Hirdetés
3x3

Vasárnap délután 3×3-as Európa-bajnoki negyeddöntő Németországgal:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Vasárnap 14 óra 40 perctől Párizsban Németországgal vív negyeddöntőt a 3×3-as Európa-bajnokságon a magyar válogatott.

Ennél emlékezetesebb a pénteki játéknap nem is lehetett volna. A magyar válogatott két győzelmet aratva megnyerte csoportját. Túlzás nélkül mind a két találkozó drámai küzdelmet hozott.

Belgiumot hosszabbítást követően 16-14-re múlták felül a mieink Papp Dia 7, Medgyessy Dóra 6 és Bach Boglárka 3 pontjával. A sorsdöntő duplát a ráadásban Medgyessy Dóra szerezte, ennek felvétele Facebook oldalunkon meg is tekinthető. Kulcsfontosságú volt, hogy bár a belgák a két csapat szerkezetbeli eltérésének köszönhetően 27-18-ra megnyerték a lepattanócsatát, de lényegesen pontosabbnak bizonyultak a mieink a mezőnyből. A 34 kísérletünkből 14 sikeres lett, míg a belgáknak 40-ből 13. Ráadásul több eladott labdával zárt riválisunk. A jó teljesítményeket mutatja, hogy Medgyessy Dóra és Papp Dia is D5-öt értek el, azaz két fontos statisztikai mutatóban is az ötös érték felett zártak.

Fotó: FIBA.Basketball

Mondani sem kell, lélektanilag kulcsfontosságú, hogy a nagyobb előnyünk elfogyása után sem bizonytalanodott el csapatunk és a ráadásban sikerült megszerezni a sikert. Talán ez adott erőt Románia ellen is a csoportdöntőn, ahol szinte végig riválisunk vezetett. Még az utolsó két percben is 12-7-re mentek. Sikerült felzárkózni, majd Papp Dia megszerezte a győztes találatot. Ennek felvétele Facebook oldalunkon ITT látható. Románia ellen Medgyessy Dóra 5, Bach Boglárka és Papp Dia 3-3, míg Theodoreán Alexandra 2 ponttal zárt. Ki kell emelni Bach Boglárka 13 lepattanóját. Válogatottunk összességében 36-15-re nyerte a lepattanócsatát. Ennek köszönhetően 48 labdabirtoklásunk volt, míg Romániának 36. Ráadásul sikeres távoli dobás nélkül tudta megszerezni a győzelmet a magyar csapat.

Fotó: FIBA.Basketball

Az ellenfelünk Németország lesz, akik a csoportban a papírformának megfelelően 21-12-re kikaptak Franciaországtól. Sokat ehhez hozzátenni nem lehet. Nyilvánvaló, ha egy olyan kaliberű csapat, mint a francia a 27 dobásából 16-ot értékesít, akkor kevés esély mutatkozik a megszorongatásukra. A palánk alatt és keménységben próbálta tartani a lépést a német gárda, de ebben több nem volt. A csoportban reálisan arra lehetett készülni, hogy Németország és Izrael között dől el a második továbbjutó hely sorsa. A ki-ki meccsen a németek 19-14-es sikert arattak. Sonja Greinacher remekelt 8 ponttal és 6 lepattanóval. Az egypontosokat nézve a 6 kísérletéből 4 sikeres lett.

A németek abszolút a végleteket élték meg ebben a 3×3-as szezonban. Még tavasszal a legnagyobb dobásnak szánták, hogy Satou Sabally-val álltak fel az olimpiai selejtezőn. A grazi csoportból azonban nem jutottak tovább és ez ismét megmutatta, hogy nem feltétlenül járható út az 5:5 szakág sztárjaira támaszkodni. A nyarat viszont a Svenja Brunckhorst, Sonja Greinacher és Luana Rodefeld triójára épülő csapatuk végig versenyezte és ez számukra kiemelkedően nagy eredményt hozott. Az Eb-selejtező sikeres megvívása után ugyanis megnyerték a konstancai Women’s Series versenyt, ami a német felnőtt női 3×3 eddigi legjobb eredménye.

Fotó: FIBA.Basketball

A fenti trióhoz az Eb-re Katharina Müller csatlakozott. A németek ezzel a négyessel múlt héten Montrealban versenyeztek, ahol az Egyesült Államoktól hosszabbításban kaptak ki. Elbuktak egy csoportmeccset Hollandiával szemben, de az osztrákokat legyőzték. A negyeddöntőben Kanadától kaptak ki. A távoli dobásokat tekintve a második legkevesebb kísérletük volt, de abból a 25-ből 7-et értékesítettek azon a tornán. A kanadai vereségek okát elsősorban az elveszített lepattanózásban kellett keresni. Átlagban a legkevesebb lepattanót szedték. Érezhetően igyekeztek változtatni Párizsra, még a nyári versenyeknél is hangsúlyosabb szerepet kapott a 190 cm magas Sonja Greinacher. Mindkét pénteki találkozón átlépte az 5 szerzett pontot és az 5 leszedett lepattanót.

Mindkét csapat óriási esély előtt áll, rendkívül izgalmas negyeddöntőre van kilátás. Válogatottunk a pénteki teljesítményére építhet, de óriási kérdés, hogy a szerkezetbeli különbségek miként alakítják a találkozó képét és ritmusát.

ÉLŐKÉPES KÖZVETÍTÉS ITT LÁTHATÓ

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés