Hirdetés
Magyarország

Utolsó erőfelmérők bombaerős rivális ellen – interjú Székely Norberttel:

:

Fotó: Gazsovics Krisztián / Sopron Basket

Hirdetés

Pénteken és szombaton Spanyolországgal vív felkészülési mérkőzéseket a magyar válogatott Sopronban. A jövő héten csütörtökön kezdődő kontinenstornát megelőző utolsó erőfelmérők jönnek. Székely Norbert szövetségi kapitányt kérdeztük a várakozásairól.

A magyar válogatott május 22-én és 23-án Portugáliával vívott felkészülési találkozókat. Azon a héten még Székesfehérváron az MKOSZ Edzőközpontjában dolgoztak a keret tagjai.

„Székesfehérvár után kis pihenőt kaptak a játékosok, majd Sopronban folytattuk az edzésmunkát. Ez továbbra is egy emberközpontú társaság, amelyiknek fontos, hogy ne csak eddzen és játsszon, hanem az egymás közötti kapcsolatokat is építse és ezek tovább épültek pozitív értelemben. Jól nézünk ki, jók az edzések. Szerdán délután kezdődött a közvetlen rávezetés az Európa-bajnokságra. Innentől már nincs megállás. Ennek a folyamatnak a része a spanyolok elleni két mérkőzés is. 14 fős kerettel dolgozunk, melyből 12-en utaznak az Európa-bajnokságra.” – adott helyzetértékelést Székely Norbert szövetségi kapitány.

Fotó: Gazsovics Krisztián / Sopron Basket

Ha van rivális, akit talán senkinek sem kell bemutatni, az Spanyolország. Az elmúlt 10 évben három Európa-bajnoki címet nyertek (2013, 2017, 2019), egymást követő három világbajnokságon állhattak dobogóra és Rióban a 2016-os olimpián ezüstérmesek voltak. A legközelebbi élmény velük kapcsolatban az, hogy a 2023-as Európa-bajnokság selejtezőjében egy csoportban szerepeltünk. Két szoros és rendkívül értékes találkozón Szekszárdon 66-62-re, míg Huelvában 77-66-ra maradt alul válogatottunk.

„Elsősorban azt mutatja meg az előttünk álló két mérkőzés, hogy az elmúlt egy hónapban összerakott, felépített dolgok hogyan tudnak nehezebb szituációkban is működni, mint amiket eddig az élet elénk állított. Nevezeten Szlovéniához és Portugáliához képest egy olyan erős ellenféllel szemben, amelyik fizikailag és stratégiailag az egyik legnagyobb kihívást jelenti majd mindenkinek az Európa-bajnokságon.” – fogalmazott lapunknak Székely Norbert, majd hozzátette:

„Összességében azt várom: nézzük meg, hogyan tudjuk működtetni a játékainkat, a stratégiáinkat, a védekezésünket egy olyan magas szinten játszó csapat ellen, mely az Európa-bajnokság fő esélyese. Érdemes figyelni, hogy képesek vagyunk e olyan egységesen fellépni, mint eddig. Természetesen a nézőknek a világsztárokat is érdemes lesz figyelni a spanyoloknál. Ugyanakkor, ha egységesen lépünk fel, akkor nem lehet probléma az, hogy ilyen játékosok ellen is tudjunk teljesíteni. Az alapstratégiánk egyértelműen az, hogy nagy csapásszámmal, sok támadással játszunk. Reméljük, hogy egy nagyon gyors kosárlabdát tudunk mutatni. Ezek keresztül pedig attraktív játékot is.”

Fotó: Gazsovics Krisztián / Sopron Basket

A felkészülési mérkőzései sorát Szlovéniában nyitotta válogatottunk, ahol a hazaiak ellen két nagy különbségű sikert aratott. Ezt követően Portugáliával mérkőztek a mieink. Teljesen más karakterű találkozók voltak, mint Szlovéniában, de mindkét alkalommal győztesen hagyták el a pályát a magyar lányok.

„Azért választottuk ezeket a riválisukat, mert Portugália tudása ugyan nem a legnagyobb, de küzdeni tudásuk a szlovákokhoz rendkívül jól passzol. Valahol ez a két mérkőzés modellezte a szlovákok elleni küzdős, hajtós találkozó képét. A szlovénok akkor még nem voltak 100%-osak, de egy erős csapattal, az Európa-bajnokság házigazdájával találkoztunk idegenben, ami megfelelhet a törökök elleni meccsünk képének. A spanyolokkal vívott két mérkőzés pedig a szerbek ellen adhat iránymutatást.” – engedett betekintést a felkészülési program összeállításába a szövetségi kapitány.

Fotó: Gazsovics Krisztián / Sopron Basket

Nincs egy általánosan bevált recept az ellenfelek sorrendjére, ahány csapat, annyi út. Egy biztos és ezt Székely Norbert is hangsúlyozta lapunknak: azzal a lehetőséggel, hogy a spanyolok ellen játszhatunk, mindenképpen élni kellett.

„Lehet mindenre példát hozni. A 2019-es Európa-bajnokság előtti felkészülés alkalmával egyetlen mérkőzést nyertünk, a bosnyákokat győztük le egy prágai tornán. Ugyanígy az Európa-bajnokságot megelőző utolsó hétvégén a fehéroroszoktól kaptunk ki két sima találkozón. Utána mégis az első két meccsünket megnyertük az Európa-bajnokságon. Egy viszont biztos, az nem árt, ha a felkészülési ellenfelek játékereje emelkedő tendenciát mutat. Ez a spanyolokkal most tökéletesen bejön. Ahogy már többször elmondtam, ha a spanyol válogatott szeretne velünk játszani, azt nem szabad visszautasítani. Nem csak az Európa-bajnokságra történő felkészülést kell nézni, hanem azt, hogy Aho Ninának, Studer Áginak, Kiss Virágnak és sorolhatnám a keret összes tagját, ez egy tapasztalat és lehetőség a fejlődésre. Nekünk ezt is figyelni kell, hiszen az út is fontos, nem csak a végkifejlet, az eredmény.” – húzta alá a szövetségi kapitány.

Az Európa-bajnokságot megelőző utolsó hét kezdődik. Június 15-én, csütörtökön 12 óra 15 perctől már csoportmeccset vív Szlovákiával válogatottunk.

„Nagy lehetőség kapujában állunk, de óva mindenkit, hogy nagy várakozásokkal tekintsen az Európa-bajnokság elé. Ez egy kiegyensúlyozott kontinenstorna lesz sok hasonló képességű csapattal. Lesznek, akik hasonlóan sokat várnak az Európa-bajnokságtól, de azokat nem fogják elérni. Nagyon bízom benne, hogy mi azok közé tartozunk, akik a kitűzött álmaikat meg tudják valósítani.” – összegzett Székely Norbert.

Fotó: Gazsovics Krisztián / Sopron Basket

Hirdetés
Hirdetés