Hirdetés
Archivum

Vasárnap jön a spanyol klasszikus újabb felvonása:

:

Hirdetés

Vasárnap 18 órától a spanyol élvonal 23. fordulójában összecsap a Perfumerias Avenida Salamanca és a Spar Citylift Girona. Az alapszakasz elsõ helye is eldõlhet a spanyol csúcsúrangadón.

Fotó: FEB

Fotó: FEB

Spanyolországban egyre nagyobb a presztízse a Salamanca – Girona rangadónak. Azzal pedig, hogy a Girona az idei évre jelentõsen meg tudta erõsíteni a keretét, ez tovább fokozódott. Úgy érkezik el a 23. forduló, hogy a tabellát tekintve mindkét csapat 21 gyõzelemmel és 1 vereséggel rendelkezik. A decemberi girona-i összecsapáson kiütéses 79-53-as hazai siker született. Ebbõl a nagy különbségbõl igazán nem tud profitálni a Girona, mivel november elején az Azori-szigeteken tett EK-túra után belefutottak váratlan vereségbe a Cadi La Seu otthonában. Röviden, ha a Salamanca akár egy ponttal is nyer, megelõzi riválisát. Mivel a hátralévõ fordulókban várhatóan egyik fél sem bukik, ezzel eldõlhet az alapszakasz.

Mindkét alakulat találhat kapaszkodót a vasárnap El Clásico elõtt. Március elején a kupadöntõt 79-71-re a Salamanca nyerte. Akkor a játék minden elemében jobbnak bizonyultak riválisuknál. Azzal, hogy tökéletesen olvasták a Girona szigorú védekezését, számtalan könnyû dobóhelyzetet alakítottak ki. A duplákat tekintve 59%-os lett a mezõnymutatójuk. Erika de Souza és Angel Robinson a festékbõl 20, illetve 15 pontot szállított. A Gironának a finálé óriási csalódást jelentett. Hiába jutott az új igazolás Gabby Williams 18 egységig és zártak még mellette hárman is kétszámjegyû ponttal, nem mûködött a gépezet. Eladott labdák sora, rossz döntések jellemezték õket. A rutinos keretükhöz képes ez valóban váratlan volt.

Ugyanakkor azóta lezajlott az Európa Kupa negyeddöntõje, amikor viszont teljesen más arcukat mutatták a csapatok. A Girona kiemelkedõen játszott a francia lisatvezetõ Lyon ellen. Kifejezetten jó benyomást keltettek, fõleg, hogy Gabby Williams extra játékán túl – különösen az elsõ meccsen – minden a helyén volt. Védekezés, dobóforma, sebesség. Ezzel szemben a Salamanca az Orenburg ellen ugyanazt hozta, mint az egész Euroliga szezonban. Meccseken belüli fellángolások, majd látványos és érthetetlen összeomlások. Amíg ezeknek az okát nem találják meg, addig érdemi elõrelépésre nem számíthatnak. Némileg meglepõ, hogy még Jewell Loyd érkezése sem lendítette át õket a holtponton. Ha a téli igazolásokat nézzük, akkor elmondható, hogy a Gironánál a távozó Shay Murphy helyére hozott Gabby Williams többet tett hozzá.

A vasárnapi csúcsrangadón ismét találkozik Domínguez és Palau, a spanyolok zseniális irányítói. A palánk alatt a brazil válogatott rutinos centerei, De Souza és Colhado néznek farkasszemet. Összességében tehát érdekes rangadóra készülhetünk.

Hirdetés