Hirdetés
Magyarország

Válogatott program, MEFOB kampány – interjú Török Ágival:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Hétfőn kezdődik a felnőtt női válogatott összetartása. Ezt megelőzően Török Ágival, az UNI Győr MÉLY-ÚT csapatkapitányával beszélgettünk az elmúlt hetek munkájáról és az összetartással kapcsolatos várakozásairól.

A 2021/ ’22-es évad április közepén ért véget az UNI Győr MÉLY-ÚT csapata számára. Iványi Dalma együttese az 5. helyért kiírt párharc második mérkőzésén 85-48-as győzelmet aratott a Vasas Akadémia otthonában, ezzel pedig a győriek 2-0-ra megnyerték a párharcot, megszerezve az 5. helyet.

A győri játékosok számára a következő megmérettetést a nemzeti csapat közelgő összetartása jelenti, melyet Székely Norbert szövetségi kapitány és stábja május 9-től vezényel három héten át Székesfehérváron. A legtöbb játékost ezúttal az UNI Győr MÉLY-ÚT klubja szolgáltatja a válogatott számára, ebben lesznek újoncok és visszatérők egyaránt. A novemberi EB-selejtezők után újra lehetőséget kap Török Ági, szülés után visszatér a legjobbak közé Ruff-Nagy Dóra, ismét ott található a keretben sérülése után Dubei Debóra és Weninger Virág, illetve, a fiatalok közül Dombai Réka is bekerült a keretbe.

Eltelt pár hét a szezon utolsó mérkőzése óta. Miként telt ez az elmúlt időszak? Nem egyszerű szezont futottatok, sikerült kipihenni a fáradalmakat?

Csapat szinten az utolsó Vasas meccs után kaptunk egy hét teljes pihenőt. Ezt követően viszont tovább folytatódott a munka – kezdte Török Ági. Múlt héten, illetve ezen a héten is már voltak edzéseink. Leginkább az egyéni képzéseken és a kondiedzéseken, illetve a kiscsoportos edzéseken volt a hangsúly. Folytatnunk kellett a munkát, hiszen a csapat szinte minden tagja érintett valamelyik korosztály válogatottjában – felnőtt válogatott, U20-as válogatott, Universiáde válogatott stb. Nem volt rengeteg idő a pihenésre, de azt gondolom többé-kevésbé elég is volt. A munka folytatása mindenkinek az érdeke, hiszen van még dolgunk bőven ezután is.

Említetted az egyéni képzéseket, illetve a kiscsoportos edzéseket. Te is részt vettél ezeken? Milyen területeken dolgoztak veled az edzők?

Természetesen részt vettem. Szinte az egész szezon során különböző sérülésekkel bajlódtam, – a könyökömtől kezdve, a térdemen át, a bokámig – így egy hétnél több pihenő nem is lett volna optimális. A válogatott összetartás is egy keményebb terhelés lesz, arra pedig szintén nem szerettem volna felkészületlenül érkezni.

Labdás edzéseink voltak legfőképpen, melyek során a játékosok technikáján próbáltak meg csiszolni az edzők. Emellett, ahogy említettem voltak kondis edzéseink is. Ilyenkor alkalmunk nyílik a megszokottnál nagyobb súlyokkal dolgozni, amit egy különösen jó dolognak tartok. Összességében, azt gondolom, hogy egy jól összerakott edzésmunka volt az elmúlt pár hét, amit majd a válogatott összetartás után tudunk folytatni. Kivételes körülmények vannak számunkra biztosítva.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Térjünk át a válogatottra. Te egyike vagy a visszatérő játékosoknak. Milyen érzésekkel mész a mostani összetartásra? Mit vársz ettől a válogatott programtól?

Mint minden alkalommal, most is izgatottan várom a válogatottat. Nem készülünk semmilyen versenyre, az ilyen összetartásoknak pedig mindig más a hangulata. Egy nagyon fiatal csapat jön majd össze Fehérváron, aminek én kifejezetten örülök. Ez is azt mutatja, hogy mennyi fiatal tehetség pattogtat Magyarországon. Lesznek természetesen edzőmeccseink, a portugálok ellen fogunk játszani, ami remek erőfelmérő ígérkezik, ahol mindenkinek lehetősége nyílik megmutatni a tudását. Ezek az összetartások már csak a társaság miatt is megérik. Nagyon jó barátokkal találkozhatunk ilyenkor, akikkel szezon során nem sokat tudunk.

A Sopron Basket és a magyar válogatott alapembere, Határ Bernadett, az Atomerőmű KSC Szekszárd elleni bajnoki döntő második mérkőzésének, utolsó másodperceiben súlyos térd-sérülést szenvedett. Az alapos orvosi vizsgálatok megállapították, hogy Határ térdében a külső keresztszalag, és a belső oldalszalag is elszakadt. A Sopron klasszisára így várhatóan 10 hónap kihagyás vár, vagyis a május elején kezdődő fehérvári összetartáson nem fog résztvenni.

A válogatott kapcsán felvetődik egy érdekes gondolat: Határ Bernadett sajnálatos sérülésével és kiesésével megváltozik a csapat szerkezete, a magas posztokat teljesen újra kell szervezni. Ebben neked is lehet szereped?

