Hirdetés
Archivum

Vasárnap jön a bajnoki döntõ második meccse:

:

Hirdetés

Vasárnap 18 órától rendezik Sopronban a bajnoki döntõ második mérkõzését. Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban a Sopron Basket 1-0-ra vezet, miután a finálé elsõ felvonása alkalmával 63-53-as gyõzelmet aratott az Atomerõmû KSC Szekszárd otthonában.

Az elsõ meccsnek lett utóélete, hiszen mindkét szakvezetõ klubja Facebook oldalán elég karakteres videós nyilatkozatot adott. Érdemes meghallgatni mindkét álláspontot.

Mi foglalkozzunk a mérkõzés tapasztalataival más szemszögbõl, hisz a bajnoki döntõ elsõ felvonásának felvezetése és utána a játék képe ellentétesen alakult. Gyakorlatilag minden beharangozóban, köztük nálunk is, két gondolat egészítette ki egymást. A házigazda Szekszárd szempontjából az, hogy az elmúlt egy évben megszerzett tapasztalat egy erõsebb elsõ meccset vetített elõre, mint tavaly. Emlékezhetünk rá, hogy akkor érezhetõen megfogta a döntõ hangulata a játékosokat.

Az elsõ találkozó elõtt még pályahátrányban lévõ Sopron részérõl pedig azt a kérdést kellett feltenni, hogy az Euroliga Final4 után pár nappal mennyire tud – elsõsorban mentálisan – felpörögni a fináléra. Arra a fináléra, ahol ráadásul a címvédéshez minimum egy idegenbeli sikerre szüksége lenne.

A felvezetéshez képest teljesen ellentétesen alakult a játék képe. A Sopron Basket azokat az erényeket elõtérbe helyezve, melyekkel a nemzetközi porondon is kiemelkedõen teljesített, végig kézben tartotta az irányítást. Tette mindezt úgy, hogy Angela Salvadores sérülés miatt hiányzott és ezzel a kulcsembereket tekintve tovább szûkültek a rotációs lehetõségei.

A Szekszárd pedig nem tudta megismételni a soproni Magyar Kupa fináléban mutatott játékát. Szekszárdi szempontból a legrosszabb forgatókönyv érvényesült. Végig futnia kellet az eredmény után. A hátránya ledolgozásához pedig nem tudta kialakítani a megfelelõ helyzeteket támadásban.

Az elsõ meccs számokban

A számok is az elõzõekben leírtakról árulkodnak. A Sopron Basket idegenben 48 mezõnykísérletébõl 25-öt értékesített, nyerte a lepattanócsatát és több gólpassza volt. Ki kell emelni Jelena Milovanovic egyéni teljesítményét és 16 pontját. A soproni idegenbeli játék elképesztõen sokat fejlõdött az idei évadban. Gyakorlatilag mindegy, hogy hol játszik a csapat. Ezt már a nemzetközi szereplés során is sokszor láthattuk hasonló mutatók esetén.

A Szekszárdnál az 58 mezõnykísérletbõl mindössze 19 lett sikeres, ehhez jön 7 kihagyott büntetõ. Hiába volt az eladott labdák száma kevesebb hazai oldalon, mint a Sopronnál és ehhez hiába érkezett 8 szerzett labda. Ezekbõl kiválóan védekezõ riválisa ellen támadásban nem tudott elõnyt kovácsolni a Szekszárd. Elmaradtak azok a triplák, amik kulcspillanatokban az egész évben jöttek. A második félidõben például mindössze egy távoli dobás ért célt az elsõ meccsen.

A második meccs lélektana

A második mérkõzés minden évben kulcsfontosságú egy bajnoki döntõben. Ez idén hatványozottan igaz. Nagy kérdés a Sopron esetében, hogy Angela Salvadores tudja-e vállalni a játékot, illetve befolyásolja-e és ha igen, akkor mennyire Tina Jovanovic kisebb szekszárdi sérülése a teljesítményét. Ha a Sopron koncentrációban meg tudja közelíteni legjobbját, akkor egyértelmûen esélyes. Ezt láthattuk csütörtökön is.

A Szekszárd csapatában – különösen támadásban – maradtak tartalékok, így immár a hazai közeg terhe nélkül egy pontosabb támadójátékkal szorosabb meccset kialakíthat. Ha pedig soproni oldalon az összpontosítás visszaesik, akkor egyértelmûen megvan a Szekszárdban a Magyar Kupa fináléjához hasonló teljesítmény.

Amennyiben a Sopron Basket 2-0-s elõnyre tudna szert tenni, akkor azzal óriási lépést tenne a bajnoki cím elhódítása felé. Egy szekszárdi egyenlítés azonban az egész párharc lélektanát megváltoztathatná.

Hirdetés