Hirdetés
Magyarország

Válogatott bemutatkozás, szintlépés a DVTK-ban – Kiss Angelikát kérdeztük:

:

Hirdetés

Amszterdamban a Hollandia elleni Eb-selejtezőn bemutatkozott a felnőtt válogatott keretében Kiss Angelika. Az Aluinvent DVTK tehetségét a debütálásról, a fejlődésről és a klubszezonról kérdeztük.

Gratulálok a bemutatkozáshoz! Minden sportoló életében óriási lépcsőfok az első felnőtt válogatott mérkőzés. Milyen érzésekkel készültél? Hogy élted meg, amikor kiderült, hogy benne leszel az utazó keretben, illetve pályára léphetsz?

Köszönöm szépen! Izgatottan vártam a felkészülést. A lányokat és a stábot ismertem, nyáron már dolgoztunk együtt, így nagyon készültem, hogy újra munkába álljunk. Őszintén nem gondoltam volna azt, hogy benne leszek az utazó keretben.

Úgy álltam hozzá, hogy minden edzésen próbáltam kihozni magamból a maximumot. Indulás előtt pár nappal jött oda hozzám Székely Norbert és mondta, hogy tagja vagyok a 12 fős utazó keretnek. Nagyon boldog voltam, de nyilván ez még nem jelentette azt, hogy játszani is fogok.

Hollandiában is folytattuk tovább az edzéseinket és ott is mindig próbáltam a lehető legtöbbet kihozni magamból. Meccs előtt jött a hír, hogy Zele Dorina tesztje pozitív lett. Akkor hívott oda Norbi és mondta, hogy ez azt jelenti: nekem kell kezdenem. Ha őszinte akarok lenni, nagyon, nagyon izgultam. Nem gondoltam volna soha, hogy az első felnőtt válogatott mérkőzésemen kezdő leszek.

Próbáltam bizonyítani, de sajnos nem úgy kezdtünk, ahogy szerettünk volna. Ettől függetlenül én kicsit pozitívként éltem meg a helyzetet a kapott lehetőség miatt. Sajnos a vereséggel a célunk, hogy ott legyünk az Európa Bajnokságon, távolodik, ami miatt természetesen csalódottak voltunk.

Így most már több, mint egy hét távlatából visszagondolva, miben látod az amszterdami mérkőzés kulcsát? 

Talán védekezésben lehettünk volna sokkal keményebbek. Emellett még azt emelném ki, hogy  támadásunkban szervezettebb játékra lett volna szükség. Így visszagondolva ezeket mondanám.

Fotó: FIBA.Basketball

Márciusban leszel 20 éves, de ezzel az Eb-selejtezővel európai szinten a felnőttek között mindenbe belekóstolhattál. Játszottál két évben Euroliga-selejtezőt, pályára léptél az Európa Kupában és most Eb-selejtezőn. Milyen tapasztalatot adtak neked a játékról ezek a nemzetközi mérkőzések?

Rengeteget köszönhetek ezeknek a mérkőzéseknek. Nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttem. Ezek közül szerintem legtöbbet a játék profizmusa adta. Az, hogy olyan tapasztalt játékosokkal és ellen játszhattam, akiktől nagyon sokat tanulhattam. Hamar fel kellett nőnöm a feladatokhoz.

Fizikálisan nehezebb ez a feladat vagy mentálisan, úgymond fejben bírni az ilyen meccseket?

Szerintem az ilyen fajta meccseket inkább már a vége felé mentálisan nehezebb bírni, de nem tudnék választani a kettő közül. Fizikálisan ugyanis még sokat kell fejlődnöm.

A DVTK-ban tavaly a bajnokságban 12.7 perc, 4.7 pont, 2.3 lepattanó volt az átlagod. Idén 22.7 perc, 12.1 pont, 4.3 lepattanó. Számokban ez nagyon komoly szintlépés. Te, hogy érzed miben fejlődtél a legtöbbet?

Ez nehéz kérdés. Talán azt mondanám, hogy ez egy más csapat, mint a tavalyi és az én feladatom a csapaton belül is más lett.

Kicsit komolyabb feladatot kaptam, ez megmutatkozik percekben is. Mindig, ha pályára lépek, próbálok ott segíteni a csapatnak, ahol csak tudok.

Fejlődés tekintetében a bátorságomat mondanám. Tehát azt, hogy jobban el merem vállalni a dobásaimat, valamint úgy érzem, hogy technikailag is léptem egy kicsit előre.

Hogy értékeled a bajnoki rajtot? Négy győzelem és három vereség a mérlegetek.

Nem mondanám rossz rajtnak, erős csapatoktól kaptunk ki, akiket talán a szezon vége fele elkaphatunk. Sajnos sok minden minket is hátráltatott a mostani helyzetben, de egyáltalán nem szabad, hogy ezzel foglalkozzunk.

Azon vagyunk, hogy még jobban összeszokjunk és csak a mi dolgainkat fejlesszük. Úgy gondolom, hogy jó úton járunk. Csináljuk tovább, amit elkezdtünk.

Zárásul, ez a járványhelyzet mennyiben érinti a mindennapjaidat? Mit tanulsz, az tud-e folytatódni? 

Edzőit tanulom. Szerencsére azt sikerült online megoldani, tehát azzal nincs nagy baj. Engem személy szerint nagyon nem befolyásol, próbálom mindig a pozitívat keresni. Ebben a helyzetben is erre törekszem. Sajnos nem tudunk mit tenni, csak vigyázni magunkra!

Fotó: DVTK.eu

Hirdetés