Hirdetés
Európa

Vasárnap délután Sopron – Fenerbahce bronzmeccs az Euroligában:

:

Hirdetés

Vasárnap 14 órától rendezik az isztambuli Euroliga Final4 alkalmával a bronzmérkőzést. A Sopron Basket a házigazda Fenerbahce-val küzd meg.

Az elődöntők alkalmával a Sopron Basket 72-61-re maradt alul a Salamancával szemben, míg a Fenerbahce 88-84-es vereséget szenvedett a Jekatyerinburgtól. A Sopron Basket helyszíni riportjában mindkét vezetőedző megosztotta gondolatait az elődöntővel, illetve bronzcsatával kapcsolatban. Ahogy mindig ki szoktuk emelni, ez egy speciális versenyhelyzet, ahol a mentális tényezők nagy szerepet kapnak. Ugyanakkor az is jellemző, hogy itt már nem mutatkoznak nagy különbségek a csapatok között. Az elmúlt öt teljes kiírás alkalmával 11 pontnál nagyobb differencia egyszer sem alakult ki a bronzcsatán.

Nem lehet elég alkalommal kiemelni, mekkora eredmény, hogy fennállása során negyedik alkalommal, sorozatban harmadszor a közvetlen európai elitben mutathatja meg magát a Sopron. Természetesen sportról van szó és mindenki bízott a pénteki sikerben, de a bronzmeccs előtt az eddigi menetelésből kell és lehet is erőt meríteni. Ráadásul komoly tartásról tett tanúbizonyságot a soproni csapat, miután 70-51 után úgymond “nem engedte el a meccset”, hanem egy 10-2-es sorozattal zárta le, amiből el lehet indulni a folytatásra.

A másik oldalon a Fenerbahce sincs könnyű helyzetben. Olyan körülmények között, amikor az Euroliga Final4 előtt három nappal edzhettek először teljes kerettel (Alina Iagupova, Kayla McBride, Jasmine Thomas, Laura Nicholls is koronavírussal küzdött) és a betegség miatt finoman szólva is elmaradt a játékosok erőállapota az ideálistól, óriási tett volt a Jekatyerinburg megszorongatása. Nagy kérdés, hogy mindenki rendelkezésre áll-e a bronzmeccsen és miként sikerült a regenerálódásuk. Ilyenkor talán egy kicsit még teher is a hazai pálya, kisebb mérlegelési lehetőséget, mozgásteret biztosít az összeállítás tekintetében a szakmai stábnak, mint például ha ez a torna egy másik helyszínen és emiatt kisebb eredményelvárások mellett lenne.

Az elődöntők felvezetése kapcsán már mindkét csapattal részletesen megismerkedhettünk. Ez az a pillanat, amikor a különböző statisztikáknak, eredménysorok ismétlésének komoly jelentősége nincs.

Az elődöntőben a harmadik negyed volt döntő soproni szempontból, amikor a Salamanca kiemelkedő védekezése ellen összesen 11 alkalommal jutott el a csapat mezőnykísérletig és abból négy lett sikeres. Nagy tett volt, hogy az első félidőben élete teljesítményét nyújtó és 14 pontot szerző Tiffany Hayes-t sikerült kivenni és mindössze két pontot ért el, de itt kanyarodhatunk vissza a beharangozónkban kiemelt szemponthoz, hogy volt más, aki előrébb lépett. Jött Katie Lou Samuelson, aki jól élt az előtte megnyíló lehetőségekkel és 12 pontot jegyzett a harmadik szakaszban, ami döntőnek is bizonyult. A Fenerbahce kapcsán Victor Lapena az első félidő védekezését jelölte ki minden nyilatkozatában, mint a vereség legnagyobb oka. Nehéz ezzel a kijelentéssel vitatkozni, hiszen 55 pontot kaptak. Utána a második félidőben mindössze 33-at és az akkor mutatott játékuk abszolút versenyképesnek bizonyult. A hajrában az erő és a még nagyobb rutin döntött a Jekatyerinburg javára.

A Fener szempontjából kulcs péntekről, hogy Alina Iagupova megint sokat vállalt mezőnyből (9/23 – 39.1% mezőnyből), de mellette Kayla McBride-ot leszámítva a többiek kifejezetten jól dobtak és így sokkal kevesebb labdájuk ment el. Ezzel a külső sorral nehéz felvenni a versenyt. A nemzetközi szövetség beharangozója elsősorban azt emelte ki, hogy – szám szerint 82-vel és 75-tel – Kiah Stokes, illetve Tina Krajisnik szedte eddig az Euroliga mezőnyben a legtöbb lepattanót. A törököknél egész évben a 4-es, 5-ös poszt nagyon kritikus volt. Sok sérüléssel, hullámzó egyéni teljesítményekkel küzdöttek. Nem véletlenül igyekeztek erősíteni előbb a diósgyőri Kristine Vitolával, majd utolsó pillanatos igazolásként a spanyol Laura Nicholls megszerzésével. Ezen a téren a Sopron Basket még szűkösebb rotációs lehetőségek mellett is kiegyensúlyozottabb tudott lenni, több jó teljesítmény érkezett a festékből.

Összességében azt lehet mondani, mint minden bronzmeccs előtt, hogy rengeteg múlik a regeneráción és azon, hogy melyik gárda milyen motivációs bázishoz tud nyúlni, mennyire képesek a kulcsembereik megközelíteni a legjobbjukat.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés