Hirdetés
Nagyvilág

Vasárnap hajnalban USA – Japán olimpiai döntő:

:

Hirdetés

Vasárnap hajnalban 4 óra 30 perctől rendezik a tokiói olimpia női kosárlabda tornájának döntőjét, mely során a címvédő Egyesült Államok ellenfele Japán lesz.

ÉLŐ STATISZTIKA

Egy nagyon különleges és sokáig emlékezetes olimpiai torna érkezik a végéhez. Ami fontos, hogy nem csak a körülmények – világjárvány, zárt kapuk – tették különlegessé ezt a két hetet, hanem a csapatok. Remek küzdelem alakult ki, kiváló és izgalmas mérkőzéseket láttunk, amelyekbe óriási érzelmeket tettek a játékosok.

Az Egyesült Államok 79-59-re verte Szerbiát az elődöntőben, míg Japán 87-71-re győzte le Franciaországot. A két csapat a csoportkörben találkozott és akkor 86-69-es amerikai siker született. 15 perc játék után még 36-36 volt. Innen a félidőre 49-40-re léptek el az amerikaiak. A harmadik negyedben még 10 pont környékén mozgott a differencia és a záró szakaszra fáradt el Japán. Nem lenne meglepő a fináléban sem egy hasonló forgatókönyv.

A csoportkörben USA 48-33-ra nyerte a lepattanócsatát és az utolsó 15 perc ponterős játéka mellett 54%-ra hozták fel a mezőnymutatójukat. A japánoknál ez 35% lett. A hazaiak kétszer annyi szerzett labdával zártak, amelyek után talán egyedüliként nem tudták érvényre juttatni gyors játékukat. A’Ja Wilson (20 pont, 10 lepattanó) és Breanna Stewart (15 pont, 13 lepattanó) is dupla-duplát ért el.

USA legkiemelkedőbb tulajdonsága, hogy az igazán fontos meccsekre képes szintet emelni játékán és ezt a lépést az üldözőboly már nem tudja követi. Emlékezhetünk rá, hogy a csoportkörben mindhárom első negyedüket elveszítették. A negyeddöntőben aztán 26-12-vel, majd 25-12-vel indítottak. Mivel hamar állva hagyták a riválisukat, Ausztrália és Szerbia ellen sem kellett a kulcsembereket széthajtani. Ennek eredménye, hogy viszonylag friss csapat futhat ki a pályára. Ez megint növeli az esélyeiket.

A japán válogatott által mutatott kosárlabda a női szakág jövője is lehet. A rendkívüli gyorsaságuk, a magasemberek használata, a csapatteljesítmény mind kiemelkedő. Rui Machida Franciaország ellen 18 gólpasszt osztott ki, ami olimpiai rekord. Úgy járt a labda, olyan energiát tettek a meccsbe, amire a rutinos európai rivális sem tudott válaszolni. Jól használja Tom Hovasse a keretet, 32 pont érkezik padról átlagban. Öt játékos teljesítmény-indexe csúszik 10 fölé.

Az Egyesült Államok a barcelonai elődöntő óta olimpiai meccset nem veszített. Óriási meglepetés lenne akárcsak egy szorosabb eredmény. Ne felejtsük el megemlíteni Sue Bird és Diana Taurasi nevét, akik ötödik olimpiai bajnoki címüket nyerhetik. Japánnak egy igazi jutalomjáték lehet ez az összecsapás. Egy felejthetetlen menetelés végén. Ráadásul az elmúlt 10 év kiugró teljesítményét, a sorozatban három megnyert Ázsia-bajnoki címet megkoronázva mutathatja meg magát a sportág legnagyobb érdeklődéssel kísért meccsén.

Összehasonlító statisztika

Hirdetés