Hirdetés
Archivum

Valérie Garnier: érdekes tapasztalat emberileg és szakmailag:

:

Hirdetés

Az európai élmezõnyt nézve a tavasz legérdekesebb edzõváltása a Fenerbahce-hoz kötõdött, ahol Firat Okul vezetõedzõ helyét a francia válogatott szövetségi kapitánya Valérie Garnier vette át. Az ismert edzõnõ bajnoki címet nyert a csapattal. A tapasztalatairól az egyik francia nõi kosaras portálnak beszélt.

Fotó: fenerbahce.org

Fotó: fenerbahce.org

Mindkét fél részérõl nagyon bátor döntésnek bizonyult a közös munka, hiszen Valérie Garnier egy teljesen más közegben dolgozott eddig, mint a török nõi kosárlabda. Ráadásul még soha nem irányított csapatot hazáján kívül. „Ez az elsõ tapasztalat, mind szakmai, mind emberi oldalról nagyon érdekes volt. Az alapoktól kezdtük a munkát egy kiváló játékosok alkotta kerettel. Könnyen ment a beilleszkedés, a csapat nyitott volt a változásokra. Gyorsan kialakult a bizalom, hogy együtt próbáljuk megoldani az elõttünk álló kihívásokat. Keményen dolgoztunk és ez kifizetõdött.” – mondta Garnier, akit kérdeztek arról is, hogy miként élte meg Törökországban tartózkodva a YDÜ megszûnését.

„A Yakin Dogu egy nagyon jó csapat volt remek játékosokkal. Euroliga Final Four-ban szerepeltek, megnyerték a bajnoki alapszakaszt. A következõ évadra nézve is erõs alapjaik lettek volna. Nagyon káros egy ilyen helyzet a játékosok, a bajnokság és az Euroliga szempontjából.” – jelentette ki a Fener edzõnõje, akit a következõ szezon keretérõl is kérdeztek. Egyelõre még zajlanak a tárgyalások a Fener-nél, de Garnier bizakodó. „Jól dolgozott a csapat, az volt a kérésem, hogy próbáljuk meg a magot együtttartani. Lesznek, akiket tehetõsebb csapatok elvisznek, de hiszem, hogy az új játékosainkkal minden fronton versenyképesek leszünk.”

A francia válogatottról is megosztotta gondolatait Valérie Garnier a postup.fr portálnak adott nyilatkozatában. Ebben elmondta, hogy az Eb-selejtezõk elõtt Céline Dumerc, Isabelle Yacoubou és Gaëlle Skrela válogatottságtól történõ visszavonulásával kellett megbirkóznia a csapatnak. A rutinosabb játékosok közül Endy Miyem-tõl és Sandrine Grudától várja, hogy elõlépjenek vezérré a fiatalok mellett. Rajtuk egyébként azt látja, hogy egyre több meccsel a hátuk mögött egyre tapasztaltabbak lesznek. A három gyõzelem bizakodásra ad okot az Eb-selejtezõben, míg a szlovéniai vereséget egy fontos tapasztalatnak nevezte.

A francia válogatott szeptember végén Világbajnokságon szerepel. Nem került könnyû csoportba Franciaország, hiszen Dél-Korea, Görögország és Kanada lesznek az ellenfeleik. Az ázsiai riválist „sötét lónak” titulálta az interjúban Garnier. A görögök kapcsán Maltsi és Kaltsidou klasszisát emelte ki, miközben egy jól küzdõ és mindig komoly ellenállást kifejtõ csapatként jellemezte õket. Kanada pedig azért lesz speciális ellenfél számukra, mivel a keret jelentõs része Franciaországban játszik. A csapatukból Katherine és Michelle Plouffe, Nayo Raincock-Ekunwe és Kia Nurse nevét hangsúlyozta külön is az edzõnõ.

Hirdetés