Hirdetés
Archivum

Vasárnap 13 órától Spanyol Kupa döntõ a Salamanca és a Girona között:

:

Hirdetés

Vasárnap 13 órától kerül sor Vitoria-Gasteiz városában a Spanyol Kupa döntõjére, mely során jön a Salamanca – Girona versenyfutás egy újabb klasszikusnak ígérkezõ felvonása.

Fotó: FEB

Fotó: FEB

Miközben Olaszországban némileg váratlanul mindkét nagyágyú elbukta az elõdöntõjét, Spanyolországban nem született meglepetés a döntõ párosítását tekintve. Összességében a Salamanca és a Girona is magabiztosan jutott a fináléba. Sorozatban harmadik alkalommal csap össze ez a két gárda a trófeáért. Az elmúlt két évben a Salamanca ünnepelhetett gyõzelmet, de ahogy az nagyon sokszor és sok helyen megjelent: talán soha ilyen kicsi különbség nem volt a két keret között rutinban, minõségben, mennyiségben. Ez pedig mindenképpen közönségszórakoztató derbit vetít elõre. Tekintve, hogy Spanyolországban hagyományosan rendkívül érzelemdús, felfokozott egy kupafinálé, aki vasárnap délben ezt választja szórakozásul, nem fog unatkozni.

Fotó: FEB

Fotó: FEB

A két csapat idén már harmadik alkalommal találkozik. Októberben a Szuperkupát a Salamanca nyerte, de a lényegesen nagyobb tét mellett lebonyolított decemberi bajnokit hazai pályán a Girona. Ennek köszönhetõen vezetik a bajnoki tabellát. Mindkét keret átalakult azóta, így igazán messzemenõ következtetést a Girona 79-53-as sikerébõl nem lehet levonni. Sõt, a Salamanca még edzõt is váltott azóta. Ugyanakkor a játékrendszer, amit a Girona mestere Eric Suris kitalált, igencsak elõremutató volt csapata számára. Hazai pályán közel 50%-al dobtak mezõnybõl 16 gólpassz mellett, de ami igazán kiemelkedett, az a védekezésük. Jó értelemben vett agresszivitással teljesen szétszedték a Salamanca csapatjátékát. Elég annyit mondani, hogy 13 szerzett labdát jegyeztek fel a statisztikai lapjukra, miközben salamancai oldalon 17 eladottat. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy a bajnoki címvédõnek mindössze 7 gólpassza volt azon az estén és 38%-al dobtak mezõnybõl.

Rengeteg a kérdõjel a finálé elõtt. A Salamanca kerete a téli erõsítések után brutálisan jól variálható lett. Tudnak egy alacsonyabb szerkezetet olyan külsõ sorral, mint Silvia Dominguez, María Asurmendi és a világbajnok Jewell Loyd. Ráadásul a sérülésbõl visszatért Elin Eldebrink is ott van. Ugyanakkor magas posztokon megkerülhetetlen tényezõ Erika de Souza és Angel Robinson, miközben a rotációs lehetõségeket az univerzális Cyesha Goree növeli. Mellettük pedig olyan több poszton is bevethetõ ászokról, mint Chrissy Givens vagy Adaora Elonu nem is esett szó. Sajnálhatják az elrontott õszt, mert ebben a felállásban még az Euroligában is lehetnének komolyabb álmaik. Az más kérdés, hogy Miguel Ángel Ortega visszatérése óta sem tudták kiküszöbölni a rendkívüli hullámzást, ami mélyebb problémákat mutat. Ahogy egy salamancai szakíró fogalmazott Twitteren, két zseniális meccsre jut egy katasztrófa. Nehéz ezzel vitatkozni.

Fotó: FEB

Fotó: FEB

A Gironát láthattuk a Szekszárd ellen az Európa Kupában. Õk valamivel kiegyensúlyozottabbak idén. Laia Palau és Nuria Martinez rutinja sokat ér, segítenek összetartani, egységbe formálni a társakat. A kupa után búcsúzó Shay Murphy az elmúlt napokban extra teljesítménnyel segítette csapatát. Rendkívül motivált, érezhetõ, hogy egy trófeával szeretné emlékezetessé tenni idei utolsó meccseit. A tavasz nagy elõrelépõje eddig Julia Reisingerova. A fiatal cseh center szinte megtáltosodott az utóbbi idõben. A kupában a Ceglédrõl igazolt Leia Dongue is segíti a festékben Reisingerovát. Az elõdöntõben bemutatkozott Gabby Williams, miközben Nadia Gomes és Keisha Hampton továbbra is rendíthetetlen. Ha finomhangolásokkal azt a rendszert pályára tudják tenni, mint a decemberi bajnokin, akkor még esélyesebbnek is tekinthetõek. Összességében azonban megjósolhatatlan, hogy mit hozhat a finálé.

Hirdetés