Hirdetés
Archivum

Valenciai csoda a Jekatyerinburg ellen:

:

Hirdetés

Egy fantasztikus mérkõzésen a negyedik negyedben 50-39-es hátrányból fordítva 60-52-re nyert a Valencia a Jekatyerinburg ellen. A rangadó legjobbja a 17 pontos Ann Wauters volt.

Szerdán este rendezték a forduló és az egész alapszakasz egyik legjobban várt mérkõzését, melyen a sorozat két talán legmélyebb kerettel rendelkezõ csapata, a Ros Casares Valencia és a Jekatyerinburg csapott össze.

A tétnek megfelelõen idegesen kezdtek a csapatok. Az elsõ percekben kevés pont esett, majd fokozatosan belelendültek a sztárok és 10 perc játék után 15-15-ös eredményt jegyezhettünk fel. A második negyed hullámzó játékot hozott. A játékrész elején 21-17-re meglógott a Jekatyerinburg, majd egy 8-0-s futással 25-21-re fordított a Valencia. A szünet elõtti percek azonban megint a vendégekrõl szóltak. Pondexter és Candace Parker villant meg, így 20 perc után 32-28-as orosz vezetés mellett vonulhattak pihenõre a csapatok.

A hatalmas iramú összecsapáson a harmadik negyed elején állandósulni látszott a 3-5 pontos differencia a két gárda között. A Valencia több alkalommal támadhatott az egyenlítésért, de az utolsó pillanatban többször is hibáztak. 6 perc volt vissza a harmadik etapból, amikor 37-34-es jekatyerinburgi vezetésnél Jekabsone egy triplát szerzett. Ezzel 6 ponttal lépett el az orosz sztárcsapat, a lett klasszis pedig egy 11-5-ös futást indított el. A játékrész második fele ugyanis finoman szólva sem a hazaiakról szólt. Ezekben az idõkben Leuchanka, Vidmer és Parker villogott, miközben Natalia Hejkova csapatából nem volt, aki pontot dobjon. A harmadik negyed végére 48-39-es elõnyre tett szert Algirdas Paulauskas gárdája.

A negyedik szakaszt sokáig fogjuk emlegetni. Igazi ûrkosárlabdát láthattunk, mind iramában, mind színvonalát tekintve olyat nyújtott a Valencia, ami ritkán szalad ki még egy ilyen kaliberû hölgykoszorútól is. A negyed elején Leuchanka duplájával 50-39-re lépett el a Jekatyerinburg. Ezt követõen azonban a veterán Palau egy triplával fújt ébresztõt a hazaiaknak. Palau után Wauters és egymást követõen kétszer Lyttle is betalált. 50-46-nál Paulauskas már idõt kért, de nem tudott változtatni a mérkõzés menetén. Végül 4 perc 29 másodperccel a lefújás elõtt Veselá egyenlített.

Ekkor már teljesen kizökkent a Jekatyerinburg, ráadásul Veselá egyenlítése elõtt egy rosszul sikerült betörést követõen Candace Parker lent maradt és a mûtött térdét fájlalta. A kiváló centert le kellett cserélni és mire a végjátékban visszajöhetett, már a Valencia kezében volt az összecsapás. Ebben a játákrészben ugyanis 4 pontot szerzett összesen a Jekatyerinburg, Leuchanka negyed eleji duplája mellett másfél perccel a lefújás elõtt Arteshina volt eredményes. Ezzel ugyan még 54-52-re feljöttek a vendégek, de erre Palau azonnal válaszolt.

A veterán irányító találatát követõen pedig Gruda alapvonali bedobásánál Dominguez halászta el a labdát és szerzett egy újabb duplát, ezzel eldöntve a mérkõzés sorsát. A Jekatyerinburgnak 16 eladott labdája volt a mérkõzésen, melybõl hatot a negyedik szakaszban szórtak el. Ebbõl hat pontot kaptak és így hiábavaló volt a vendégek 50-39-es elõnye. Egy sokáig emlékezetes 21-2-es futással 60-52-re teljesen megérdemelten nyert a Valencia.

A gyõztes csapat legjobbjának a 17 pontot és 8 lepattanót szerzõ Ann Wauters bizonyult, de szinte mindenkit lehet dícsérni hazai oldalon. Lyttle dupla-duplát (12 pont, 11 lepattanót) ért el, Palau és Dominguez sorsdöntõ pontokat szerzett, Lauren Jackson pedig a harmadik negyedben egy fontos triplát szállított, amivel nem engedte, hogy jobban ellépjenek a vendégek.

Hejkova nem egyszer alkalmazott olyan felállást, hogy három magas embere volt a pályán, nem véletlen, hogy a Valencia 34 pontot szerzett a festékbõl. Honti Kata 4 percet töltött a pályán, ez idõ alatt 2 pont került a neve mellé. A vendégeknél a 12 pontos Yelena Leuchanka lett a legeredményesebb.

Eredmény

Ros Casares Valencia – UMMC Jekatyerinburg 60-52 (15-15, 13-17, 11-16, 21-4)

Statisztika


 

Hirdetés