Hirdetés
3x3

USA és Franciaország debütálására várva:

:

Hirdetés

Miközben hétvégén a 3×3-as válogatottunk Székesfehérváron egy hazai rendezésű tornán szerepel, ahol az U23-as csapat és a felnőtt 5:5 válogatott tagjaiból formált együttesek segítik a munkáját, addig a nemzetközi 3×3-as elit több meghatározó tagja a franciaországi Voironban méri össze az erejét.

Voironban két tornát rendeznek és a kettő rendhagyó módon szorosan összekapcsolódik majd. Pénteken és szombaton bonyolítják le 12 válogatott részvételével FIBA 3×3 Women’s Series második állomását. Szombaton és vasárnap pedig a hagyományos vorioni BIG TWELVE torna jön. Ezen USA, Ukrajna és a francia “B” csapat biztosan résztvevő. Ők a FIBA 3×3 Women’s Series versenyen nem is indulnak. Hozzájuk pedig a WS versenyről kiesők csatlakoznak.

A hétvége legnagyobb figyelemmel követett eseménye a szakág talán legmeghatározóbb nemzetének, tehát Franciaországnak a szereplése lesz. Náluk a FIBA 3×3 WS tornán Migna Touré, Laetitia Guapo, Marie-Eve Paget és Soana Lucet összeállításban szerepel a válogatott. A franciák tavaly nyáron a járvány egy csendesebb, nagyobb szabadságot engedő szakaszában megrendezték a saját bajnoki sorozatukat, így náluk kisebb volt a törés. Azóta is rendszeresen edzőtáboroztak az 5:5 válogatottal párhuzamosan. A legtudatosabban felépített szakmai programmal rendelkeznek és azt sem szabad elfelejteni, hogy az őszi párizsi Európa-bajnokságra is készülnek.

Fotó: USA Basketball

Szombaton az amerikaiakra irányul minden szempár, akik a sportág történetében először WNBA játékosokkal állnak fel. A csapatukat Allisha Gray, Katie Lou Samuelson, Kelsey Plum és Stefanie Dolson alkotja. Nem kell bemutatni őket. Kate Lou Samuelson-t érdemes külön is kiemelni, akinek Salamancában egészen új irányt vett a karrierje. Az Euroligában beválasztották az év csapatába, míg Spanyolországban a bajnoki döntő MVP-je lett. Az Egyesült Államokban pedig a WNBA-címvédő Seattle Storm alakulatában bizonyíthatja, hogy ezt az amerikai viszonyok közé is át tudja menteni. Az 5:5 eredményeknek nagy jelentőségük viszont 3×3-ban nincs. A legfontosabb kérdés így továbbra is az, hogy mennyire érvényesül a játékuk ebben a közegben.

A FIBA 3×3 Women’s Series torna csoportbeosztása:

A-csoport: Franciaország, Spanyolország, Kanada
B-csoport: Oroszország, Lengyelország, Svájc
C-csoport: Hollandia, Mongólia, Szlovákia
D-csoport: Románia, Oroszország U25, Izrael

Rengeteg a kérdőjel a FIBA torna kapcsán. Érdekes lesz majd figyelni, hogy a spanyol válogatott miként folytatja a svájci sikere után. A Mies városában rendezett múlt hétvégi erőfelmérőn döntő pillanatokban megmutatkozott a rutinjuk. Egy csoportban lesznek a franciákkal, akikkel Grazban is mérkőznek. Ennek a triónak a harmadik tagja Kanada, ahol pedig a Plouffe-testvérpár mindig üde színfoltja a versenyeiknek. A B-csoportban a svájci tornán döntőig menetelő lengyelek folytathatják jó szereplésüket. Oroszország már olimpiai kvóta birtokában versenyez. Náluk a Tokióig hátralévő időszak a finomhangolásról szól. Érezhetően kísérleteznek még, Anna Leshkovtseva és Anastasiia Logunova helyére Zhosselina Maiga és Alexandra Stolyar került. Svájc hazai pályán jól szerepelt és négy közé jutott múlt héten, szintén nem lehet őket lebecsülni.

A C-csoportban láthatjuk a hollandokat, akik nem abban az összeállításban szerepelnek, amiben múlt héten Svájcban vagy ahogy a grazi tornán fognak (Jill Bettonvil, Loyce Bettonvil, Noor Driessen, Ilse Kuijt). A játékukból így messzemenő következtetést nem lehet levonni. A triót Mongólia és sorozatban debütáló Szlovákia teszi teljessé. A D-csoportban a szintén olimpiai kvótával rendelkező Románia mérheti fel az erejét rangos ellenfelek ellen. Mellettük az oroszok U25-ös csapata és Izrael teszi teljessé a “D” jelű hármast.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés