Hirdetés
Archivum

Utolsó felkészülési meccsei után az U20-as válogatott:

:

Hirdetés

Szombaton kezdõdik Csehországban az U20-as Európa-bajnokság. A magyar válogatott a hétvégén Horvátország ellen vívta utolsó felkészülési mérkõzéseit. Ennek tapasztalatairól kérdeztük Gáspár Dávid vezetõedzõt, akivel már elõre is tekintettünk a kontinenstorna elsõ hétvégéjére.

A horvát válogatott ellen két gyõzelmet szerzett a magyar csapat. Az elsõ találkozó 82-60-as magabiztos sikert hozott. „Kettõs érzés van bennem. Az elsõ meccsel abszolút elégedett voltam.” – kezdte visszatekintését Gáspár Dávid. „Tudtunk gyakorolni kettõ olyan alsó-poszt játékos ellen, akik bármely válogatottban megállnák a helyüket utánpótlás szinten. Okozott is problémát a védésük. Jó ritmusban kosárlabdáztunk. Természetesen mutatkoztak hibák, de a játék összképe rendben volt.”

A második összecsapás 55-50-es végeredménnyel zárult. „Sajnos megint elõjött, ami korábban is. A második mérkõzésen másik arcát mutatta a csapat. Gyenge dobószázalékunk volt. A támadás akadozott ismételten. Védekezésben már sokkal jobban kizártuk az alsó-poszt védést, viszont támadásban nem sikerült mellé rakni azt a pluszt, amire szükség lett volna. 30 szerzett labdával zártunk, de mégsem tudtunk könnyû kosarakat szerezni. 65-bõl 20-as mezõnymutatóval fejeztük be végül.” – összegzett Gáspár Dávid, majd hozzátette:

„Bízom benne, nem az lesz a tendencia, hogy egy meccset jól tudunk játszani, egyet meg gyengén. Ez így nem lesz kifizetõdõ és eredményes az Európa-bajnokságon. A játékosoktól hatványozottan kérem a koncentrációt, az odafigyelést minden mérkõzésen.”

Arról is kérdeztük válogatottunk szakvezetõjét, hogy miben látja a hullámzó teljesítmény okát. Korábban Hollandia ellen is megfigyelhettünk hasonló tendenciát.

„Kányási Veronika is lesérült. Nem tudjuk, hogy pályára léphet-e az Európa-bajnokságon. Arról beszélünk, hogy gyakorlatilg egy kezdõ ötös hiányzik az U20-as válogatottból. A többiek közül pedig nem mindenki szokott hozzá, hogy ilyen magas szinten kosárlabdázzon adott esetben mérkõzésrõl mérkõzésre, hétrõl, hétre. Nem tudják mindig fenntartani azt a minõséget, még érniük kell, hiszen mégis utánpótlás-szintrõl beszélünk.” – jelentette ki Gáspár Dávid.

Az elsõ ellenfél szombaton Fehéroroszág lesz. Az utolsó hét már a finomra hangolásról szól a csapat életében.

„Természetesen megnéztük azokat a felkészülési mérkõzéseiket, amelyekrõl anyagot tudtunk gyûjteni. Ezeket kielemezzük, fel fogjuk térképezni az erõsségeiket, azokat a pontokat ahol támadni kell õket és amelyek nagyobb figyelmet kívánnak. Ezt szépen végig fogjuk venni az edzéseken. Most van idõnk, olyan lesz, mint bármilyen bajnoki mérkõzésre történõ felkészülés.” – foglalta össze a következõ napok feladatait a szövetségi kapitány.

A folytatásban Belgium és Litvánia lesz az ellenfél. Egy korosztályos kontinenstorna kapcsán nehéz feltérképezni az erõviszonyokat, de minden jel belga fölényre utal a csoportban.

„A belgák szerintem is magasan kiemelkednek.” – mondta felvetésünkre Gáspár Dávid. „Ellenük teljes csapattal lenne esélyünk. Természetesen így sem fogunk feltartott kézzel belemenni egyetlen mérkõzésbe sem. Ez soha nem jellemzett engem és a játékosnak is ezt igyekszem átadni. A realitások talaján maradva viszont a belgák kiemelkednek a csoportból. Mögöttük a litván, fehérorosz, magyar hármas között fog eldõlni a további sorrend. Meglátjuk, nem akarok jósolgatni. Mérkõzésrõl mérkõzésre haladjunk elõre.”

A beszélgetésünk végén a célokról és a keretrõl is kérdeztük a vezetõedzõt. „A nyolcba kerülést tûztük ki célul. A problémáink tekintetében ez egy szép cél. Meglátjuk, hogyan vesszünk az akadályt. Kányási Veronika és a Jáhni Zsófia is sérüléssel bajlódik. Így még nem tudom megmondani az utazó keretet.”- zárta Gáspár Dávid.

Hirdetés