Hirdetés
Hirdetés
Európa

Vasárnap és hétfőn francia-spanyol klasszikusok jönnek:

:

Hirdetés

Vasárnap és hétfőn Toulouse városában felkészülési mérkőzéseket vív Franciaország és Spanyolország válogatottja. Folytatódik az egyik legnagyobb európai rivalizálás, igaz ezúttal barátságos mérkőzések formájában. A két nemzet az elmúlt 11 évben 11 alkalommal találkozott, abból hatszor nagy tornán. Elég csak annyit mondani, hogy az elmúlt két Európa-bajnokság döntőjét egymással vívták.

2020. február 9-én vívta mindkét csapat az utolsó nemzetközi mérkőzését. Az a tokiói olimpia selejtezője volt, melyet sikerrel vívtak meg. Mivel Franciaország és Spanyolország közösen rendezi a 2021-es kontinenstornát, így az Eb-selejtezőben nem voltak érdekeltek, ezért ez a hosszú kihagyás. Természetesen az edzőtáborok nem maradtak el, de a mérkőzéshelyzet mindig más. Ráadásul az olimpia egy évvel történt halasztása miatt mindkét szakmai stábnak idén nyáron két nagy tornára kell felkészítenie a játékosait.

Fotó: FFBB

Mindkét oldalon történtek változások az olimpiai selejtező óta. A franciáknál honosított poszton, miután Bria Hartley súlyos térdsérülést szenvedett a WNBA floridai buborékjában tavaly nyáron. A helyét a Sopron Basket légiósa Gabby Williams veszi át. A spanyoloknál pedig a belgrádi olimpiai kvalifikációs torna óta Marta Xargay és Laura Nicholls is visszavonult. Ugyanezt tette Anna Cruz is, de ő már tavaly februárban sem volt a csapattal.

A magyar kötődést már részben említettük. Gabby Williams lesz a franciák honosítottja. A válogatott szereplés igencsak megkavarta a tengerentúli karrierjét. A Chicago Sky egész szezonra felfüggesztette, majd a játékjoga a Los Angeles Sparks-hoz került. Azóta tudjuk, hogy a Sparks ezt a kontraktust 2022-re meghosszabbította, így bár Williams idén nem játszik a WNBA-ben, de jövőre már most van helye. Ez rendkívül fontos a tervezés szempontjából. A másik magyar kötődés pedig Aby Gaye, aki francia bajnokként érkezik Sopronba a következő szezonra.

Fotó: FFBB

A vasárnapi meccsen a franciáknál Sandrine Gruda és Gabby Williams lesz a kimaradó. A spanyoloknál a második meccsen, tehát hétfőn délután vívja majd 300. válogatott meccsét Laia Palau. A veterán irányító a közelmúltban jelentette be, hogy még egy klubszezont is vállal. Mellette viszont már egy új generáció is utat tör magának. A spanyol szövetség beharangozója Raquel Carrera és Laia Flores bemutatkozását emeli ki, akik első válogatott meccseiket teljesíthetik. Carrera a Valenciával egészen extra szezont futott, az Európa Kupában és a bajnokságban is sorsdöntő találatokat szerezve.

A két nemzet versenyfutása a női kosárlabda minden porondján, felnőtt válogatott, utánpótlás válogatott, 3×3 (ahol éppen szombaton vívtak FIBA WS döntőt) és klubszinten is kiemelkedő. Klubszinten Spanyolország az elmúlt 10 év legjobb szezonját teljesítette, mivel a Salamanca Euroliga döntőt játszott, az Európa Kupát a Valencia megnyerte. Az Euroliga Final4-ban három gárdát is spanyol edző irányított, illetve Alba Torrens történelmi hatodik Euroliga sikerét ünnepelhette.

ÉLŐ STATISZTIKA

Fotó: FFBB

Hirdetés