Hirdetés
Hirdetés
Nagyvilág

USA és a Puerto Rico küzd meg az Amerika-bajnokság trófeájáért:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Szombatról vasárnapra virradóra rendezik a 2021-es Amerika-bajnokság döntőjét. A világjárvány kirobbanása óta az első női kosárlabda kontinenstorna zárul.

Az Amerika-bajnokság előtt azt találgattuk a beharangozóban, hogy az USA magasan rangsorolt egyetemistákból álló válogatottja mire mehet a profikkal megerősített riválisok ellen. Hamar kiderült, az Egyesült Államok egyetemi versenyrendszeréből érkező fiatalok ebben a mezőnyben komoly erőt képviselnek. 91.8 pontot, 56.8 lepattanót és 24 gólpasszt átlagolva az öt meccsükön átrobogtak a mezőnyön. Egyedül az elődöntőben a rutinos Brazília szorongatta meg a csapatukat. A félidőben 33-25-re vezetett a dél-amerikai gárda. A harmadik negyedből két és fél perc telt el, amikor 34-33-nál fordított USA. Innentől kezdve már végig Dawn Staley együttese járt előrébb.

Fotó: FIBA.Basketball

Puerto Rico sikeres időszakot koronázott meg a döntőbe jutással. Tavaly februárban a bourges-i olimpai selejtezőn kivívták az ötkarikás játékokon való szereplés jogát. Idén márciusban megnyerték a CentroBasket tornát. A hazai rendezésű Amerika-bajnokságon a csoportban az Egyesült Államoktól kikaptak, de minden más mérkőzésüket megnyerték. Nagy skalpként az elődöntőben 65-61-re győzték le Kanadát. Végig kiegyenlített összecsapás volt, ahol a félidőben 34-34 állt az eredményjelzőn. A harmadik negyed végén pedig 50-48-ra vezetett Puerto Rico. A házigazda a minimális előnyét a záró szakaszban is végig őrizte. A csapatuk nagy erőssége, hogy kiválóan dobják a triplákat. Meccsenként átlagban több, mint kilencet értékesítettek eddig és ebben még USA-t is előzik.

Fotó: FIBA.Basketball

A két csapat június 13-án találkozott és akkor 87–65-re nyert USA. A két középső negyedet 50-22-re hozták és ez mindent eldöntött. Nazahrah Hillmon-Baker és Rhyne Howard 17-17 egységig jutott Aliyah Boston 15 pontot ért el. Puerto Rico legeredményesebbje a 20 pontos Jennifer O’Neill volt, de a másik kiemelkedő egyéniségük Jazmon Gwathmey akkor nem tudott érvényesülni és 7 ponttal, illetve 3 lepattanóval zárt. Gwathmey viszont az elődöntőben Kanada legyőzésekor remekelt és 17 pontot ért el. Az Egyesült Államok válogatottjából a fentebb megnevezett trió mellett az elődöntőben 19 egységig jutó Elissa Cunane nevét kell kiemelni, aki 13 pont, 8.4 lepattanó átlagnál tart.

Az ÉLŐ STATISZTIKA A DÖNTŐRŐL IDE KATTINTVA a torna hivatalos honlapján követhető. A mérkőzés élőképes közvetítése a FIBA livebasketball.tv szolgáltatásán látható.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés