Hirdetés
Archivum

Vasárnap este jön a legérdekesebb konferencia-döntõ:

:

Hirdetés

Javában zajlik a Divízió I-ben a Konferenciák nõi kosárlabda bajnokságainak végjátéka. Magyar idõ szerint vasárnap a kora esti órákban rendezik az Atlantic Coast Konferencia (ACC) döntõjét. Ezen az országos bajnoki címre is esélyes két gárda, a Notre Dame és a Louisville csap össze.

Fotó: theacc.com

Az országos rangsort nézve a szakemberek egész évben a legjobbak között tartották számon a Notre Dame és a Louisville gárdáját. Mindkét csapatnak lehet még esélye az elsõ kiemelésre is. Az ACC bajnoki címe jelentette presztízs mellett tehát ilyen szempontból is érdemes nézni az összecsapást. Ráadásul az ACC gyõztese biztosan a chicagói régióba nyer besorolást az országos 64-es fõtáblán, ami azt jelenti, hogy lényegesen kevesebbet kell utaznia. Ennek pedig ilyen kiélezett menetrendnél szintén lehet jelentõsége márciusban.

Egy évvel ezelõtt az ACC döntõjében a Louisville legyõzte a Notre Dame alakulatát. Késõbb az országos bajnokságban mindkét csapat eljutott a Final Four-ba. Emlékezhetünk rá, hogy ott végül a Louisville alulmaradt a Mississippi St. együttesével szemben az elõdöntõben. A Notre Dame viszont két utolsó másodperces sikerrel a bajnoki címig menetelt. Az idei évadban a Notre Dame három vereséget is elszenvedett. December elején a nagy rivális UConn otthonában, majd ami számukra figyelmeztetõ lehet, hogy január vége óta mindkét idegenbeli rangadójukat (North Carolina, Miami) elbukták. A Louisville két vereséggel rendelkezik. Õk is kikaptak a Miamitól, illetve a mostani riválisuktól a Notre Dame-tól a januári alapszakasz-meccsen 82-68-ra. Ez az eredmény és az ott mutatott játék képe esélyessé teszi a Notre Dame alakulatát ezen az estén is.

A Notre Dame és a Louisville versenyfutása kapcsán ki kell emelni Arike Ogunbowale (Notre Dame) és Asia Durr (Louisville) nevét. Õk ketten a jelenlegi végzõs generáció meghatározó egyéniségei. Az ACC legeredményesebb játékosai. Várhatóan mind a ketten a WNBA Draft elsõ körében kelnek el tavasszal. Mindig pikáns, ha egymás ellen látjuk õket. Csapatszinten pedig az teszi igazán érdekessé a párharcot, hogy teljesen ellentétes stílusok találkoznak. A Notre Dame 88.7-es pontátlaggal a legjobban támadó, legeredményesebb csapat az ACC mezõnyében. Eközben a Louisville-t tartják a legjobban védekezõ gárdának. Meccsenként átlagban 59.2 pontot engedélyeznek aktuális riválisuknak. Ilyen versenyhelyzetben tehát a lepattanók és az eladott labdák dönthetnek a felek között.

Köztudott, hogy a két szakember Jeff Walz (Louisville) és Muffet McGraw (Notre Dame) finoman szólva sem kedveli egymást. Tavaly Walz azzal ment neki McGraw-nak, hogy a Notre Dame edzõnõje nem gratulálult egyetlen sajtótájékoztatóján sem az ACC küzdelmei során év játékosának választott Durr-nak. Ugyanakkor a Louisville-t irányító szakember is elismeri, hogy amit a Notre Dame mostani generációja tud, az extra. “Fantasztikusan játszanak. Úgy értem, hogy támadásban öröm õket nézni, ha nem mi vagyunk az ellenfél. Nem láttam még csapatot, amelyik ennyire hatékony lenne tranzíciós játékban. Megszerzik a labdát és mennek vele elõre. Bármikor tudnak két perc alatt 12-0-s futást csinálni.” – jelentette ki a szakember az ESPN-nek.

Az ACC rájátszását tekintve a Notre Dame az elsõ, a Louisville a második kiemelt. Mindkét csapat a negyeddöntõben csatlakozott be a hétvégén a küzdelmekbe. Ezt az alábbiakban látható ágrajz is mutatja. A Notre Dame itt a North Carolinát 95-77-re verte, míg a Louisville a Clemson-t múlta felül 75-67 arányban. Az elõdöntõben a Notre Dame a Syracuse-t gyõzte le 91-66-ra. A Louisville pedig az NC State gárdáját 78-68-ra. Hogy a vasárnapi fináléban ki ünnepelhet, az viszont megjósolhatatlan.

Ágrajz

Fotó: theacc.com

Fotó: theacc.com

Hirdetés