Hirdetés
Archivum

Valóra vált török álmok:

:

Hirdetés

Felemás elõdöntõket rendezték pénteken a nõi kosárlabda Európa Bajnokságon. Nagy csatát várt a közvélemény a cseh-orosz ütközettõl, Korstinék végül 32 ponttal nyertek. A török-francia párharcban benne volt, hogy a fontos kérdések nagyon hamar megválaszolásra kerülnek, ehhez képest drámai csatában hosszabbítás után nyertek a törökök.

A nap, sõt a torna mérkõzésének lefújása után a török szakvezetõ, Ceyhyn Yildizoglu nem gyõzte dicsérni tanítványait. „Ma egy különleges csapat, a címvédõ ellen játszottunk. A hosszabbításra változtattunk a védekezésünkön és érzésem szerint ez a húzás maradéktalanul bejött. Minden játékosom nagyon akart, hatalmasat küzdöttek. Okosan játszottunk végig és így történetünk elsõ döntõjére készülhetünk. Megérdemeltük ezt a gyõzelmet.” – mondta a török kapitány.

Pierre Vincent elsõsorban azt emelte ki, hogy a végjátékban sorozatban hozott rossz döntéseket a csapata. „Okosabban kellett volna játszunk a mérkõzés végén és talán egy kicsit túl agresszívak is voltunk. Tudom, hogy nem lehet ezek ellen a bravúrkosarak ellen mit tenni, de ettõl még játszhattunk volna okosabban, megfontoltabban. Sok volt a felesleges szabálytalanság, amivel büntetõket ajándékoztunk az ellenfelünknek.” – mondta Vincent.

Edwige Lawson-Wade szintén a végjátékot hangsúlyozta. „Törökország ma nagyon jó kosárlabdát játszott. Nekünk a hosszabbításban megvolt az esélyünk, de nem éltünk vele. Gratulálok a török válogatottnak.”

Az orosz-cseh párharc ilyen izgalmakat nem hozott. A két együttes nem volt egy súlycsoportban, az udvariasan nyilatkozó Borizs Szokolovszkij elsõsorban csapata támadójátékát emelte ki. „Ez a mérkõzés sokkal nehezebb volt, mint amikor a középdöntõ csoportban játszottunk a csehekkel. Nem hiszem, hogy a 32 pontos különbség reálisan mutatja az erõviszonyokat. Néha, amikor két erõs válogatott találkozik, akkor az egyiknek szerencséje van, a másiknak nincs. Ma a szerencse a mi oldalunkon állt. Nagyon örülök, hogy eljutottunk a döntõig, de a mutatott játéknak még jobban. Támadásban jók voltunk, kiválóan mûködtek a kapcsolatok a csapatban.” – összegzett az orosz kapitány.

Ilona Korstin szerint a mostani orosz csapatot és a torna elején látott együttest nem lehet összehasonlítani. „Jó védekezéssel kezdtük a mérkõzést, semlegesítettük Elhotovát és Viteckovát. Amikor õk ketten nem szereztek pontot, a csehek egy kicsit elvesztek. Támadásban igazi csapatként mûködtünk, a kispadról pedig jól és motiváltan szálltak be a játékosaink. Ha a mostani csapatot összehasonlítjuk a torna elején látottakkal, akkor nem ismerünk magunkra. Büszke vagyok! Még mindig van mit javítani, de hittünk a sikerben és végül el is értük a döntõt.”

Lubor Blazek is arról beszélt, hogy az oroszok rossz kezdés után, hagyományosan a tornák végére lendülnek játékba. „Ezt a mérkõzést gyorsan el kell felejteni, vasárnap az éremért szállunk harcva.Oroszország az a csapat, ami ellen a torna elején jó játszani, talán az elsõ vagy a második mérkõzésen. A folytatásban már egyre erõsebbek, idén ez a hozzáállásuk maximálisan bevált.” – értékelt a cseh kapitány.

Hirdetés