Hirdetés
Archivum

Vasárnap Aluinvent DVTK – Sopron Basket csúcsrangadó a bajnokságban:

:

Hirdetés

Vasárnap 16 óra 30 perctõl kerül sor az Aluinvent DVTK és a Sopron Basket bajnoki csúcsrangadójára. A veretlen listavezetõ látogat a tabella második helyezettjéhez. Érdekes, pikáns mérkõzésre van kilátás.

Úgy érkezik el a 13. forduló csúcsrangadója, hogy a Sopron Basket nagy fölénnyel, veretlenül vezeti a tabellát, viszont az üldözõboly ennél izgalmasabban nem is alakulhatna. Három csapat, az Aluinvent DVTK, a ZTE NKK és az Atomerõmû KSC Szekszárd is 9/3-as mutatóval várja a folytatást. Gyakorlatilag ebben a trióban bármi történhet. Az egymás elleni meccseknek, illetve a Sopron elleni rangadóknak a felek szempontjából óriási a tétje. Minden eredménynek hatványozott jelentõsége van az alapszakasz végkimenetelét tekintve.

Ellentétesen indult a 2019-es esztendõ a két gárda számára. A Sopron Basket együttesét már két meccsen láthattuk idén. Cegléden lassabb kezdés után érvényesítette a papírformát a címvédõ. Az Euroligában pedig a Carolo Basket ellen kifejezetten extra játékkal 80-52-es soproni siker született. Határ Bernadett nélkül, a visszatérõ Tina Jovanovic-csal a fedélzeten jó védekezés mellett támadásban is kijött a lépés: 54.1%-os mezõnymutatóval zártak Roberto Iniguez tanítványai.

Az Aluinvent DVTK az elsõ 2019-es fellépésén a ZTE NKK otthonában 80-71-re maradt alul. Soha nem egyszerû az év elsõ meccse, különösen kényszerû játékoscsere után. Nem szabad elfelejteni, hogy Egle Sulciute súlyos bokasérüléssel kidõlt és helyére Aija Putninát szerzõdtette a miskolci klub. Ráadásul a zalaegerszegi egy hagyományosan nehéz idegenbeli túra minden együttes számára. Cziczás László csapatának életét a 16 eladott labda, az elveszített lepattanócsata és a 20%-os triplázás nehezítette meg.

A két alakulat õszi mérkõzésén, még október 6-án, 82-55-ös hazai siker született Sopronban. Egy szezon eleji meccsbõl messzemenõ következtetést januárban nem szabad levonni. Az azonban biztos, hogy az a találkozó a kora õszi idõszak egyik legjobb hazai bajnokija volt. Jó dobóformát, már akkor szervezett csapatjátékot és több klasszis egyéni teljesítményt regisztrálhattunk. A csapatok részérõl 23, illetve 16 gólpasszt és mindössze 7-7 eladott labdát jegyezhettünk fel a statisztikai lapra. 30 percen át nyílt is volt a gyõztes kiléte.

A téli statisztikai összefoglalónk is rávilágított arra, hogy a számokat tekintve a két gárda és a keretük tagjai a fontos mutatókat uralták a hazai mezõnyben. A szerzett pontok, a lepattanók, a gólpasszok terén is ezt láthatjuk. Mindkét alakulat 82 pont, 36 lepattanó és 20 gólpassz felett jegyzett a 12 bajnokiján. Az egymás elleni összevetést nézve, mely a lap alján részletesen áttekinthetõ, döntõ különbséget nem láthatunk. Ettõl függetlenül az mindenesetre elmondható, hogy soproni fölény rajzolódik ki. A támadólepattanók, illetve a gólpassz, eladott labda, szerzett labda trió mutatja azt, hogy mik lehetnek a hangsúlyok a vasárnapi rangadón.

A Sopron esetében a bajnoki veretlenség kulcsa – nyilván a több felállásban variálható Fegyverneky, Turner, Dupree, Zahui, Casas, Crvendakic váz által alkotott keret minõségén túl – elsõsorban a jó védekezésben és a magas ritmusú játékban rejlik. Ha tudják is a riválisok 20-25 percen át a lépést tartani, az utolsó 15 percre rendre jelentõs fölénybe kerül a címvédõ. Itthon magas posztokon is uralják a találkozóikat a soproniak. Azzal, hogy Határ Bernadett kiválása után Tina Jovanovic vissza tudott térni, ezt a légiós helyeket taktikusan beosztva tarthatja is a címvédõ. Ezen felül még a távoli dobások hatékonysága is nagy fegyver volt eddig.

A DVTK esetében Medgyessy Dóra klasszis irányító teljesítménnyel dirigálja társait. Shatori Walker-Kimbrough és Chanel Mokango eredményes játéka kiemelkedik, illetve mellettük Maja Skoric szintén komoly minõséget hoz. Ahogy Cziczás László csapatainál eddig is megszokhattuk, nagyon jó az összhang a pályán. Most megvan a keretben az a támadópotenciál, ami ezt fel tudja erõsíteni. Zalaegerszegen a lepattanócsatát elbukták a miskolciak, de ahogy Putnina beépítése halad elõre, ez javulhat.

A vasárnapi rangadó kifejezetten érdekesnek ígérkezik. Nagy kérdés, hogy a Sopron Basket mennyire tudja már a mérkõzés elejétõl az Euroligában látott szintû védekezését pályára tenni. A DVTK pedig meg tudja-e ismételni a többi csapat ellen, illetve az Európa Kupában mutatott hatékonyságú támadójátékát.

Statisztika

Egyéni mutatók 

Aluinvent DVTK

Sopron Basket

Hirdetés