Hirdetés
Archivum

Vasárnap Lettország a rivális a burgosi tornán:

:

Hirdetés

Vasárnap 16 óra 30 perctõl Lettország ellen lép pályára a magyar válogatott a burgosi nemzetközi tornán. Kicsit ismerkedjünk meg aktuális riválisunkkal, akik a nyári kontinenstorna társ-házigazdái lesznek.

Fotó: FEB

Fotó: FEB

Bár a felkészülési idõszak elsõ találkozóin messze nem a számszerû eredmény a legfontosabb, nyugodtan mondhatjuk, hogy mindkét szombati találkozón érvényesültek Burgosban az erõviszonyok. Elõzetesen is a vasárnapi játéknapra spanyol-török és lett-magyar párharcokat lehetett várni. A mieink 66-57-re maradtak alul Törökországgal szemben, míg a lettek 77-51-re kaptak ki a spanyoloktól. A lett és a magyar szakmai stábra is igaz, hogy bõ rotációt alkalmazott, még a kulcsjátékosok számára is 26-27 percben maximálizálta a játékidõt. Ha a támadójátékot nézzük, akkor a letteknél Kritine Vitola személyében láthattunk egy kiemelkedõ teljesítményt: 20 ponttal, 9 lepattanóval remekelt. Nálunk Lelik Réka 16 ponttal, 5 lepattanóval, míg Határ Bernadett 15 ponttal és 6 lepattanóval zárt.

Lettország május 20-án, hétfõn kezdte a felkészülést a kontinenstornára. A Világbajnokságon 13. helyen végzett csapatukhoz képest két nagy hiányzójuk van. Az Egyesült Államokban egyetemi szinten klasszis teljesítményt nyújtó Kitija Laksa sérülés után lábadozik. Egész nyáron nem léphet pályára. Komoly személyes okok miatt Anete ©teinberga pedig jelezte a stáb felé, hogy idén nem tudja segíteni a nemzeti csapatot. Emellett nagy változás a tenerifei seregszemléhez képest, hogy honosították a TTT Riga 170 cm magas amerikai irányítóját Shey Peddy-t. A WNBA kötelezettségei után június elsõ felében érkezik meg a csapathoz. Ezzel a döntéssel az volt a cél, ezt nem titkolta egyik nyilatkozatában Mārtiņ¹ Zībarts vezetõedzõ, hogy így Elina Babkinát saját posztjára kettesre tolják fel. Peddy az Euroligában 34.6 perc alatt 15.2 pontot, 4.6 lepattanót és 5.3 gólpasszt átlagolt. Érdekes lesz figyelni, amikor majd megérkezik, mire megy ebben a csapatban.

A lettek nagyon büszkék rá és teszik ezt joggal, hogy a légiósként elhelyezkedõ klasszisaik mellett a válogatott vázát a TTT Rigában klubszinten magas szinten tudják együtt versenyeztetni. A Burgos-ba elhozott 12 játékosukból is öten ott szerepelnek. A hazai bajnokság nem túl erõs, de azzal, hogy a Riga a FIBA sorozatai (EL vagy EK) mellett elindul a lett-litván-észt közös sorozatban, illetve ott van az évrõl évre fejlõdõ EWBL-ben, egy erõs versenynaptárt teljesít. Ebben mindenkinek a saját tudásának megfelelõ szinten jut bizonyítási lehetõség. A mostani lett keretben már a jövõ is utat tõr magának a sokat látott nevek mellett. A Strautmane-testvérpárt jól ismerhetjük. Ha lehet kis túlzással így fogalmazni, akkor õk a szemünk elõtt nõttek fel, hiszen a soproni rendezésû U18-as Európa-bajnokságokon (is) remekeltek. Ugyanúgy a korábbi évek korosztályos világversenyeirõl ismert Luīze ©epte. Ráadásul mindhárom feltörekvõ tehetség már az Egyesült Államokban tanul.

Természetesen a hazai rendezésû Európa-bajnokságon még a rutinos klasszisok, a jól ismert nevek lehetnek a fõszereplõk. Közülük Kristīne Vītola kezdte extra formában a felkészülést. Már múlt héten az oroszok elleni találkozón is ponterõsen játszott. Peddy mellett 12.7 pont, 6.7 lepattanó átlaggal a második legeredményesebbnek bizonyult a Rigában az Euroliga küzdelmei során. Aija Putniņa a DVTK-ban szerepelt tavasszal, Elina Babkina Lengyelországban remekelt. Zenta Melnika Olaszországban zárt eredményes szezont. Ilze Jakobsone a német USC Freiburg-ban hozott közel 10 pontos átlagot. Nekik a tapasztalatukkal húzni kell ezt a csapatot. Ketten nem tudtak eljönni abból a 14 fõbõl, akik a héten együtt dolgoztak. A Reyer Veneziánál légióskodó 18 éves centerükre Laura Melderére az olasz klubja a helyi junior bajnokság döntõjében igényt tartott, el kellett engedni. Elizabete Bulāne pedig egyetemi vizsgák miatt nincs itt. Összességében a lettek azokkal az erényekkel, amit klubszinten a TTT Riga is mutatott az EL-ben, hazai pályán bárkire veszélyesek lehetnek az Eb-n. Ahogy két éve kivívták a világbajnoki részvételt Csehországban, most az olimpiai selejtezõ elérése sem lenne meglepetés részükrõl.

Hirdetés
Hirdetés