Hirdetés
Archivum

Vasárnap Sopron – Szekszárd rangadó:

:

Hirdetés

Vasárnap 18 órától a Novomatic Arénában összecsap a Sopron Basket és az Atomerõmû KSC Szekszárd. A bajnoki tabella elsõ két helyezettje találkozik a nemzetközi sorozatok izgalmai közepette.

A Sopron Basket és az Atomerõmû KSC Szekszárd versenyfutása meghatározta az elmúlt két szezont a hazai élvonalban. Tavaly mindkét sorozatban ez a két csapat vívta a finálét és idén is a bajnokságban a 15. fordulót követõen ezen két együttes tudhatja magáénak a tabella elsõ két helyét. A Sopron veretlenül vezeti a bajnokságot és nagy meglepetés lenne, ha az alapszakaszt nem nyerné meg. A Szekszárd 12 gyõzelemmel és 3 vereséggel rendelkezik. Két gárda, a DVTK és a ZTE is mindössze egy-egy vereséggel gyûjtött többet. Ennek megfelelõen a papírforma szerint az alapszakasz második helyéért zajló versenyfutásban óriási számolgatás várható. Ilyen szemmel érdemes tehát a vasárnapi rangadót követni.

Az utóbbi hetekben mindkét csapat elsõsorban a nemzetközi szereplés miatt került a címlapokra. Közös, hogy a Sopron és a Szekszárd életét sérülések, betegségek nehezítették meg. Ez igencsak rányomta a bélyegét munkára, ami elsõsorban a közönség számára a hullámzó egyéni és csapatteljesítményekben nyilvánult meg. Mindkét szakmai stáb bõven találhat biztató kapaszkodót a trófeákról döntõ tavaszi idõszakra. Eközben azonban átélhetett olyan meccseken belüli és két találkozó közötti hullámzást is, ami egyértelmûen a sérülések, betegségek számlájára írható. Minden szezonban, minden csapat életében ez a január-februári idõszak a legkritikusabb, fizikálisan és mentálisan is ilyenkor érkeznek fordulóponthoz a játékosok. Ezért igazán nehéz felvezetni a rangadót.

A nemzetközi szereplést tekintve az elmúlt két hétben a Sopron Basket két hihetetlenül szoros végjátékot kényszerített ki hazai pályán a Fenerbahce, illetve a Salamanca gárdájával. Lépéshátrányt jelent a csoportban, hogy mindkettõt elveszítette. A bajnokságban ugyanakkor a DVTK és a Gyõr otthonában rangadót tudott nyerni Roberto Iniguez gárdája. A bevezetõhöz visszakanyarodva, lényegében ezek az eredmények alapozták meg az igen kedvezõ alapszakaszbeli pozíciót. A Szekszárd az Európa Kupában az Artego Bydgoszcz elleni párharc alkalmával két teljesen ellentétes arcát mutatta. A lengyelországi meccs nem sikerült igazán jól, 17 pontos hátrányt hozott. Hazai pályán viszont Erica McCall nélkül is 26 egységgel sikerült felülmúlni a riválist és ezzel továbbjutottak Zeljko Djokic tanítványai. A bajnokságban a KSC is hozta az összes 2019-es meccsét. Ezekkel az eredményekkel sikerült elõre lépnie a második pozícióba.

A két csapat kerete ugyan változott az októberi rangadó óta, amikor a Sopron 67-56-os gyõzelmet aratott Szekszárdon, ennek ellenére vélhetõen sok újat nem tudnak egymásnak mutatni a felek. Mindkét csapat az utóbbi idõben is a már jól megismert karakteres erényeire igyekszik építeni. Különösebben egyik oldalon sem lenne ok változtatni. Jól mûködõ játékrendszereket látunk. Ha teljes kerettel, egészséges játékosokkal tudnak majd készülni élcsapataink, akkor joggal bízhatnak abban, hogy reális esélyük lesz tavasszal elérni a kitûzött célokat, akár a hazai porondon, akár nemzetközi színtéren.

Az õszi találkozót két nagy futás határozta meg. Elõbb a második negyedben a Szekszárdnak akadt egy 14-3-as sorozata, majd a harmadik negyedben 40-40 után a Sopron mutatott be 15-0-s szériát. Ez döntötte el annak a meccsnek a sorsát. Két statisztikai adat volt szembetûnõ azon a délutánon. Az egyik, hogy kétszer annyi szerzett labdája lett a Sopronnak, mint a Szekszárdnak. Ezen felül, hogy a bajnoki címvédõ a Dupree, Zahui kettõs vezetésével 56%-al dobta a duplákat. A kétpontosokat nézve a soproniaknak 25, míg a szekszárdiaknak 15 sikeres kísérletük volt.

A csapatok 15 tétmeccset vívtak a bajnokságban, így már érdemes egy pillantást vetni a statisztikai lapokra. Az összehasonlító adatsor a beharangozónk végén olvasható. Nagy különbségek nem rajzolódnak ki, de az jól látható, hogy a mutatók többségében a Sopronnak jobbak a számai. Különösen a szerzett pontokra (85.5- 74.5), a lepattanók (39.2- 33.7), a gólpasszok (23.3- 19.5), illetve az eladott labdák (11.0-13.7) terén mutatkozó különbségre érdemes felhívni a figyelmet. A grafikánkon nem szerepel, de azzal kiegészíthetõ az összehasonlítás, hogy a Sopron átlagban 56.2 pontot kapott meccsenként, míg a KSC 62-t. A soproni mutató egyértelmûen extra és óriási fölényrõl árulkodik, de a Szekszárdé is – a hazai mezõnyt tekintve – kiemelkedõ.

A fentiek hûen tükrözik, hogy mindkét fél építhet a védekezésére. Összességében is azt lehet elmondani, hogy ez dönthet a rangadón. Nyilván a csapatjáték, a klasszisok egyéni villanásai támadásban adottak. Ugyanakkor az elmúlt nemzetközi meccseken azt láthattuk, hogy abban az esetben, ha a védekezés kicsit szétesik, akkor zavarba hozhatóak élcsapataink. Amelyik fél itt kiegyensúlyozottabb lesz és ezzel reáerõlteti akaratát a másikra, vélhetõen gyõztesen hagyja el a pályát.

Statisztika

Hirdetés