Hirdetés
Archivum

Ukrajnával játszik felkészülési meccseket a magyar válogatott:

:

Hirdetés

Pénteken és szombaton az MKOSZ székesfehérvári edzõközpontjában a magyar válogatott Ukrajnával játszik edzõmérkõzéseket.

Mindig a válogatott felkészülési találkozóit felvezetni a legnehezebb, hiszen ezek a meccsek nem feltétlenül a médiának, hanem elsõsorban a szakmai stábnak kell, hogy szóljanak és értékes tapasztalatokat, visszajelzéseket adjanak az elvégzett munkáról. Különösen igaz ez most, amikor novemberben lesznek a következõ tétmeccsek, ráadásul a keretben nagyon sok a fiatal. Minden olyan európai válogatott, mely nem érdekelt a nyári olimpiai selejtezõtornán és legközelebb majd õsszel játszik tétmeccseket, hasonló elveket követ. Mindenhol lehetõséget kapnak a fiatalok vagy éppen a kisebb nemzetközi rutinnal rendelkezõ játékosok, hiszen ez az egyetlen idõszak, amikor hosszabb idõt együtt tölthetnek a csapatok. Amikor szezon közben jönnek az Eb-selejtezõk, ilyen jellegû építõ munkára már nincsen lehetõség. Akkor elsõsorban a meglévõ struktúra, a játékelemek felfrissítése és az aktuális ellenfélbõl történõ felkészülés a cél.

Visszakanyarodva a magyar válogatotthoz: a keretben számításba vett játékosok közül többen bajlódnak sérülésekkel, illetve vannak, akiknek a tanulmányai kötelezettségeiknek kell eleget tenniük. Ennek köszönhetõen a fiatalokon, az újoncokon a sor, akik a következõ idõszakban megfelelõ minõségû ellenfelek (Ukrajna, Lengyelország, Csehország) ellen mutathatják meg magukat. Ezek a mérkõzések arra kiválóak, hogy a szakvezetõk lássák, kire lehet számítani majd éles téthelyzetben is. Azt ugyanis olvasóinknak sem kell mondani, hogy egy felnõtt válogatott mindig egy kicsit más versenyhelyzet, mint a klubcsapat vagy éppen egy korosztályos válogatott. Akadnak, akik ehhez jobban tudnak alkalmazkodni, akadnak, akik kevésbé. Nagy lehetõség, hogy most van három hét a gyakorlásra, az új elemek kipróbálására. Az elsõ hetet leszámítva sorban jönnek majd a találkozók. Minden ilyen nemzetközi felkészülési meccs egy fejlõdési lehetõség az év ezen szakaszában, amivel élni kell. Az elmúlt években már nem voltak ilyen problémák, de most hatványozottan igaz, hogy a körülményekre sem lehet panasz. Válogatottunk pedig 3 gyõzelemmel és 1 vereséggel áll az Eb-selejtezõ csoportjában, az izlandi kisiklás ellenére még mindig reálisak az esélyek a kontinenstornán való részvételre. Ennek megfelelõen van cél is, amiért érdemes dolgozni, amiért érdemes küzdeni.

Ejtsünk néhány szót Ukrajnáról, akik négy gyõzelemmel veretlenül állnak a D-csoport élén. A papírformának megfelelõen kétszer verték Luxemburgot és egyszer Németországot. Igaz, õk Németországban jártak majdnem hasonlóan, mint a mieink Izlandon. Ott két és fél perccel a lefújás elõtt még vezettek a németek, de végül behúzták a gyõzelmet az ukránok. Az igazán nagy bravúrt pedig a címvédõ Szerbia ellen érték el, akiket 78-75-re vertek Kijevben. Ez a siker elég nagy figyelmet kapott, a második negyedben 13 ponttal vezettek a szerbek, de az ukránok a legismertebb játékosuk a 31 pontos Alina Iagupova vezérletével fordítottak. Az ukrán csapat Székesfehérvárra 12 fõs kerettel érkezik. A szövetségük honlapján megjelent összeállítás szerint az egészen egyedi adottságokkal rendelkezõ Iagupova játékára nem számíthat a szakmai stáb. Viszont lett honosított játékosa immár az ukrán együttesnek is, D’Andra Moss személyében. A 178 cm magas 28 éves amerikai játékos török csapatokból (az elmúlt szezonban éppen az Orduspor gárdájában szerepelt) lehet ismerõs olvasóinknak.

A találkozók pénteken és szombaton is 18 órakor kezdõdnek az MKOSZ székesfehérvári edzõközpontjában. Az összecsapások nyilvánosak, bárki számára megtekinthetõek a helyszínen.

Hirdetés