Hirdetés
Magyarország

Varga Sára a spanyol másodosztályban folytatja:

:

Fotó: Bruschi San Giovanni Valdarno / polisbkgalli.it

Hirdetés

A szezont még Olaszországban kezdte, majd Spanyolországban folytatja pályafutását Varga Sára. A fiatal, korábbi korosztályos válogatott irányító az előző évadban tagja volt a  Sopron Basket Euroligát nyerő együttesének. Vele beszélgetett Botár László, a Kisalföld.hu szerkesztője.

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA tekinthető meg.

“Az, hogy távozom Sopronból, nehéz szívvel meghozott saját döntésem volt. Mivel erre az évadra már kikerültem a fiatalszabály alól, sejtettem, hogy egy ilyen szintű csapatban nem nagyon kapom meg az előző évadbeli játékperceimet, így a fejlődésem érdekében a távozás mellett döntöttem. Mindezt meg is beszéltük Török Zoltán ügyvezetővel. Úgy gondoltam, ha már elmegyek Európa legjobb csapatától, akkor egy másik magyar csapat helyett inkább kipróbálom magam egy idegen kosaras kultúrában. Szerettem volna, sőt, szeretnék nagyobb felelősséggel játszani, több időt tölteni a pályán kiélezett helyzetekben, szoros végjátékokban. Jött az olasz ajánlat, elfogadtam.” – számolt be múltbéli döntéseiről Varga Sára.

Olaszországban úgy fogadtak, mint ugyan Euroliga-győztes, de azért tapasztalatlan irányítót, és ebben teljesen igazuk is volt. Sajnos a felkészülés elején megsérültem a vállamon, emiatt a csapatépítés fontos időszakában heteket kellett kihagynom, az edző pedig amúgy is – főleg az irányító poszton – a rutinosabb játékosok szerepeltetését preferálta. De nem ezért távoztam, megküzdöttem volna a helyemért., szerettem volna megmutatni, mire vagyok képes. Annak, hogy távoztam jóval inkább személyes oka volt, mint szakmai. A csapat hatvan körüli, családos technikai vezetője megpróbált kikezdeni velem, pedig tudta, hogy otthon barátom van, kapcsolatban élek. Az eset után azt éreztem, mindenképpen távoznom kell onnan, lelkileg nagyon megviseltek a történtek.

– tért ki távozásának borzalmas körülményeire a fiatal kosaras. Varga Sára ezenkívül arra a kérdésre is válaszolt, hogy milyen tapasztalatokat szerzett a külföldön töltött hónapok alatt:

“A két-három hónapos légióskodás alatt többet, mint más egy egész évad alatt. Az olasz bajnokság nagyon fizikális, szinte verekedős, szerintem a játékvezetők ott sokkal jobban engedik az agresszív test-test elleni játékot, mint otthon. Emellett – bár ez nem annyira szakmai jellegű tapasztalat – az olasz együttesnél nem, vagy csak alig beszéltek angolul, szerencsére hamar megtanultam az olasz kosaras nyelvet. Itt Spanyolországban pedig még a másodosztályban is borzasztó nagy az iram, gyors a játék, nem nagyon vannak mondjuk tíz másodpercnél hosszabb akciók. Úgy gondolom, ebben a stílusban van lehetőségem fejlődni, bátrabban egy-egyezni, kosárra törni, és úgy vagy eredményesnek lenni, vagy a társakat helyzetbe hozni.” – fogalmazott Varga Sára, aki nemrég a spanyol másodosztályban szereplő Córdoba csapatába szerződött. Ezzel az egykor szintén Sopronban kosárlabdázó Licskai Zsófia csapattársa lett.

Fotó: kisalfold.hu

Hirdetés