Hirdetés
3x3

Az Egyesült Államok az olimpiai bajnok 3×3-ban

USA - Orosz Olimpiai Bizottság 18-15

Tokyo 2020, 3x3-as kosárlabda, döntő
Tokió, Aomi Urban Sports Park
Tóth, Ho (Vukoje)

USA: Kelsey Plum 5, Jackie Young 2, Stefanie Dolson 7, Allisha Gray 4 .

Orosz Olimpiai Bizottság: Yulia Kozik 4, Anastasiia Logunova 6, Olga Frolkina 1, Evgeniia Frolkina 4.

Hirdetés

Az Egyesült Államok az olimpiai bajnok 3×3-ban! A döntőben az amerikaiak végig vezetve 18-15-re verték az Orosz Olimpiai Bizottság csapatát.

Magyar szemmel is különleges döntőre készülhettünk, hiszen a finálé egyik játékvezetője Tóth Cecília volt. Nemzetközi szemmel is nagy figyelem irányult a 3×3-as végjátékra. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a helyszínen tekintette meg a debütáló sportág női döntőjét. Látványos külsőségek vezették fel az összecsapást. A bemutatást dobosok színesítették.

Allisha Gray büntetőjével indult a döntő, melyre az oroszok legeredményesebbje Olga Frolkina válaszolt. Ekkor még 20 másodperc sem telt el az összecsapásból, de gyakorlatilag ezek voltak a legszorosabb pillanatok. Kelsey Plum három és Stefanie Dolson két pontjával 6-1-re léptek el az amerikaiak három és fél perc játékot követően. Az oroszok kosárcsendjét Olga Frolkina törte meg, aki három egy perc alatt három pontot is szerzett és ezzel 8-4-re felhozta csapatát.

A tét és az elmúlt öt versenynap fáradtsága éreztette hatását. A középső szakaszban csökkent egy kicsit a nyomás amerikai oldalról és ezt rögtön kihasználták az oroszok. Yulia Kozik duplája indította a felzárkózásukat, amivel 12-9-re visszakapaszkodtak. Jackie Young büntetőjével állította vissza az előnyét USA. Az utolsó három percben még kétszer is felzárkózott három pontra Oroszország. Sőt, 15-12-nél többször is támadhattak, hogy szorosabbá tegyék a csatát. Ezzel nem tudtak élni. Az utolsó perchez közeledve egy orosz sportszerűtlen után Stefanie Dolson két büntetője eldöntötte a finálét.

Az utolsó percben az oroszok kockáztattak, távoli kísérleteket vállaltak el. 40 másodperc volt vissza, amikor az egyik kísérletük célt ért. Az amerikai siker már nem forgott veszélyben. 17-14 után Stefanie Dolson és Anastasiia Logunova kosárváltása alakított ki 18-15-ös végeredményt.

Statisztika  ITT

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés