Hirdetés
Európa

Utózöngék az Euroliga döntőjét követően:

:

Hirdetés

Az Euroliga 2021-es döntőjében az UMMC Jekatyerinburg 78-68-ra múlta felül a Perfumerias Avenida Salamancát. Az emlékezetes finálét az isztambuli estén egy hosszabb sajtótájékoztató keretében értékelték a főszereplők.

Fotó: FIBA.Basketball

A Salamanca hőse az elődöntőhöz hasonlóan Tiffany Hayes volt, aki 29 pontot, 5 lepattanót és 4 gólpasszt ért el. “Az egész mérkőzésen keményen küzdöttünk. Hullámzó meccs volt, de olyan csapat vagyunk amelyik soha nem adja fel. Büszke vagyok a csapatomra! Olyan játékosok alkotják a keretet, akik mindig igyekeznek a legjobban megoldani a faladatukat és feljebb lépni, ha szükséges. Jó érzés, hogy itt lehetünk. Senki sem számított erre a szezon előtt.” – összegzett az amerikai játékos.

Roberto Iniguez elismeréssel beszélt játékosairól és azt emelte ki, hogy elsősorban védekezésben akadtak kihagyások, amelyek megpecsételték a sorsukat.

Gratulálok a Jekatyerinburgnak és Miguel-nek! Szombaton volt egy nagyon jó beszélgetésünk és örülök a sikerének. Egy kiváló edző, emberként is kedvelem. A mérkőzésről azt tudom elmondani, hogy a Jekatyerinburg nehéz ellenfél volt nekünk. Készítettünk egy tervet a mérkőzéshez, egész pályán próbáltunk nyomást gyakorolni rájuk és ehhez tartottuk is magunkat, de túl erősnek bizonyult a Jekatyerinburg. Silvia nem 100%-os. Hónapok óta küzd lábsérüléssel. Más játékosokat kell a posztján bevetni. Elsősorban védekezésben nem tudtuk a legjobbunkat nyújtani. Ha a Jekatyerinburgot le akarjuk győzni, akkor tökéletesen kell játszani. Büszke vagyok a csapatomra! Most pedig be kell fejeznünk a munkát, a bajnokságra koncentrálnunk, amit megfelelően szeretnénk lezárni.

– összegzett a spanyol szakember.

Fotó: FIBA.Basketball

A nemzetközi szövetség rengeteg kritikát kapott az MVP választás miatt. Természetesen ezzel nem csökkentve Breanna Stewart nagyszerű teljesítményét, de több szempontból is szakítottak a FIBA képviselői a hagyományokkal. Roberto Iniguez is felhívta arra a figyelmet, hogy a döntőben a legjobb teljesítmény-indexe Tiffany Hayes-nek volt és megérdemelte volna az elismerést. Nem ért egyet a döntéssel. A Sopron korábbi szakvezetőjét arról is kérdezték, hogy emberileg milyen változást hozott neki az elmúlt időszak. Hangsúlyozta, hogy próbál fejlődni és a munkában is megújulni, például jobban meghallgatni segítőjét.

A Jekatyerinburg oldaláról Breanna Stewart kezdte az értékelések sorát. “Ez egy rendhagyó szezon volt a Covid-dal és minden azzal járó kihívással. Mindenezek ellenére eljutottunk ide és megszereztük a trófeát, amit célul tűztünk ki. Boldog vagyok!” – fogalmazott a Final4 MVP-je, aki az ezt megelőző utolsó Euroliga döntőben 2019-ben Sopronban Achilles-szakadást szenvedett.

Fotó: FIBA.Basketball

Nyilván ez mindig ott van az ember fejében. Az előző Euroliga döntőt az UMMC ellen vívtam és akkor sérültem meg. Ma két éve volt a műtétem. Nagy dolog, hogy visszatérhettem erre a szinte, ezzel a klubbal és Miguel-lel, akit elképesztően jó edzőnek tartok. Ezt a sikert soha nem fogom elfelejteni.

