Hirdetés
Európa

Utózöngék az Európa-bajnokság döntőjét követően:

:

Hirdetés

Vasárnap Szerbia győzelmével ért véget a 2021-es Európa-bajnokság. A fináléban Marina Maljkovic együttese 63-54-re győzte le Franciaországot. Nézzük, hogy a főszereplők miként tekintettek vissza a tornára.

Szerbia második alkalommal lett Európa-bajnok 2015 után. Franciaország 2009 óta minden kontinenstornán érmet szerzett, ugyanakkor az elmúlt öt alkalommal elveszítették a döntőt. Háromszor Spanyolország, kétszer Szerbia múlta felül a csapatukat.

Az Európa-bajnokság MVP-je Sonja Vasic lett, aki a szerb válogatottban a teljesítmény-index, a szerzett pontok és a gólpasszok átlagát tekintve is a legjobbnak bizonyult. A torna hat mérkőzésén 28.6 perc alatt 15.5 pontot, 7.2 lepattanót és 4.2 gólpasszt átlagolt.

Gratulálunk Franciaországnak az újabb éremhez és ahhoz az állandósághoz, amit képviselnek a sportágban. Ez nyilvánvalóan most a mi esténk volt. Tudtuk, ha képesek leszünk irányítani a játékot és betartjuk azokat az apróságokat, amiket Marina kért tőlünk, akkor lehet esélyünk. Nem azt mondom, hogy könnyű volt, de most végre egy kicsit jobban élvezhettük a játékot, nem voltunk nyomás alatt. Döntő pillanatokban a kulcsjátékosaink remek teljesítményt nyújtottak. Egy álom vált valóra ennek a generációnak, hogy a történetünket így fejezhettük be.

– mondta Sonja Vasic, akihez Jelena Brooks a szerb válogatott csapatkapitánya is hasonló gondolatokkal csatlakozott.

“Utolsó Európa-bajnokságnak nem is lehetett volna elképzelni jobbat.” – kezdte a klubszinten Sopronban játszó klasszis. “Ez volt az egyetlen meccsünk az Európa-bajnokságon, amikor a mérkőzés nagy részében úgy játszottunk, ahogy szerettünk volna. Voltak kisebb hullámvölgyek, de nem akárki, hanem Franciaország ellen. Amikor legyőztük Spanyolországot, akkor elkezdtem elhinni, hogy megnyerhetjük az Európa-bajnokságot. Spanyolország évekig egy nagy ellenfél volt számunkra, akiket nem tudtunk megelőzi.” – összegzett Brooks.

Marina Maljkovic, szerb szövetségi kapitány hosszan méltatta csapatát. Kiemelte, hogy nagyjából 32 percen keresztül minden előzetesen megbeszélt feladatot tökéletesen megoldottak a játékosai.

“Gratulálok Franciaországnak azért az állandóságért, amit Európában a női kosárlabdában képviselnek. Rendszeresen érmet tudnak nyerni, amit egyáltalán nem egyszerű megtenni.” – fogalmazott Maljkovic, majd így folytatta:

Természetesen szeretnék gratulálni a csapatomnak, minden játékosnak. Nagyon büszke vagyok, hogy Sonja ilyen elismerést kapott. Talán ő is egyetért velem abban, hogy ennek ellenére nekünk az erősségünk a csapatban rejlik, mely 2011 óta folyamatosan épült. Úgy választottunk mindenkit, játékosokat, stábtagokat, hogy hasonló értékeket valljanak és jó emberek legyenek. Ha veszítünk, akkor a legnehezebb pillanatokat is könnyebb átvészelni együtt, ha ilyen emberek alkotják a csapatot, ha pedig nyerünk, akkor mindenki láthatta a felszabaduló érzelmeket. Ez egy különleges generáció, ennek a csapatnak van a legerősebb karaktere azok közül, amiket edzhettem pályafutásom során. Ez az elképesztő győzelem még erősebbé tett minket és segít abban, hogy még nagyobb erővel az olimpiára koncentrálhassunk, hiszen most már az a fontos.

– mondta Maljkovic, akihez fordulva Vasic meg is jegyezte nevetve a sajtótájékoztatón, hogy egy napot nem tudott várni, amíg az olimpiát szóba hozta.

Francia oldalon Valerie Garnier szövetségi kapitány, miután gratulált Szerbiának, rendkívül csalódottan és kritikusan beszélt csapatáról. Franciaország 2015-ben Európa-bajnoki döntőt, 2016-ban olimpiai bronzmeccset veszített Szerbiával szemben.

A történelem megismételte önmagát és ezt rettenetesen nehéz elfogadni. Megpróbáltunk fejlődni, változtatni a korábbiakhoz képest és láthattuk ezen az estén, hogy újra elkövettük ugyanazokat a hibákat. Nem tudtunk reagálni a szerb válogatott intenzív védekezésére. Hiányoztak a jó teljesítmények, amik eddig rendszeresen érkeztek és nem tudtuk hogyan hozzuk elő azokat a játékosokból az eddigi legfontosabb mérkőzésen. Rettenetesen elkeserítő ez számomra.

– jelentette ki Garnier, akit leginkább arról kérdeztek, hogy erőtlenül, energia nélkül játszott csapata.

“Eddig minden alkalommal, ha valaki gyengébb teljesítményt nyújtott, egy társa a helyére tudott lépni. Most ez elmaradt.” – felelte. “Szerbia tökéletesen felkészült és azt csinálták velünk, amit mi szoktunk az ellenfeleinkkel. Nekik több nehéz mérkőzésük volt, mint nekünk. A kemény védekezésük ellen nem tudtunk hatékony támadásokat vezetni. Nem volt meg a kellő intenzitás a játékunkban és fizikálisan képtelenek voltunk felvenni a versenyt. Ezen az Európa-bajnokságon, amikor átvettük a mérkőzéseinken az irányítást, mindig nagy előnyre tettünk szert. Most pedig nem találtuk a játékunkat. A játék minden elemében gondban voltunk. Nincs még vége a nyárnak. Rögtön itt van Tokió, de még meg kell emésztenünk azt, ami történt.” – foglalta össze gondolatait a francia edzőnő.

Hirdetés