Nem is kérdés, hogy Betti kiesése egy óriási érvágás számunkra. Talán olyan szempontból érinthet ez engem, hogy ezáltal tolódnak majd a posztok. Kiss Virágra, vagy Kiss Angelikára nagyobb szerep fog hárulni ötös poszton, ennek megfelelően pedig nekem is több időt kell majd töltenem négyes poszton. Székely Norbert szövetségi kapitány koncepciója alapján normál esetben rám a ‘kis négyes poszt’ szerepe jut, egy ilyen szituációban ez azonban változhat. Ez viszont a jövő zenéje. Egy dolog biztos, bármilyen szerepet osztanak majd rám, azt igyekszem maximálisan, a legjobb tudásom szerint ellátni.

A válogatott témájánál maradva, de mégis egy másik területre áttérve. Tavaly volt 3×3, ahol az EB-selejtezőn te voltál a center. Idén viszont nem fogsz szerepelni. Ez minek köszönhető? Végleg eltávolodsz a kosárlabda ennek az ágától, vagy ez csak átmeneti?

Kezdetben úgy volt, hogy idén nyáron semmilyen válogatott szereplést nem tudok vállalni. A könyökömet kellett volna megműteni, ami mostanra úgy néz ki elkerülhető. Ezáltal úgymond felszabadult a nyár, amit rögtön jeleztem is Székely Norbertnek szövetségi kapitány felé. Ezen kívül Földi Atilla is megkeresett, hogy vegyek részt a 3×3-as válogatott összetartáson. Azt a szereplést végül egészségügyi okok miatt nem vállaltam.

A szezon során elszenvedett számos sérülés is egyfajta jelzés a testem részéről, hogy hosszabb pihenőre van szükségem. Ez hosszú évek során nem adatott meg, idén viszont a nyarat erre is szeretném használni. Természetesen Attilával ettől még nem romlott meg a kapcsolat. Továbbra is jóban vagyunk, nem köszöntünk el véglegesen egymástól. Ami a jövőre vonatkozóan egy kérdés, hogy a 3×3, illetve az 5×5 válogatott hogy fog megférni egymás mellett. Ezt még ki kell találni. Most, mindenesetre, azt érzem, hogy egy nagyobb pihenőre van a testemnek szüksége, hogy fizikailag rendbe jöjjön. Ezt az Atilla is megértette, amiért nagyon hálás vagyok.

Fotó: FIBA.Basketball / Török Ágnes

Végezetül, láthattuk a közösségi oldalakon, hogy az Egyetemi Sportszövetség (MEFS) új kampányának egyik arca lettél. Hogy jött ez a lehetőség?

Hogy egy gyors betekintést nyújtsak ebbe az egészbe: ez a kampány arról szól, hogy az egyetemi sportszövetség ezentúl nem sportágakként rendezi meg a MEFOB döntőket, hanem nyolc sportágnak a lesz a döntője egy helyen és egy időpontban. Idén, ez május végén kerül megszervezésre Miskolcon. Eköré építettek fel egy kampányt, aminek kellett egy férfi és egy női arc. A férfi arc Siklósi Gergely olimpiai ezüstérmes párbajtőröző, a női arc pedig én lettem.

Ez a lehetőség felkérés alapján jött. Olyan embert kerestek erre a posztra, aki az élsport mellett az egyetemi tanulmányokat is folytatja. Ebbe a kategóriába én pont beleillek, hiszen a profi kosárlabda mellett a Széchenyi István Egyetem hallgatója vagyok, ahol angol nyelven végzem a nemzetközi gazdálkodás mesterdiplomámat. Ebből kifolyólag alakult ki ez az együttműködés.

Miért tartod fontosnak az egyetemi sportot?

A legfontosabb számomra a sport és a tanulás kapcsolata, összeegyeztetése. Ezért is örülök ennek a lehetőségnek, hogy részese lehetek egy ilyen kampánynak. Mindig is fontosnak tartottam a tanulást az élsport mellett, ezáltal pedig másokat is arra tudok ösztönözni, hogy a kettő igenis megfér egymás mellett – ha valakinek igénye van rá. Sokat jelent számomra, hogy egy ilyen ügy mögé állhatok be, egy ilyen kampánynak adhatom az arcomat, ezáltal pedig az egyetemi sportot is népszerűsíthetem. Ez egy hatalmas megtiszteltetés számomra.

Neked személy szerint hogy megy a sport és a tanulás összeegyeztetése?

Az esetek többségében azt tudom mondani, hogy nekem nagyon bevált, hogy a kosárlabda mellett van egy másik fókuszpont is az életemben. Időbeosztás szempontjából is abszolút menedzselhető. Amiben a leginkább tapasztalom a különbséget, hogy két edzés között számomra a szabadidő nem pihenéssel és alvással telik, hanem tanulással, vagy órára járással. Ez olyan szempontból ad egy pluszt, hogy az egyik terület által keletkezett energiákat át tudom vezetni a másikba. Nem megyek bele egy esetleges negatív spirálba, ezáltal jobban kezelek adott helyzeteket. Nyílván vannak nehezebb időszakok, – például vizsgaidőszak alatt – de nem szoktam, és nem is szeretek emiatt panaszkodni. Ez egy olyan dolog, amit én vállaltam, senki sem kényszerített erre. Egyszerűen csak fontos számomra, hogy az élsport mellett legyen más képesítésem is, hiszen a sport nem tart örökké, így pedig lesz mihez nyúlni a jövőben.

Fotó: Varga János / MEFOB

Hirdetés