– tette hozzá a világklasszis játékos, aki az MVP címről nagyon diplomatikusan nyilatkozott.

“Az MVP cím hab a tornán, de a cél a győzelem a csapat számára. Ha megnézzük a csapatot, sokan értek el a hétvégén a különböző mutatókban kétszámjegyű értéket és sokan nyújtottak kiemelkedő teljesítményt, ami nem jelenik meg a statisztikákon. Sok MVP van nálunk. A legfontosabb, hogy együtt értük el a sikert.”

Miguel Mendez, a Jekatyerinburg vezetőedzője kitért arra is, hogy a négy csapatból hármat spanyol szakember irányított. “Boldog vagyok és köszönettel tartozom a játékosaimnak, hogy újra elhoztak ide! Ezzel együtt szeretnék a gratulálni a Salamancának, mert egy hihetetlen szezonjuk volt. Büszke vagyok arra, amit a spanyol edzők elértek!” – mondta.

Mendez szerint elsősorban a spanyol edzőképzésnek köszönhető, hogy ennyire keresettek és sikeresek a szakemberek a hazájából. Ennek alapját az adja, hogy meglátása szerint fiatalon komoly versenyhelyzetbe kerülnek a szakvezetők.

Fotó: FIBA.Basketball

“Minden nap tanulok valamit ennél a klubnál ilyen játékosok mellett.” – így folytatta értékelését Mendez.

Ez a szezon mindenki számára óriási kihívás volt az Euroligában. Számunkra is. Különösen azzal, hogy az orosz bajnokságban nekünk sokat kell utaznunk és ilyen körülmények között rendkívül nehéz 100%-os állapotba hozni a játékosokat. Hálával tartozom az egészségügyi csapatunknak is. Az utolsó 15 nap őrület volt. Minden szezon előtt mi vagyunk a favoritok, de idén sokkal több akadályt kellett leküzdeni, mint a korábbi években. Közös sikerünk ez!

Az idei sajtótájékoztatón is szóba került az, amit egyik évben sem kerülhet el a Jekatyerinburg, hogy a kiemelkedő költségvetés mekkora versenyelőnyt jelent számukra. Breanna Stewart és Miguel Mendez is az emberi oldalára koncentrált a kérdésnek.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

“Nem foglalkozunk az anyagi lehetőségekkel, amikor dolgozunk. Az egy teljesen más téma. Miguel is sokszor elmondta nekünk, hogy mi azért edzünk, dolgozunk minden nap október óta, hogy eljussunk a Final4-ba és bajnoki címért játszhassunk. Európában nagyon sok versenyképes csapat van, különösen a Fenerbahce és az Avenida, de mindenkit tisztelni kell és mindenki ellen keményen meg kell küzdeni a sikerért.” – mondta Stewart, akihez a vezetőedzője is csatlakozott.

Nem mindig a legerősebb keretű csapat nyer vagy szerzi meg a trófeát. 2012-ben a Rivas Ecopolis-szal játszottam először döntőt. Keményen küzdöttünk a végéig. Előtte az akkori topcsapatokat, a Fenerbahce-t, a Galatasaray-t is legyőztük. Nem mindig a legjobb keret nyújtja a legjobb teljesítményt. Nekünk ezzel a nyomással mindig meg kell küzdenünk, de egymás között tényleg nem téma a klubon belül az anyagi lehetőségek. Keményen dolgozunk a céljaink eléréséért. Büszke vagyok arra, ahogy a játékosok dolgoznak. Pályafutásom alatt ilyen edzésmunkát nem láttam még, amit a játékosaim ebben a szezonban végeztek. Büszke vagyok arra, amit elértünk. Edzőként számomra külön büszkeség volt látni, hogy egy olyan játékos, mint Brittney Griner az utolsó hat percben a padról milyen lelkesedéssel biztatta a társait.

– összegzett Miguel Mendez.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés