Hirdetés
Magyarország

Vasárnap este Sopron – DVTK Magyar Kupa döntő:

:

Hirdetés

Vasárnap 19 óra 30 perctől rendezik a 2021-es Killik László Női K&H Magyar Kupa döntőjét, melyen a Sopron Basket és az Aluinvent DVTK méri össze az erejét.

Amióta nyolcas döntős formában bonyolítják le a Magyar Kupát, harmadik alkalommal vív finálét a Sopron és a DVTK. A két csapat egymás elleni mérkőzéseit az elmúlt hét évből korábban áttekintettük. Részletes összeállításunk ITT olvasható. A 2015-ös finálét a Sopron, a 2016-osat pedig a DVTK nyerte.

Út a döntőig

Az idei nyolcas döntőben az Aluinvent DVTK a négy közé jutásért az UNI-Győr-MÉLY-ÚT csapatát 74-71-re, az elődöntőben a PEAC-Pécset 50-45-re győzte le. A Sopron Basket a negyeddöntőben 88-53-ra verte a Ludovika-FCSM Csatát, a fináléba kerülésért pedig 77-56-ra az Atomerőmű KSC Szekszárdot.

Úgy érkezik el a vasárnapi döntő, hogy a Sopron Basket minden porondon veretlen. A bajnoki tabellát 20 győzelemmel vezeti. Az Euroliga csoportkörét hibátlanul zárta, március közepén a Lyon együttesével hazai rendezésű buborékban vívhat negyeddöntő párharcot. Az Aluinvent DVTK a bajnokságban 13 győzelemmel és 8 vereséggel rendelkezik. Nemzetközi porondon szintén továbbjutott. Az Európa Kupa ankarai buborékjában az Ormanspor legyőzésével lépett a legjobb 16 közé, ahol a Valencia lesz az ellenfele. A spanyol élcsapat otthonában szerepel majd a nyolcaddöntőben a miskolci gárda.

Fotó: Gazsovics Krisztián

A Sopron és a DVTK eddig egyszer találkozott a bajnoki alapszakaszban. Még az őszi válogatott szünet után november 21-én csaptak össze a Novomatic Arénában. Akkor 82-62-es győzelmet aratott a Sopron, mely a mérkőzés elején 21-5-re ellépett és ezt az előnyét végig őrizte. A DVTK 20 pontos hátrányból 58-49-re a harmadik negyedben visszajött, de aztán ismét elszakadt a Sopron. Olyan szempontból nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, hogy nem a mostani felállásukban szerepeltek a csapatok. Az volt Kristine Vitola utolsó meccse a DVTK-nál. Decembertől már Keyona Hayes erősíti Földi Attila együttesét, aki az egész magyar mezőny egyik legjobb statisztikáival rendelkező játékosa. Gáspár Dávid eközben a soproni kulcsemberek közül Határ Bernadettre nem számíthatott.

A kupa speciális versenyhelyzet, de a számok soproni fölényt mutatnak

A Magyar Kupán idén nagyon más utat járt be a két csapat. A DVTK megtapasztalta mindkét végletet. A negyeddöntőben a Győr számított esélyesebbnek és egy felszabadult játékkal tudtak bravúros győzelmet aratni Medgyessy Dóráék. Az elődöntőben viszont a PEAC ellen a DVTK futott ki favoritként és ez érezhetően rányomta a bélyegét a játékára. A Sopron az eddigi eredmények alapján joggal bízhatott egy zökkenőmentes útban a fináléig és ezt igazolta. Másik oldalról viszont nyilván a teljesítményeket az Euroliga negyeddöntőre való építkezés szempontjából is érdemes nézni. Arra egy ilyen tornahelyzet kiváló felkészülés és a játék sok olyan aspektusát megmutathatja, amit például egy átlagos bajnoki nem.

Fotó: Gazsovics Krisztián

A két csapat bajnoki összehasonlító statisztikáját már korábban elkészítettük. A Sopron Basket átlagban 88,1 szerzett és 55,85 kapott ponttal kiemelkedik a hazai mezőnyből. A DVTK is kiváló támadójátékot mutat, 79 pontot jegyezve mérkőzésenként. Ugyanakkor ehhez 72,2 kapott pont párosul. A mezőnyszázalékokban és a lepattanók, illetve a gólpasszok terén kisebb a soproni fölény. A szerzett labdát tekintve valamivel a kiemelkedő 10 fölé került a Sopron átlaga, DVTK-nál pedig 7,5 ez a száma. Az eladott labdák átlaga a DVTK-nál 15,9, míg a Sopronnál 10,2.

A kupa minden évben speciális versenyhelyzet és láthattunk már komoly meglepetéseket az évek során. Idén a Sopron jellemzően azzal tudott dominálni a fontos meccseken, hogy akadtak olyan ritmusváltásai és 5-8 perces szakaszai, amikor erőben, sebességben a riválisai nem tudták felvenni velük a versenyt. Elég a pénteki elődöntőre gondolni, amikor az első negyedben 12-4-es, a harmadik szakaszban egy 9-0-s futással alakította ki a döntő különbséget a címvédő. A szoros finálé kulcsa lehet, hogy a DVTK miként reagál az ilyen helyzetekre.

Fotó: Girgász Péter

Hirdetés