Hirdetés
3x3

Vasárnap Eb-selejtezőt vív a 3×3-as válogatott:

:

Fotó: 3X3 Serbia

Hirdetés

Péntektől vasárnapig Izraelben és Romániában rendezik a szeptemberi párizsi 3×3-as Európa-bajnokság selejtezőit. Összesen nyolc hely talál gazdára. A versenysorozat alkalmával vasárnap a konstanciai tornán lép pályára a magyar válogatott.

Károlyi Andrea, szövetségi kapitány lapunknak elmondta, hogy Medgyessy Dóra, Papp Dia, Theodoreán Alexandra és Török Ági összeállításban szerepel a magyar válogatott a selejtezőn. A csapat múlt héten Belgrádban debütált ebben a felállásban és azt a rendkívül hasznos háromcsapatos tornát, ahol Szerbia és Németország volt az ellenfél, megnyerték a mieink.

“Abszolút elérte a célját az a torna. Azon volt a hangsúly, hogy Török Ági minél többet játszon a társaival. Hat meccset vívtunk Belgrádban, amiből kettő tornán kívüli volt. Szerencsére azokon játszottunk a legrosszabbul, de azt borítékolni lehetett, hogy lesznek enyhén fogalmazva nem szép mérkőzéseink. Ez betudható a debreceni eredménynek és annak, hogy Török Ágival együtt így még nem játszott a válogatott. Az utolsó két mérkőzésre viszont összeszedték magukat a lányok és helyenként szépen is játszottak. Még a német edző is gratulált a torna végén, mert ők is végignézték a mérkőzéseket és látták a különbséget.” – mondta Károlyi Andrea.

A csapat kedden folytatta Budapesten a felkészülést az Európa-bajnoki selejtezőre. Továbbra is Török Ági beépítésén van a hangsúly. “Végig edzettünk a héten és folyamatosan találja meg a helyét a rendszerben. A másik három lány olyan személyiség, hogy köztük nem nehéz. Szerintem magával a játékkal nem lesz probléma. Az pedig a sport része, hogy a csoportsorsolással, a keresztággal megint nem kerültünk könnyű helyzetbe.” – tette hozzá válogatottunk szövetségi kapitánya.

A magyar csapat Szlovákiával és Nagy-Britanniával került egy csoportba. Az első két helyezett jut tovább. Amennyiben ez sikerül, akkor a párhuzamosan futó csoportból Fehéroroszország, Észtország és Koszovó válogatottja közül kerülhet ki az ellenfél. A keresztjáték győztese vívja ki az Európa-bajnoki részvétel jogát. A sorsolás erősségét talán az szemlélteti a legjobban, hogy erről az ágról a három olimpiai selejtezős gárda (Fehéroroszország, Észtország, Magyarország) közül egy biztosan nem lesz ott a szeptemberi kontinenstornán.

Fotó: 3X3 Serbia

A magyar válogatott ebben a felállásban nagy FIBA tornán most szerepel először. Adódik a kérdés, hogy a meglepetés erejéből profitálhat-e csapatunk.

“Lehet ebből előny, de például mi sem láttuk a briteket játszani, akik most vesznek részt először Eb-selejtezőn. Továbbjutás esetén viszont a keresztágon a fehérorosz és azt észt csapat ugyanazzal a négyessel szerepel, akikkel Grazban voltak. Ha eljutunk odáig, velük szemben lehet előny.” – mondta felvetésünkre Károlyi Andrea, akit kérdeztünk a csoportellenfelekről is: “A britekről, ahogy már utaltam rá, keveset tudunk. A FIBA hivatalos felületein is azt látni, hogy mindössze egy közös tornán vettek részt ebben a felállásban. A szlovákok Voironban indultak a Women’s Series versenyen, így őket fel tudtuk térképezni. Én úgy fogalmaznék, hogy mind a kettő verhető, de egyik ellenfélre sem szabad úgy tekinteni, hogy elég, ha a cipőt kirakjuk a pályára.”

A 3×3 szabadtéri sport és minden résztvevő csapat életét befolyásolják a körülmények. A grazi olimpiai selejtező előtt hidegrekordok dőltek meg, míg az Eb-selejtezők hétvégéje előtt hőségriadó van. “Próbáltunk alkalmazkodni, a lehető legkorábbra és a lehető legkésőbbre tettük az edzéseket. Szerdán kilencre mentünk edzeni és akkor egészen elviselhető volt az időjárás. Csütörtökön a kötelező PCR-tesztek miatt még korábban kezdtünk, de már akkor borzasztó volt a hőség. Ez külön megerőltető a lányoknak, Konsatancában az előrejelzések szerint viszont már csak 28 fok lesz és azért könnyebbség úgy játszani, mint 40 fokban.” – tette hozzá Károlyi Andrea.

Egy rendkívül sűrű hathetes periódus végére érkezik a 3×3-as válogatott. Két olimpiai selejtező-torna után egy újabb kiélezett, óriási téttel bíró erőfelmérő vár a játékosokra. “A koncentrációs szinttel és a motivációval soha nincs baj. Sokkal inkább a lelki tényező kerül előtérbe, hogy miként sikerül a debreceni eseményeket feldolgozni. Ettől sportoló egy sportoló, hogy ezekre képes legyen reagálni és ezekből tudjon építkezni. Szeretem a közhelyeket, mert óriási igazságokat tartalmazhatnak. Most is igaz, hogy ami nem öl meg, az erősít.” – összegzett Károlyi Andrea.

Hirdetés