Hirdetés
Nagyvilág

Vakcina nélkül is megrendeznék az olimpiát jövőre:

:

Hirdetés

A módosított időpont szerint 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik meg a tokiói olimpiát. A fertőzöttek emelkedő száma ellenére bizakodóak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szakemberei és a helyi szervezők is a játékok lebonyolíthatóságával kapcsolatban.

“A játékokat meg kell tartani”

Hasimoto Szejko, ötkarikás játékokért felelős japán miniszter kedden tartott nemzetközi sajtótájékoztatót. A sportvezető az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott: a játékokat meg kell tartani a sportolók érdekében, tekintet nélkül a koronavírus-járvány jelentette kihívásokra.

Minden érintett gőzerővel dolgozik azon, hogy megfelelően előkészüljünk, és a sportolók is hatalmas erőfeszítéseket tesznek. Úgy vélem, bármi áron meg kell tartanunk a játékokat. Minden erőfeszítésünket a járvány elleni küzdelemre akarom fókuszálni.

– mondta Hasimoto Szejko.

Az MTI tudósítása azt is kiemeli, hogy a japán kormány, a szervezőbizottság és a NOB képviselői, valamint járványügyi szakemberek a múlt héten folytattak megbeszélést arról: miként lehet lebonyolítani a tokiói olimpiát a világjárvány árnyékában.

Decemberre lehet részletes szabályozás

A tervek szerint az esztendő végéig dolgozzák ki a részletes szabályozást, amely majd magában foglalja a sportolók beutazását, a koronavírus-tesztelést, a helyszínek biztosítását egészségügyi szempontból, valamint a nézőkre vonatkozó előírásokat.

A szervezőbizottság ügyvezető igazgatója, Muto Tosiro pénteken leszögezte: az ötkarikás játékok megrendezéséhez nem szükséges feltétel, hogy legyen vakcina a koronavírus ellen.

Christophe Dubi, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) olimpiai játékokért felelős ügyvezetője hétfőn szintén bizakodva nyilatkozott:

Óvatosan optimisták vagyunk. Azért fogalmazunk így, mert nem tudjuk, milyen lesz az egészségügyi helyzet egy év múlva.

Az ügyvezető igazgató elismerte, hogy még nagyon sok munka áll a szervezők előtt. Mint kifejtette, a munkacsoportjuk megvizsgálja, hogyan lehet gazdaságosan, takarékosan lebonyolítani az ötkarikás játékokat, másrészt hogyan lehet egy világjárvány közepette megrendezni az olimpiát, hiszen utóbbiban senkinek nincs tapasztalata.

Hirdetés