Hirdetés
Archivum

Vasárnap sorsdöntõ spanyol-horvát ütközet:

:

Hirdetés

Nem gondolták egy héttel ezelõtt a spanyol szurkolók, hogy a középdöntõk során az F-csoport utolsó játéknapján azért kell izgulniuk: továbbjut-e a csoportjából a válogatottjuk. Az élet azonban felülírta a papírformát, így vasárnap 18 órától Spanyolország és Horvátország sorsdöntõ mérkõzést vív.
 

Az F-csoport állása:

1. Montenegró 4 / 0 – 8 pont
2. Lettország 1/3 – 7
3. Franciaország 2/2 – 6
4. Spanyolország 2/2 – 6
5. Horvátország 1/3 – 5
6. Lengyelország 0/4 – 4

A F-csoportban a spanyoloknak jelenleg 2 gyõzelmük és 2 vereségük van és ezzel állnak a negyedik helyen, míg a horvátok 1 gyõzelemmel és 3 vereséggel foglalják el az ötödik pozíciót a csoportban. Amennyiben Sandra Mandirék legyõzik az esélyesebbnek tartott hispán együttest, mindkét gárda mutatója 2/3-ra módosul, de az egymás elleni eredmény a déli szomszédjainknak kedvez.

A két csapatban jóval több a közös, mint azt gondolnánk. Elsõsorban azért, mert mindkét kapitánynak egy-egy kulcsember kidõlése miatt fáj a feje. A spanyolok az elsõ mérkõzésen egy vádli sérülés miatt az egész tornára elvesztették Amaya Valdemorót, aki talán már nem az igazi, de rutinjára hatalmas szüksége lenne a csúcsformájától messze elmaradó együttesnek. A spanyoloknál ráadásul várhatóan a pénteken bokasérülést szenvedõ Marta Xargay-ra sem számíthat a szakmai stáb.

A horvátok Ana Lelas nélkül kénytelenek játszani a középdöntõben. Ha Valdemoróról azt írtuk, hogy hatalmas szüksége lenne a játékára a csapatának, akkor a Montpellier klasszisának hiányára nincs jelzõ. Messze a legjobbját vesztette Stipe Bralic alakulata.
 

A torna hivatalos honlapja a beharangozójában a sorsdöntõ párharcnak Laia Palau és Sandra Mandir összecsapását emeli ki. Könnyû dolgunk van, mert ezúttal sem érdemes vitatkozni a Fiba Europe szakíróival. A horvátok több klasszisukat is nélkülözik, Lelas hiányáról már írtunk, míg a Krakkóban pattogtató Andja Jelavic sérülés miatt a tornára sem tudott elutazni.

Gyakorlatilag egy rutinos, mérkõzéseket eldönteni képes embere maradt Stipe Bralic-nak, mégpedig a 34. életévében járó Mandir. A Gopsic vezére eddig szinte minden találkozón csapata legjobbja volt, de pénteken láthattuk, ahogy Palau levette a pályáról a lettek ikonját Gunta Baskót. Ha a Valencia veterán védõje ezt vasárnap is megteszi az aktuális rivális kulcsemberével, aligha lesz kérdéses a továbbjutó kiléte.

A két szövetségi kapitány a mérkõzés elõtt a kötelezõ udvariassági köröket futotta meg a nyilatkozatában. „Horvátország nehéz ellenfél. Alacsonyak, de gyorsak és jó dobóik vannak. Bármelyik csapat életét képesek megnehezíteni.” – mondta Jose Igancio Hernandez.

„A spanyol válogatott egy nagyszerû csapat, az egyik legjobb Európában. 12 sztár alkotja a keretüket, ráadásul a legtöbbjük EuroLiga rutinnal rendelkezik és olyan klubcsapatokból érkezik, mint a Salamanca vagy a Valencia. Nehéz mérkõzésre számítok, de az egész csapat tisztában van vele, hogy mit jelent ez az összecsapás. Ha a legjobb játékunkat nyújtjuk, bekerülhetünk a negyeddöntõbe.” – nyilatkozta Stipe Bralic.

Hirdetés