Hirdetés
Európa

Vasárnap este jön a spanyol klasszikus:

:

Hirdetés

Vasárnap 19 órától rendezik a spanyol élvonal jelenlegi legnagyobb rangadóját, amikor a Salamanca fogadja a Gironát.

A Salamanca és a Girona párharca az elmúlt években meghatározta a spanyol élvonal küzdelmeit. A 2014/2015-ös évad óta mindig ez a két csapat vívta a bajnoki döntőt. Kétszer a Girona, háromszor a Salamanca diadalmaskodott. A felek utoljára szeptember 22-én a Szuperkupán találkoztak, amikor Elonu 23 és Coulibaly 16 pontjával 82-80-ra nyert a Girona. Adaora Elonu személye azért is különleges, mivel a nagy riválistól tette át a székhelyét Gironába. A Szuperkupán a Salamanca együttesében Tiffanny Hayes remekelt, 20 pont került a neve mellé. A bajnokságban mindkét csapat veretlen, a Salamanca átlagban 25,1, míg a Girona 17,3 ponttal nyerte a találkozóit.

Érdekesség, úgy hangolódhatunk a spanyol klasszikusra, hogy mindkét csapat magyar rivális ellen lépett pályára a héten. A Salamanca nagy különbséggel verte a Győrt, míg a Girona egy küzdős, elsősorban a védekezésre építő találkozón a Sopront. Ez egyébként megmutatja, hogy más-más erényekre épít a két gárda. A Salamanca átlagban 76,8 pontot ért el az eddigi találkozóin, míg a Girona 66,2-t. Igaz, a Girona extra védekezését mutatja, hogy átlagban 48 pontot kapott, ami nagyon kevés. Kemény, határozott védekezés jellemzi a játékokukat. A védekezés eddig kétszer hagyta őket cserben, méghozzá az Euroliga első két fordulójában. A Fener otthonában 86-82-es vereséget szenvedtek, de 17 pontos hátrányból jöttek vissza. A Lyon-t 22 pontra engedték el és akkor nem is sikerült korrigálni. Végül 89-67-re kikaptak.

Fotó: FEB

A Girona keretét éppen a Sopron mérkőzése miatt a közelmúltban mutattuk be részletesen. A csapat vezére Laia Palau, aki idén minden rekordot megdönthet. Az idei évadban az Euroligában a kettes posztról közel 20 pontot átlagoló Magali Mendy a legeredményesebb. A DVTK-ból (is) jól ismert center Naignouma Coulibaly 14.5 pontos átlaggal a második, míg Adaora Elonu, illetve az Amerika-bajnokságon az USA válogatottjával aranyérmes Brittney Sykes átlagol még 10 pont felett az Euroligában. A Salamancánál  a britek honosítottja, az Eb-n is villogó Karlie Samuelson, Tiffany Hayes és Evelyn Akhator felel a pontokért. Az elnyűhetetlen Silvia Dominguez kiválóan irányítja a gárdát, de ott van az amerikai válogatott kerettag Jewell Loyd is. Magas posztokon a holland center Emese Hof és a lett Kristina Vitola szerepel az Európa-bajnok Laura Gil mellett.

Nehéz meghatározni az erőviszonyokat, de a fenti felsorolás is mutatja, hogy kiváló csapatok óriási presztízsrangadójára lehet készülni. Spanyol módra vélhetően rengeteg érzelemmel és egy telt házas salamancai csarnokkal.

Hirdetés