja a csoportkört. A továbbjutást már bebiztosító magyar lányokra egy nehéz ellenfél vár, melyben kiemelkedõ egyéni teljesítményeket láthattunk eddig.

A magyar válogatott szombaton este a kitûzött célt teljesítve legyõzte Csehországot és ezzel továbbjutott csoportjából. Ennek ellenére nem tét nélküli a hétfõi mérkõzés, hiszen a gyõztes a B-csoport második, míg a vesztes annak a négyesnek a harmadik helyezettjével találkozik a nyolcaddöntõben. Errõl az esti olasz-szlovák meccs hivatott dönteni. A gyõztes lesz a második és a vesztes a harmadik. A papírforma olasz sikert ígér. Igaz, az olaszok egy csúnya sérülés miatt elveszítették Laura Macchi-t. A klasszis játékost az állkapocs-törése miatt a mai napon meg is mûtik Milánóban.

Visszatérve a mérkõzésre, a magyar válogatott felszabadultan játszhat, de nem szabad abba a hibába beleesni, hogy túlzottan megnyugodjon a továbbjutás birtokában az együttes. Ukrajna megszorongatására, egy éles mérkõzés kialakítására csak azzal a tûzzel és pontossággal van esély, ami a csehek elleni utolsó 10-12 percet jellemezte. Az ukrán válogatott kapcsán legtöbbször Alina Iagupova, Olesia Malashenko és D’Andra Moss neve szerepelt az elõzetes esélylatolgatásokban. Az elsõ két meccsen azonban az extra adottságokkal rendelkezõ Iagupova mellé Taisiia Udodenko tudott felnõni támadásban. Kettõjük ponterõs teljesítménye hozta el a csehek elleni sikert, illetve a spanyol válogatottal lejátszott szoros elsõ félidõt.

Az egyéni megoldások mellett egy jó fizikai adottságokkal rendelkezõ, a lepattanókat magabiztosan szedõ csapatra készülhetünk. Az ukránok tavaly nyáron jártak Székesfehérváron. Akkor Iagupova sérülés miatt nem játszott, de már D’Andra Moss a rendelkezésükre állt. Mindkét mérkõzést megnyerték. Nyilván a keretek mindkét oldalon változtak, de azt el kell ismerni, hogy az ilyen stílusú fizikális kosárlabdát játszó csapatok ellen jellemzõen nem megy a mieinknek.

Az ukránok ellen az elõbb már kiemelt lepattanócsatán túl kulcskérdés lehet, hogy Iagupova és Udodenko mellett a többieket ne engedjük játékba lendülni. Amikor a selejtezõben kétszer verték a szerbeket, akkor is azt láthattuk, hogy érkeztek bravúros triplák a többiektõl is. Kiemelkedõen sok távoli kísérlettel dolgoznak. Az elsõ két meccsen 46 ilyen volt részükrõl. Igaz, hogy csak 7 lett sikeres, de a nagy számok törvényét mindannyian ismerjük. Egyszer ezek be fognak esni és az a gárda, mely elszenvedõje lesz ennek, pokolian nehéz helyzetbe kerül.

Összességében Ukrajna esélyesebb ezen a mérkõzésen. Amikor azonban két már biztosan továbbjutó csapat csatázik, akkor mindig nehéz felmérni a szakmai stábok terveit, hogy milyen rotációval, célokkal küldik fel a tanítványaikat. Azt ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy kedden mindkét csapat már egyenes kieséses meccset vív.

Hirdetés