Hirdetés
Archivum

Vasárnap este jön az olasz finálé sorsdöntõ ötödik meccse:

:

Hirdetés

Vasárnap este 20 órától rendezik Schio-ban az olasz bajnoki finálé sorsdöntõ ötödik meccsét. A Famila Schio és a Passalacqua Ragusa párharca eddig emlékezetes küzdelmet és nagy csatát hozott. Mindössze annyi biztos, hogy vasárnap este bajnokot avatnak.

Fotó: familabasket.it

Fotó: familabasket.it

A negyedik találkozó után a sérültek állapotával kell kezdeni a beharangozót. Egy helyi lapnak nyilatkozva Raffaella Masciadri a Famila Schio csapatkapitánya megerõsítette, hogy Isabelle Yacoubou pályára léphet vasárnap este. A kiemelkedõ szezont futó klasszis francia centerrel lényegesen ponterõsebb és palánk alatt dominánsabb játék várható a Schio-tól. Alessandra Formica, aki a negyedik meccs negyedik negyedében szenvedett súlyosnak tûnõ térdsérülést, viszont nem lehet ott a sorsdöntõ találkozón a Ragusa színeiben. Neki akkora szerepe a csapata játékában nincs, mint Yacoubou-nak a másik oldalon. Ettõl függetlenül magas posztokon a rotációs lehetõségek tekintetében szüksége lenne a szakmai stábnak a szolgálataira.

Nehéz jósolni, hiszen a 2-2-1-es rendszerû párharcoknak, mint amilyen ez az olasz döntõ is, nagyon speciális a lélektana. Az elsõ két találkozó után 2-0-ra vezetett a Schio és úgy tûnt, hogy riválisa otthonában bajnoki címet ünnepelhet. A Ragusa azonban a remek közönsége támogatásával és nem utolsó sorban taktikusan, hatalmas szívvel játszva behúzta a két hazai meccsét. Ennek megfelelõen úgy érkezik el a sorsdöntõ felvonáshoz, hogy lélektani szempontból önbizalommal telve, sikerélményekkel a háta mögött játszhat.

Az elsõ két találkozón a Schio dominált

Az elsõ két meccs a Schio akaratának megfelelõen alakult. Elõbb Yacoubou, majd Zandalasini szállított extrát támadásban. Sikerült lassítaniuk a játékot. Jó védekezéssel teljesesen kiszorították a Ragusát, akik így 18, illetve 14 triplakísérletre kényszerültek. Ezekbõl azonban mindkétszer csak négy talált utat a gyûrûbe. Ennek megfelelõen mindkét estén 60 alatt maradt a kapott pontjaik száma. Lényegesen kevesebb eladott labdája és ki nem kényszerített hibája volt a Schio-nak. Azt már eddig is tudtuk, ha így játszanak, akkor a meccseik nagy részét megnyerik.

Bár számszerû eredményben nagy különbség nem alakult ki. Érdemes a fontos statisztikai mutatókat összesítõ VAL értéket megnézni. Itt az elsõ meccsen 80-53, a másodikon 83-58 arányban bizonyult jobbnak Pierre Vincent együttese. Ez sokat elárul a játék minõségérõl. Ráadásul mindkét összecsapáson 8 fõs aktív rotációt alkalmazott a Schio szakmai stábja, közülük mindenki betalált. Ez nagyon fontos eleme annak a játékrendszernek, amit Pierre Vincent felépített.

Nagyot fordult a játék képe a harmadik meccsre

A harmadik és a negyedik felvonás Ragusában nagy változást hozott játékban. A harmadik meccsen a Ragusa a duplákat 57%-al értékesítette. Ugyan támadólepattanója lényegében továbbra sem volt, de védõlepattanók terén kilenccel többet gyûjtött ellenfelénél. Ez egy stabil alapot jelentett. Az eladott labdái számát eközben megfelezte. Azon az estén a Ragusa mutatta azt az arcát, amikor nem csak a Hamby, Kuster, Ndour trió felelt a pontokért, hanem nyolcan is hozzá tudtak tenni támadásban.

A negyedik találkozó speciális, hiszen Yacoubou kiválása teljesen felülírta a Schio számításait. Az elsõ negyed õrült rohanást és 30-21-es eredményt hozott. Ezt követõen a Schio váltott és megpróbálta abba a mederbe terelni a meccset, amiben a játéka jobban érvényesülhet. Sokáig úgy nézett ki, hogy ennek ellenére a Ragusa magabiztosan nyer. A negyedik negyed elején aztán kiesett a hazaiaktól Formica, egy kisebb fizikális holtpont is elérte õket és egészen 3 egységre felzárkózott a Schio. Endy Miyem játékát ki kell emelni, akinek 10 mezõnykísérletébõl 8 sikeres lett. Ragusában ismét abba a helyzetbe kerültek, hogy a három klasszis légiósuk mellett nem érkezett extra. A csapat 73 pontjából 54-et, a 32 lepattanójából 22-öt õk hárman jegyeztek. Igaz, ezúttal így is tudtak nyerni.

Hogy ezek után mi várható az ötödik meccsen? Yacoubou visszatérése és a hazai pálya a Schio mellett szól. Ugyanakkor a Ragusa talán az olasz mezõny legjobb versenyzõi adottságokkal rendelkezõ csapata. Az elõdöntõben Velencében is nyerni tudtak az ötödik meccsen, kiemelendõ, hogy tették ezt a negyedik negyed jelentõsebb hátrányából talpra állva. A bevezetõben említett lélektani elõny is mellettük szól, hiszen két gyõzelembõl fordulnak erre a a sorsdöntõ mérkõzésre. Nagy kérdés lesz, hogy melyik oldal diktálja a tempót. Tud-e a Ragusa egy nagy iramú, sok pontos meccset kikényszeríteni vagy ismét visszakanyarodunk a tördelt, pontszegény, centerjáték által dominált csatához.

Hirdetés