Hirdetés
Nagyvilág

USA a világbajnok 2022-ben

Kína - USA 61-83 (13-18, 20-25, 14-25, 14-15)

FIBA Women's Basketball World Cup 2022
Sydney, Sydney SuperDome

Kína: Siyu Wang 11/3, Liwei Yang 3/3, Ru Zhang 2, Sijing Huang 2, Yueru Li 19. Csere: Yuan Li, Tongtong Wu 13/3, Weina Jin 3/3, Zhenqi Pan, Xu Han 8.

USA: Loyd 11/9, Gray 10, Wilson 19, Stewart 9/4, Thomas 5. Csere: Plum 17/6, Ionescu, Atkins 6/6, Austin, Laney 4, Jones 2.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Sydneyben a 2022-es női kosárlabda világbajnokság döntőjében az Egyesült Államok 83-61-re legyőzte Kínát. Ezzel USA folytatta kiemelkedő menetelését és 11. alkalommal hódította el a trófeát.

A női kosárlabda világbajnokságok történetében rekordot jelentő 15895 néző előtt dobták fel a labdát. Rengeteg kínai szurkoló látogatott ki a csarnokba. Az utóbbi évek női válogatott tornáit nézve a legjobb hangulatú finálé kerekedett.

A’ja Wilson büntetőire Yueru Li válaszolt a második perc elején. Az első szakaszban fej-fej mellett haladtak a csapatok. 6-4-es kínai előny után 12-8-ra fordított USA, de egy triplával innen még egy pontra felzárkózott az ázsiai gárda. Érdekesség, hogy az első negyed egyetlen sikeres hárompontosa ez volt. A játékrész hajrájában két alkalommal is elszakadt öt egységgel USA, de ekkor még egy-egy helyzetük kimaradt és így összességében szoros szakaszt láthattunk. A’ja Wilson és Chelsea Gray 6-6 pontnál járt 10 perc után.

Fotó: FIBA.Basketball

A 18-13-ról induló második negyedet egy kínai tripla vezette fel, de erre Kelsey Plum válaszolt szintén távolról. Ez volt az első amerikai hárompontos a fináléban. Ráadásul rögtön faultoltak is közben és egy ráadás büntetőt is dobhatott Plum. A folytatásban A’ja Wilson növelte 8 pontra különbséget, így két és fél perc után már kínai időkérés miatt állt a játék. Ekkor egyre inkább érvényesülni látszott USA akarata. Nem telt el négy perc, amikor kétszámjegyűre nőtt a differencia.

Kína mindent megtett, hogy meccsben maradjon: 30-26-nál volt a legkomolyabb felzárkózásuk. Erre azonban Breanna Stewart válaszolt, majd jött Alyssa Thomas és A’ja Wilson. Egy 11-4-es futás végén újra kétszámjegyű különbséget regisztrálhattunk. Amikor kellett, megmutatta valós tudását az amerikai csapat. A félidőben 43-33 állt az eredményjelzőn. A’ja Wilson már 16 pontnál járt ekkor.

Fotó: FIBA.Basketball

A harmadik negyed elején három és fél percig mezőnykísérlete sem volt Kínának. Ez idő alatt 48-33-ra ellépett USA és azóta már tudjuk, hogy ez volt a döntő futás. A harmadik negyed hajrájában a 20 pontot is elérte a differencia a felek között. Alyssa Thomas kiválása volt az egyetlen, ami árnyékot vetett erre a szakaszra. A harmadik negyedet Kelsey Plum duplája zárta és ezzel 68-47-ről fordultak a csapatok a záró etapra.

Az utolsó 10 percet is Kelsey Plum vezette fel, ezzel már 70-47-re alakítva az eredményt.  Jewell Loyd pedig egy triplával erősítette meg az amerikai fölényt. Nem volt csalódott a kínai gárda. Mindent megtettek a szép zárás érdekében, de egy sérülés is hátráltatta a csapatukat. Az utolsó öt percre Cheryl Reeve lecserélte a kulcsembereket, így minden bevethető játékosának lehetőséget biztosított. Végül 83-61-re nyert USA és teljesen megérdemelten szerezte meg a világbajnoki címet.

Fotó: FIBA.Basketball

Egy olimpiai évet követően felfrissített kerettel és Cheryl Reeve személyében új vezetőedzővel is bizonyította az Egyesült Államok, hogy nincs jobb válogatott a világon. Minden dicséretet megérdemel azonban Kína is, akik saját tudásuk maximumát nyújtva jutottak el a döntőig.

A bronzérmet Ausztrália szerezte meg.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés