Hirdetés
Archivum

Ukrajna erõsebb volt:

:

Hirdetés

A magyar válogatott az utolsó csoportmérkõzésén 84-72-es vereséget szenvedett Ukrajnától, így az A-csoport harmadik helyén zárt. Az ukrán csapat végig dominálta a találkozót, gyõzelme nem forgott veszélyben.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Ahogy azt a beharangozónkban is kiemeltük, a találkozónak a csoport második helye volt a tétje. Nem indult jól a mérkõzés. Ugyan 4-2-re még a mieink vezettek, de ezt követõen gyorsan fordított Ukrajna és az elsõ szakaszban már 18-8-as elõnyben is voltak. Riválisunk extra dobóformát mutatott, ahol az elsõ két meccsük kiemelkedõen legveszélyesebb játékosa Iagupova és Udodenko mellett ezúttal a többiek is betaláltak. Malashenko és Dorogobuzova értékes pontokat tett hozzá a játékukhoz. Magyar részrõl Fegyverneky Zsófia remekelt ismét, ezúttal már az elsõ negyedben egymaga 8 pontot szerzett. Így sikerült 22-18-ra felkapaszkodni, de ennél közelebb nem került a lepattanókat tekintve is nagy hátrányban lévõ csapatunk. Az elsõ szakasz végén 26-18-ra vezetett Ukrajna.

A mérkõzés magyar szempontból legjobb szakaszát egyértelmûen a második negyed elsõ percei jelentették. Ekkor Zele Dorina egymaga 7 pontot szerzett és betalált Krivacevic Tijana is. Ezekre válaszul pedig egyedül egy Moss dupla érkezett, így 28-27-nél már ukrán idõkérés miatt állt a játék. Riválisunkat Dorogobuzova triplája mozdította el a holtpontról. Ezt követõen Krivacevic még két büntetõt értékesített, de 31-29 után egy 16-1-es ukrán széria zárta le a félidõt. 20 perc után így 47-30 állt az eredményjelzõn.

Nem nézett ki jól a félidei statisztikai. Kiemelkedõen dobott Ukrajna, kereken 50%-os mezõnymutatóval rendelkeztek. Többek között 5 sikeres triplájuk is volt. Ugyanakkor a lepattanókban mutatkozott az igazán nagy különbség: 24-14-re nyerték ezt a csatát. Különösen a 9 támadólepattanójuk tûnt soknak, fõleg úgy, hogy második esélybõl 14 pontot szereztek. Az ukránoknál ráadásul a 9 pontos Iagupova és a 13 egységig jutó Udodenko mellett ezúttal Malashenko is kiemelkedõen játszott. A félidõben 13 pont állt a neve mellett, de Dorogobuzova is sokat tudott vállalni. Ez jelentette az igazi problémát. Nálunk az elõbbiekben kiemelt Fegyverneky és Zele villanásain túl támadásban kevesebb jó megoldást láthattunk. Az 1/7-es triplamutató pedig a spanyolok elleni meccset idézte.

A harmadik negyed kifejezetten jól indult. Betalált Vandersloot, majd Raksányi triplájával és Fegyverneky duplájával 12 egységre felkapaszkodott a magyar válogatott. 49-37 után azonban Olkhovyk két triplája 55-37-re módosította az állást. Továbbra is óriási hátrányban volt a lepattanócsatában a válogatottunk, a harmadik negyed végén már 15 támadólepattanója volt Ukrajnának. Mivel ez a fölény valóban kiemelkedõ dobóformával párosult, így csak idõ kérdése volt, hogy mikor éri el a lélektani 20 pontot a különbség. Ez végül Iagupova triplája után 63-43-nál történt meg. A harmadik negyed végén pedig 67-47 állt az eredményjelzõn.

A magyar válogatott tartását dicséri, hogy miközben – már gondolva az egyenes kieséses szakaszra – több kulcsember leült a kispadra a csapatból, a pályára kerülõk nem adták fel és mindent megtettek, hogy bizonyíthassanak. Dubei büntetõi, Medgyessy két szép befejezése és Határ palánk alatti villanásai 67-56-ra hozták fel a mieinket. Az ukránok, akiknél ekkor a kulcsemberek már szintén a padon ültek, idõt kértek és ezt követõen a szakmai stábjuk több meghatározó játékosukat visszaküldte. Elõbb Dorogobuzova, majd a következõ támadásból Udodenko volt eredményes triplából. Gyakorlatilag fél perc alatt 67-56-ról 73-56-ra módosult az állás és ezzel lényegében lezárult a mérkõzés. Az utolsó 5 percben a gyõztes kiléte nem volt kérdés, de örömteli, hogy a magyar csapat nem engedte el a meccset. Végül 81-62 után 10-3-as sorozattal zártak a mieink.

Eredmény
Magyarország – Ukrajna 72-84 (18-26, 12-21, 17-20, 25-17)

Statisztika

Hirdetés