Hirdetés
Európa

Utolsó másodperces triplával nyert a SERCO UNI Győr

Botas Spor - SERCO UNI Győr 69-70 (12-10, 22-23, 18-19, 17-18)

Európa Kupa, 5. forduló
Anakara, Ankara Aréna
Jelena Tomic, Ciprian Stoica, Alexandra Stan (Stavri Bello)

Botas Spor: Slocum 14/9, Sventoraite 13, Uzun 15/3, Gulcan 5, Macaulay 17. Csere: Avci -, Cidal 5/3, Buyukayan -, Gulcelik -, Gunay -, Kiran -.

SERCO UNI Győr: Bach 4, Dubei 6/6, Mompremier 15, Oroszová 14/6, Ellenberg 15/3. Csere: Nagy 2, Baffy -, Dombai 6, Török 6/3, Varga -, Weninger -, Williams 2.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Az Európa Kupa 5. fordulójában a SERCO UNI Győr, Aaryn Ellenberg utolsó másodperces hárompontosával, 70-69-es, bravúros győzelmet aratott a török Botas Spor otthonában.

A sűrű nemzetközi nap első találkozóját Egle Sventoraite büntetője indította, amivel a Botas Spor került lépéselőnybe. Ezután következett Sabina Oroszová hárompontosa, amivel a Győr vette át a vezetést. Oroszová újabb duplája után már 1-5 volt az állás, majd egy hazai időkérés szakította meg a játékot. A Győr eddigi mérkőzéseit tekintve, ez az összecsapás azonban szokatlanul lassan kezdődött. Öt perc elteltével csupán 2-5-öt regisztrálhattunk – míg a hazai együttesnek hét rádobása volt, addig Cziczás László gárdájának összesen nyolc. Az események mondhatni ezután sem pörögtek fel túlzottan, ennek ellenére, a Győr szépen lassan tovább tudta növelni előnyét. Egészen pontosan 8-9-ig, amikor is a török gárda 1 pontra zárkózott fel. A győrieknél viszont továbbra is Sabina Oroszová volt a legeredményesebb – kilencből 7 pontot a győri légiós szerzett. Ezután is pörögtek a másodpercek, percek, míg végül a Botas ismét megfordította a mérkőzést. A negyed utolsó perce 12-9-ről kezdődhetett, amikor a játékvezetők Destiny Slocumnak ítéltek sportszerűtlen hibát. Aaryn Ellenberg állhatott érte a vonal mögé, mely dobást végül sikeresen értékesített. A játékrész így 12-10-el végződött.

Fotó: FIBA.Basketball

A második felvonás egy 5-0-ás török futammal vette kezdetét. A jobb hazai periódust végül Dombai Réka büntetői szakították félbe. Ezzel megkezdődött az adok-kapok játék. Ez azonban nem kedvezett a győrieknek, így ugyanis nem igazán tudtak közelebb férkőzni ellenfelükhöz. Három perc elteltével 21-14-et mutatott az eredményjelző. Ekkor kapcsolt nagyobb fokozatba a Győr. Védekezésben is agresszívabban léptek fel, illetve dobásaikat is jobb százalékban értékesítették. Ennek a játéknak köszönhetően előszőr két pontra jöttek fel, majd Dubei Debóra triplájával meg is fordították a meccset. 23-24-nél tehát hazai időkérés következett. Ezután Ellenberg ziccerével folytatódhatott a játék. Később egy újabb rövid szünet következett, ezúttal technikai okok miatt. A Botas egyik játékosa, Melis Gulcan ugyanis sérülést szenvedett, akit csapattársai kísértek le a pályáról. Ez ‘jó’ ébresztő volt a hazai együttesnek, mely szinte azonnal, ismét maga felé billentette a mérleget. Ezután, egy darabig fej-fej mellett haladtak a felek, mígnem a bírók ezúttal Ellenbergnek ítéltek sportszerűtlen hibát. Ekkor ugyanis a Botas Spor négy pontos előnyre tett szert (34-30). A félidő végül Oroszová hárompontosával ért véget, amivel a félidő eredménye 34-33-ra változott.

Fotó: FIBA.Basketball

A harmadik negyedet Victoria Macaulay találata vezette fel, miután ismét fej-fej mellett haladtak a csapatok. Egészen pontosan 39-39-ig, amikor a találkozó újból kiegyenlítődött. Ezután 44-41-nél keletkezett megint nagyobb különbség. Bár a hazaiak javára, a Győr viszont továbbra sem hagyta magát. Sorozatban 6 pontot szereztek, amivel 44-47-re változtatták az állást. A törökök azonban végül ismét felzárkóztak. A kijelző 48-49-et mutatott és hazai időkérés következett. A pályára visszatérve, szinte azonnal Macaulay volt sikeres, egymás után kétszer is. Ez a két találat ugyan három pontra növelte a Botas Spor előnyét, a játékrész viszont Török Ágnes triplájával végződött, amivel újból egál lett a mérkőzés.

Fotó: FIBA.Basketball

A záró szakasz tehát 52-52-ről folytatódhatott, a játék képe pedig változatlan maradt. Minden egyes hazai találatra, egy vendég kosár volt a válasz. A párpontos előnyt azonban továbbra is a török együttes élvezhette. Az utolsó öt perc következett, amikor 63-56-ot regisztrálhattunk, ekkor pedig Cziczás László kért időt tanítványainak. A pályára visszatérve viszont továbbra sem igazán tudták rendezni soraikat a győriek, a felek közti különbség pedig közel tíz pontra nőtt. Következhetett tehát a mérkőzés utolsó két perce. A kijelző 67-60-at mutatott, vagyis a Győrnek hét pontot kellett ledolgoznia az egyenlítéshez. A végső hajrát a Botas Spor időkérése vezette fel, miután Sabina Oroszová dobhatott két büntetőt. A Győr bedobójának mindkét dobása sikeres volt, ami újabb pontokat faragott csapata hátrányából. A játékvezetők ekkor újabb sportszerűtlen hibát ítéltek, ezúttal Sevgi Uzun szabálytalankodott Bach Boglárkával szemben. A faultért Bach szintén kettőt dobhatott, ám ezek közül csupán egy lett találat. 67-63-ra változott tehát az állás, és vendég időkérés következett. Visszatérve a Győr minden energiáját mozgósította, amivel végül két pontra zárkóztak fel (69-67). Az utolsó másodperceket még megszakította egy török időkérés, miután 24 másodperce volt támadnia a Botas együttesének. A győriek viszont labdát szereztek, melyből Aaryn Ellenberg indított támadást. A kis irányítót még fault árán sem tudták megállítani, majd az utolsó pillanatban egy triplát süllyesztett az ellenfél hálójába. Ezzel a Győr egy pontos, bravúros győzelmet aratott a Botas Spor otthonában (69-70).

A Győr az idei kiírásban a negyedik sikerét ünnepelhette és már biztosan továbbjutó. Cziczás László tanítványai óriási lépést tettek az F-csoport első helye felé. A csoportkört a győriek jövő héten a litván Kibirkstis csapata ellen zárják.

A győztes tripla felvétele:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés