Hirdetés
Archivum

USA az U19-es Világbajnok:

:

Hirdetés

Sokáig emlékezetes döntõt hozott a 2019-es U19-es Világbajnokság. A Bangkokban rendezett torna fináléjában USA hosszabbítás után 74-70-re legyõzte Ausztráliát és ezzel visszahódította a 2017-ben elveszített trófeát.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A két csapat a csoportkörben találkozott, akkor úgy született magabiztos amerikai siker, hogy Ausztrália egy félidõn át teljesen egyenrangú partnernek bizonyult. Nem volt tehát meglepõ, hogy kiválóan kezdtek az ausztrálok és 6 ponttal is vezettek az elsõ szakaszban. 10 perc után pedig 23-22-es elõnyben voltak. A második szakaszra sem változott a játék képe. 39-35-nél ugyan volt labdájuk az amerikaiaknak, hogy jobban elszakadjanak. Ezzel azonban nem éltek és a félidõre 40-39-re fordított Ausztrália.

USA ellen mindig a harmadik negyed a kritikus és ezt az ausztrálok egyszer már megtapasztalhatták. Ezúttal is úgy nézett ki, hogy döntõ lehet ez a szakasz. 47-43 után ugyanis az amerikaiak 7-0-s futással magukhoz ragadták a kezdeményezést. Ausztrália azonban nem engedte kicsúszni a kezébõl a meccset és a negyed végére 53-53-nál egyenlítettek. A negyedik szakaszban pedig sokáig érett a csoda. Ausztrália ugyanis nem csak tartotta a lépést, de az utolsó percben még 66-63-ra vezettek. Innen büntetõvel, majd egy zseniális megmozdulással egyenlített USA 14 másodperccel a vége elõtt.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Az utolsó támadásból nem talált be Ausztrália, így jöhetett 66-66-ról a hosszabbítás. Itt már egyre inkább amerikai fölény rajzolódott ki, de még 72-70-nél is volt labdája Ausztráliának. Ekkor nem tudtak eredményes támadást vezetni, melyet azonnal megbüntetett a késõbbi világbajnok. A négypontos elõny birtokában két kihagyott büntetõ is belefért amerikai oldalon. 74-70-es sikerrel így is behúzták a világbajnoki címet. Megérdemelten ért fel az amerikai csapat a csúcsra. Az elõdöntõben Belgium, a fináléban Ausztrália állított eléjük kihívást, de mindkét alkalommal jelesre vizsgáztak. A döntõben Paige Bueckers 17, Hailey Van Lith 16 ponttal zárt.

Eredmény

Ausztrália – USA 70-74 (23.22, 17-17, 13-14, 13-13, 4-8)

Statisztika


 

Hirdetés