Hirdetés
Archivum

USA-Franciaország döntõ lesz az U19-es Világbajnokságon:

:

Hirdetés

Szombaton rendezték az U19-es Világbajnokság elõdöntõit. A franciák sokáig emlékezetes nagy csatában 62-58-ra gyõzték le a spanyolokat. Az Egyesült Államok könnyedén érvényesítette a papírformát. A döntõre vasárnap 20 óra 15 perctõl kerül sor.

A nap elsõ negyeddöntõjét Spanyolország és Franciaország vívta. A derbit a gallok 62:58-ra nyerték. A szünetben a spanyolok vezettek 27:26-ra. A negyedik negyed 20:18 volt a franciáknak. Ez a játékrész sok kosarat és óriási izgalmakat hozott. Az utolsó 6 percben felváltva vezettek a csapatok. Már csak egy perc 13 másodperc volt vissza, amikor 55:55-ös állásnál – az egyébként – ma is nagyszerûen játszó Astou Ndour mindkét büntetõjét elhibázta. A szerb – francia Lidija Turcinovic triplája viszont beakadt.

A sokat vállaló Ndour duplája egy pontra hozta vissza a spanyolokat, majd a franciák kiválósága Clarince Djaldi-Tabdi két pontjával ismét három egységre nõtt a franciák elõnye. Következett az orosz rulett, és az elmaradhatatlan büntetõpárbaj. Elõször a francia Olivia Epoupa keze remegett meg, majd a spanyol Ariadna Puyolé, aztán a francia Valeriana Ayayié, mert mindhárman csak az egyik büntetõjüket értékesítették. Így alakult ki a végeredmény, mely 4 pontos francia sikert hozott. Jerome Fournier edzõ megint jól összerakta csapata védekezését, mert az elsõ három negyedben a franciák csupán 40 pontot engedélyeztek a spanyoloknak.

A spanyoloknál Ndour 27 pontjával, majd’ csapata pontjainak felét dobta, viszont mások nem követték. A franciáknál Turcinovic 13, Aby Gaye 12, Epoupa 11, Ayayi 9 pontja jelzi, hogy a pontszerzést megint elosztották egymás között.

A másik ágon az Egyesült Államok ellentmondást nem tûrõen 77:54-re verte Ausztráliát. A 27:6-os második negyed eldöntötte a találkozót. Az alapszakasz legjobb amerikai dobója Brenna Stewart ma 23 ponttal szórta meg az ausztrálokat. Kérdés maradt-e pont és mennyi a tarsolyában a holnapi franciák elleni döntõre. A többiek 10 egység alatt szerénykedtek, igaz sokat cserélt Kate Meier edzõ. Az ausziknál Stephanie Talbot 11 pontja emelkedett ki.


Eredmények

Spanyolország – Franciaország 58-62
Ausztrália – USA 54-77


A vasárnapi program

Bronzmérkõzés: Spanyolország – Ausztrália 18:00
Döntõ: Franciaország-USA 20:15

Az 5-8. helyért vívott küzdelmekben Brazília 70:63-as arányban bizonyult jobbnak Kanadánál. A kanadaiak bent ragadtak a kezdésnél, mert az elsõ negyed 29:6-os brazil fölénnyel zárult. Ezután három kanadai gyõztes negyed következett, de ezzel sem nem tudták utolérni a dél-amerikaiakat. Az alapszakasz legjobb 2 pontos dobója Jamie Weisner egészen elképesztõ teljesítményt nyújtott 30 pontot dobott, a másik oldalon Isabela Ramona tartott vele lépést 26 egységig.

A távol-keleti csapatok rangadóját Kína nyerte Japán ellen 70:49-re. A végig magabiztosan vezetõ kínaiaknál Huang 15, Meng Li 14 pontot hoztak. A japánoknál hárman is 10 egység felett dobtak, de 34 pontjuk mellé a többiek találatai hiányoztak.

Eredmények
Kanada – Brazília 63-70
Kína – Japán 70-49


A vasárnapi program
7. helyért: Kanad- Japán 13:30
5. helyért: Brazília-Kína 15:45

A 9. helyért vívott mérkõzésen Oroszország 83:80-ra verte Hollandiát. A hollandok a második negyedet elszúrták és a félidei -7-et már nem tudták ledolgozni. Az oroszoknál Olga Novikova 18, Julia Gladkova 17, Albina Razheva 14, Alexandra Marchenkova és Polina Sych 12-12 ponttal járult hozzá a gyõzelemhez. A hollandoknál Laura Cornelius 25, Kourtney Treffers 18 és Klaziena Guijt 11 pontjai mellé kellett volna a többiek jó dobóteljesítménye is.

A 11. pozícióért vívott találkozón Szerbia 84:36-ra gyõzte le Litvániát. Az elsõ negyed 30:11-es eredménye elõrevetítette a házigazdák vereségét. A szerbeknél négyen is 10 pont felett dobták, míg a litvánoknál csak Dalia Belickaite 10 pontja érdemel szót.

Hirdetés